In Nederland stranden één op de drie huwelijken. Dit zijn zowel mensen die officieel scheiden als mensen die scheiden van tafel en bed. Als u met een scheiding te maken krijgt, kan dat natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Als u besloten heeft om in een goede harmonie uit elkaar te gaan, is dat goed, zeker als er kinderen zijn. Toch moeten er bij een scheiding veel zaken geregeld worden. Een scheiding heeft altijd veel impact op de kinderen. Hoe goed de scheiding ook verloopt, kinderen zullen vaak de problemen ondervinden. Daarom is het belangrijk dat er een goed ouderschapsplan wordt opgemaakt.

Kinderen die een scheiding meemaken

verdrietig-kind

Ongeveer 70.000 kinderen per jaar maken een scheiding van hun ouders mee. Deze kinderen hebben vaak twee keer zoveel kans op emotionele problemen als de kinderen waarvan de ouders bij elkaar blijven. Een kind kan er niets aan veranderen wanneer de ouders besluiten om uit elkaar te gaan. Het leven van het kind zal ingrijpend veranderen bij een scheiding. Denk daarbij aan de wisseling van een school. Ook zal je je vader en/of moeder minder vaak zien. Kinderen voelen zich hierdoor vaak in de steek gelaten. De problemen van een kind zijn vaak minder heftig, als de ouders in een goede verstandhouding uit elkaar gaan. Bij een vechtscheiding zijn de problemen voor een kind in veel gevallen niet te overzien. Ruzies tussen de ouders zal kind onveiligheid geven en het vertrouwen in de wereld om zich heen verliezen. Bij jonge kinderen zie je soms dat ze weer gaan bedplassen of psychosomatische problemen krijgen, zoals slaapproblemen, hoofdpijn en/of buikpijn. Ook de leerprestaties kunnen bij een kind sterk verminderen, omdat het concentratievermogen een stuk minder is geworden. Een kind maakt een hele veranderende ontwikkeling mee. Daarom is het belangrijk dat een scheiding goed verloopt en dat er goede afspraken worden gemaakt.

Gebruik maken van een mediator bij een scheiding

Je moet bij een scheiding rekening houden met een mediator scheiding, een financiële expert en een jurist. Door het contact met een expert weet je zeker dat er van alle drie gebruik kan worden gemaakt, omdat zij onder een dak werken. Een expert als Zorgeloosch zal de scheiding goed laten verlopen. De gesprekken die je met de bemiddelaar en financieel adviseur hebt, zijn er om alles goed op elkaar af te stemmen. Het eerste gesprek dat jullie hebben is kosteloos. Je maakt kennis met de bemiddelaar en hij/zij zal kijken wat jullie van hem of haar verwachten. Er zal worden ingegaan in de situatie waarin jullie verkeren. Er wordt gekeken of er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, of er een koophuis is en dergelijke. Wanneer er kinderen zijn, zal er een ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Zie hier een ouderschapsplan voorbeeld die je goed kunt gebruiken bij het opstellen van het plan.

Het belang van een ouderschapsplan

Er zijn twee ouderschapsplannen mogelijk. Namelijk een co-ouderschapsplan en een parallel ouderschapsplan. Wanneer jij en je ex-partner samen de zorg en kosten voor de kinderen willen verdelen, kiezen jullie voor het co-ouderschap. Omdat het niet altijd zo gemakkelijk gaat bij een scheiding van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is een bemiddelaar raadzaam. Bij Zorgeloosch kun je geholpen worden voor het opstellen van het totaal ouderschapsplan, het vaststellen van de kinder- en partneralimentatie, verdeling van het pensioen etc. Ook kun je worden ingelicht wat de gevolgen zijn wanneer één van beide ex-partners komt te overlijden. Het is daarom belangrijk dat als je gaat scheiden alles goed vast hebt gelegd. Het is belangrijk, als het nodig mocht zijn, er gerenommeerde specialisten het werk kunnen overnemen. In veel gevallen zijn er nog advocaten nodig wanneer er gescheiden wordt. Laat dus alle afspraken, die gemaakt worden, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, goed vastleggen. De kinderen mogen nooit de dupe worden, als hun ouders gaan scheiden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *