Als je last hebt van bijvoorbeeld je knie, schouder of pols, is dat erg vervelend. Een gewricht dat je veel gebruikt gedurende de dag dat pijn doet, kan na een tijdje nog erger worden en ervoor zorgen dat je zelfs niet goed kunt lopen of bewegen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verkeerde houding of beweging die je gemaakt hebt, door een ongeluk of zelfs zonder dat je het doorgehad hebt. Hoe ga je hier mee om, wanneer moet je naar de huisarts en wat kun je doen om de pijn te verminderen?

Belast het minder

sporten-man-fit

Allereerst is het belangrijk om het gewricht minder te belasten. Heb je last van je knie? Probeer dan geen gewicht en dus druk op het gewricht te zetten. Neem juist wat rust en kijk of het na een dagje rusten beter wordt. Heb je last van bijvoorbeeld je pols? Probeer je hand dan te laten rusten en draai je pols zo min mogelijk. Eventueel kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een brace of een mitella, om zo ervoor te zorgen dat het gewricht optimaal kan rusten. Leg het gewricht hoog en ga er zo voorzichtig mogelijk mee om voor een optimaal herstel.

Let op zwelling

Het is van belang dat je oplet of het gewricht gaat zwellen. Gaat het zwellen en wordt het gewricht dik? Dan zit er vocht in, en dat is geen heel goed teken. Vocht in de knie of pols bijvoorbeeld kan een teken zijn van schade aan het gewricht. Merk je dus dat het gewricht opzet? Ga dan naar de huisarts en vraag voor een doorverwijzing voor röntgenfoto’s of een MRI. Met een MRI scan kan alles goed bekeken worden en dan pas weet je zeker dat er niks aan de hand is, of wordt het duidelijk wat je wel moet doen. Wil je meteen een MRI scan zonder verwijzing, dat kan ook.

Wees verstandig en laat het bekijken

woman in red shirt sitting in front of computer

Ook als je merkt dat de pijn niet wegtrekt, is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en een bezoekje te brengen aan de huisarts of fysiotherapeut. Je weet namelijk nooit wanneer er onverwachts iets mis is gegaan zonder dat je dit gemerkt hebt. Zeker als je een hoge pijngrens hebt, kan het erger zijn dan het lijkt. Je wil natuurlijk ook niet rondlopen met een botbreuk. Houdt de pijn lang aan en vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts. Je kunt het beter zeker weten, en een huisartsbezoek kan nooit kwaad.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *