Laat je inspireren om Brugge te bezoeken! Kunst van wereldklasse, perfect bewaarde middeleeuwse architectuur, stille grachten, gezellige pleintjes en exquise lekkernijen. Deze kleine Belgische stad wordt beschouwd als een van de meest romantische steden ter wereld – en dat is het ook. Het verkennen ervan is een eindeloos plezier. Wanneer je van Brugge naar het vliegveld moet om weer naar huis te gaan, dan kan je dat met de bus doen richting Brussels airport.

1. Volledige onderdompeling in de Middeleeuwen

high angle photo of cityscape at daytime

Brugge is een van de best bewaarde middeleeuwse steden ter wereld. Het is ongelooflijk hoe uitgestrekt het perfect intacte middeleeuwse gebied is. Als je gewoon doorloopt en een willekeurig steegje met kinderkopjes of pleintje inloopt, zie je steeds meer schoonheid en geschiedenis. Overdag is het buitengewoon mooi, maar ’s nachts verandert het in een puur sprookje.

2. Chocola

chocolade-winkel-brugge

Over genot gesproken… Brugge is misschien wel de stad met het hoogste percentage chocoladewinkels per het aantal inwoners ter wereld. In elke straat, op elk plein, aan het eind van elke steeg is wel een chocoladewinkel te vinden. Het zijn rijen achter elkaar, waardoor het absoluut onmogelijk is de verleiding te weerstaan. Pralines, truffels en klassieke Belgische “Fruits de Mer” zijn er in alle vormen en smaken, maar dat is nog maar het begin. Er zijn chocolade stenen, chocolade roestig gereedschap, met chocolade omhulde gevriesdroogde vruchten, bonbons gevuld met bier, vloeibare suiker piramides genaamd Cuberdon, geleien die smaken naar vers fruit, verse marshmallows zacht als een wolk, kleurrijke macarons licht als veren, lipsticks in chocoladevorm, honderden smaken, fantasievormen en aroma’s, en meer en meer en meer…

3. De magie van Brugge

De Spaanse naam van de stad geeft het beste de aard ervan weer: het heet Brujas, wat “Heksen” betekent. Brugge is inderdaad betoverend. Deze stad heeft echt dat “iets” dat je hart verovert. Haar schoonheid is onweerstaanbaar. Haar intacte authenticiteit doet je versteld staan. De prachtige kunst maakt indruk en inspireert. En last but not least – het is echt ongelooflijk romantisch. Al die stenen bruggen, grachten, meertjes met zwanen, verborgen doorgangen, kleine poortjes, een geheim terras met uitzicht op torens waar je helemaal alleen kunt zijn, smalle geplaveide straatjes, idyllische tuintjes en stille binnenplaatsen waar alleen katten langskomen – ze vormen samen echte magie. Een schitterende stad inderdaad.

4. Tientallen torens en honderden torentjes

brown and white concrete building

In zijn Gouden Eeuw tussen de 12e en 15e eeuw was Brugge een van de rijkste en welvarendste steden van Europa. Het verkreeg zijn rijkdom als belangrijk handelscentrum dat behoorde tot het Hanzeverbond op het kruispunt van de noordelijke en zuidelijke handelsroutes, vooral dankzij de wol- en weefindustrie. Om te pronken met de rijkdom van de stad werden indrukwekkende stadsgebouwen gebouwd, en hun grandeur werd versterkt door weelderige decoraties. Zo hebben veel typisch Vlaamse gebouwen veel mooie torentjes en torens voor de sier. Het spectaculaire gotische stadhuis van Brugge komt qua aantal torentjes op de tweede plaats na dat van Leuven. Uiteraard worden ook kerken bekroond met torens en torentjes eromheen.

En het meest iconische gebouw van de stad, zichtbaar van bijna overal rondom, is het 83 m hoge Belfort – burgerlijke klokkentoren, waarop je over 366 treden kunt klimmen.

5. Middeleeuwse ziekenhuizen, armenhuizen en begijnhoven

Sint-Janshospitaal (Brugge) - Wikipedia

Het 12e-eeuwse ziekenhuis Sint-Janshospitaal is een van de oudste bewaard gebleven ziekenhuisgebouwen ter wereld en een plaats van verrassende ontdekkingen. Niet alleen herbergt het enkele wat martelend ogende primitieve medische instrumenten, maar het heeft ook een verbazingwekkende Vlaamse kunstcollectie. En ga maar na: al deze spectaculaire kunst was er om de armen en zieken in de Middeleeuwen te troosten! Wat een geavanceerde samenleving moet dat geweest zijn!

Je ziet het ook aan het grote aantal middeleeuwse hofjes – woningen voor verarmde of bejaarde ambachtslieden. Ze liggen overal in de stad verspreid – het waren er indrukwekkend veel.

Een ander type historisch complex dat uniek is voor de Lage Landen is het begijnhof – gemeenschappelijke woningen voor religieuze vrijsters en weduwen die als gemeenschap samenleefden, maar niet als nonnen. Al deze interessante liefdadigheidsgebouwen laten veel zien van de vooruitgang van het sociale denken in Vlaanderen al in de Middeleeuwen.

6. Trapgevels

Je kunt dit detail niet missen: de Belgen houden van “getande” gevels! De overgrote meerderheid van de Brugse gebouwen heeft dezelfde kenmerkende trapgevels en bakstenen gevels. De samenhang van dezelfde stijl in de hele stad zorgt voor een unieke harmonie en geeft de rijen gebouwen veel karakter.

7. Perfecte spiegeluitzichten in de grachten

brugge-huizen-water

Een jaar in Nederland heeft me gewend gemaakt aan de grachten, maar de Belgische in Brugge en Gent tillen ze naar een nieuw niveau. De breedte van het kanaal waardoor je de weerspiegeling van de hele gebouwen kunt zien, hun spectaculaire verlichting en de stilte van het water creëren een ongelooflijk visueel effect van een perfect spiegelbeeld. Als je Brugge niet alleen voor een dag bezoekt, maar er een of twee nachten blijft, kun je ’s avonds, als je een rustig plekje in een van de grachten vindt, een half uur aan de oever zitten en alleen maar de optische illusie van “onderwater” vloeren van de gebouwen die in het oneindige verdwijnen bewonderen. Betoverend.

8. 1.000 soorten Belgisch bier

Straffe Hendrik Brugs Tripel Bier

Belgisch bier wordt vaak beschouwd als het beste ter wereld en het is echt een andere zintuiglijke ervaring. De rijkdom van het biererfgoed in België is indrukwekkend, met verschillende eeuwenoude tradities. Het lijkt erop dat elke abdij in het land zijn eigen soort vloeibaar paradijs produceert. De grootste bierwinkel in Brugge, “2 Be in Brugge”, biedt verschillende verdiepingen labyrintkamers gevuld met eindeloze rijen schappen met duizenden bieren. De variëteit is overweldigend. Brugge heeft ook een Biermuseum en twee historische brouwerijen die bierrondleidingen en proeverijen aanbieden – De Halve Maan en Bourgogne de Flandres. De laatste claimt de meest romantische brouwerij van het land te zijn, met zijn charmante setting op een terras verspreid langs de gracht.

9. Idyllische grachtencafés en restaurants

Al die spectaculaire bieren smaken het best in de plaatselijke cafés en bars, met hun prachtige ouderwetse stijl en sfeer – en het is zeker nog een reden om Brugge te bezoeken 😉 Brugge is een verfijnde, elegante stad en dat is ook zichtbaar in de restaurants en kroegen. Prachtige settings aan de reien of prachtige pleinen worden geëvenaard door warme, gezellige en uitnodigende interieurs. De cafés en restaurants van Brugge zijn zo ideaal romantisch dat je er gewoon voor altijd wilt blijven zitten en het moment wilt laten duren. Het eten is ook voortreffelijk, dus de totale ervaring geeft je beaucoup de plaisir – veel plezier.

10. Ongelooflijk rijke Vlaamse kunst

De Vlaamse kunst en architectuur is niet voor niets wereldberoemd. Vlaanderen – tegenwoordig het noordelijke deel van België – was in het verleden een van de rijkste en meest vooruitstrevende delen van Europa. Sinds de Middeleeuwen tot aan de Barok waren de belangrijkste steden: Gent, Brugge en Antwerpen een cultuur ontwikkeld die zo rijk en verfijnd was dat ze alleen werd geëvenaard door de Noord-Italiaanse koninkrijken. Het wordt weerspiegeld in de unieke stijl van de Vlaamse architectuur met overdadig versierde gebouwen met gouden figuren en honderden torentjes. En het is goed zichtbaar in de meesterwerken van de Vlaamse schilderkunst van Jan van Eyck en Hans Memling. De lijst van de kunstschatten van Brugge is nog veel langer. De stad werd ook rijk door het maken van de beste wandtapijten ter wereld, en door het uiterst ingewikkelde kantwerk.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *