Je hebt het al op honderd verschillende manieren gehoord: 2020 was een grote spelbreker voor reizigers over de hele wereld. Om er een getal aan vast te plakken: volgens Euronews daalden de internationale toeristenaankomsten vorig jaar wereldwijd met gemiddeld meer dan 70%.

Verrassend genoeg heb ik tijdens COVID-19 nogal wat gereisd. Het was geen echte keuze, want het was voor de baan van mijn man, die essentiële reizen moest maken omdat hij toevallig in een branche zit, die hem vaak in vliegtuigen plaatst – dit keer in Europa.

In de afgelopen vijf maanden ben ik van en naar Ierland, de Canarische Eilanden (twee keer) en Malta (twee keer) gereisd en heb ik verschillende tussenstops in Chicago, Düsseldorf, Londen, Los Angeles, Amsterdam en Barcelona gehad. We hebben kunnen voorkomen dat we ziek werden en ik waardeer de keuzes en de voorzorgsmaatregelen, die we onderweg hebben genomen met de hulp van een toegewijd COVID-19 team van het personeel. Met al die vluchten, het landen en de voeten-weer-aan-de-grond momenten, heb ik een aantal inzichten om te delen en fouten om te vermijden. Hoewel de pandemie, met alle varianten en vaccins, ons de komende maanden nog zal laten gissen, is het nooit te vroeg om als het onderwerp in kwestie reizen is vooruit te kijken.

1. Landen voor jouw reisplan 

vliegtuig-vleugel

Wanneer je tijdens de COVID-19 pandemie je reis naar het buitenland begint te plannen, kun je het beste bij één of twee landen blijven totdat het virus goed onder controle is. Hoewel je misschien in de verleiding komt om nieuwe exotische locaties en Instagram-waardige momenten te verzamelen – vooral nadat je zo lang thuis bent gebleven – kun je je ontspannen tijdens je avontuur zonder je zorgen te hoeven maken over extra transits, quarantaines, testvereisten en steeds veranderende richtlijnen. Dit is je kans om de tijd te nemen om een plek echt te leren kennen en de kunst van het langzaam reizen te omarmen.

2. Te haastig jouw bestemming kiezen 

Heb je voldoende onderzoek gedaan, nu je je reis tot één of twee bestemmingen hebt teruggebracht? Voordat je beslissingen neemt voor internationale reizen, is het belangrijk om de website van jouw overheid of staatsdepartement te raadplegen voor de meest recente informatie over reisverboden, veiligheid en de beveiliging van het coronavirus en de toegangsvereisten.

Wij als reizigers hebben ook de tijd gekregen om na te denken over het nemen van bewuste beslissingen, die een positieve impact hebben. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om landen te bezoeken die zwaar door de pandemie zijn getroffen, vooral waar het toerisme 10% of meer van het BBP van het land uitmaakt, zoals bijvoorbeeld Spanje, Kroatië of Fiji, om er maar eens een paar te noemen.

3. Annulerings- of wijzigingsvoorwaarden niet controleren voordat de vluchten worden geboekt 

klm-vliegtuig-gate

De meesten van ons hebben wel verhalen gehoord van reizigers, die in 2020 duizenden euro’s zijn kwijtgeraakt aan een geannuleerde reis, die niet door een reisverzekering werd gedekt. Pas op bij het afsluiten van verzekeringspolissen tijdens de pandemie, aangezien veel programma’s geen dekking bieden voor claims, die voortvloeien uit COVID-19. Zoek rechtstreeks informatie op de website van het bedrijf. Een bedrijf dat nu een versie van een coronavirusgerelateerde reisverzekering aanbiedt, is Staysure, dat in het Verenigd Koninkrijk is gevestigd.

Wat je absoluut kunt en moet doen, is de juiste luchtvaartmaatschappij kiezen, aangezien veel luchtvaartmaatschappijen tijdens de pandemie uitzonderlijke wijzigings- en annuleringsvoorwaarden bieden. Het beleid verschilt per luchtvaartmaatschappij en per bedrijf, dus het is altijd het beste om de website te bezoeken en de COVID-19 pagina te zoeken voor meer informatie. Als je een reisbureau gebruikt of een meerdaagse tour boekt, zorg er dan voor dat je ook op de hoogte bent van hun beleid.

Aan de andere kant, de meest angstaanjagende vlucht die ik in termen van COVID-19 veiligheid maakte, was niet de 10 uur durende reis van Londen naar LAX, maar eerder een vier uur durende volgepakte vlucht van Tenerife naar Düsseldorf. Het was een spannende vlucht voor iedereen aan boord en er braken verschillende discussies uit. Vraag daarom altijd, vooral bij budgetmaatschappijen, voordat je boekt naar de protocollen voor het vullen van de stoelen.

4. COVID-19 voorzorgsmaatregelen niet meewegen bij het kiezen van accommodaties

Nu je vluchten zijn geboekt, is het tijd om na te gaan denken over de accommodatie. Net als bij de luchtvaartmaatschappijen geldt hier hetzelfde: kijk op de hoofdpagina van de zakelijke website en bevestig het annuleringsbeleid voordat je boekt. Veel hotels en gastheren van zelfstandige appartementen bieden flexibele annuleringsvoorwaarden om reserveringen te lokken.

Neem bij het kiezen van een kamer- of een appartement de tijd om na te denken over de pandemie en jouw voorzorgsniveau van comfort. Dit kan ook het moment zijn om eens uit je dak te gaan, aangezien je waarschijnlijk meer tijd in je verblijf zult doorbrengen. Ik heb op de meeste plaatsen waar wij verbleven tijdens de pandemie een kitchenette gehad en ik heb genoten van de vrijheid om te koken. (Je kunt met een tweepits fornuis en een minikoelkast behoorlijk creatief worden.) Ik heb de neiging om te genieten van een mix tussen koken en roomservice, met af en toe een restaurant als het veilig is om dat te doen (een luchtig buitenterras, tafels op een sociale afstand). Bovendien biedt deze trifecta de kans om speciaalzaken te verkennen, terwijl je nog steeds zaken doet met het eet- en drinkprogramma van het hotel, evenals de lokale restaurantindustrie.

Hoe zit het met de frisse lucht en het zwemmen? Ik had in een hotel een eigen dompelbad en het was een verademing om te kunnen zwemmen zonder me zorgen te hoeven maken over mondkapjesloze gasten in de buurt. Je kunt zelfs op zoek gaan naar een rustige omgeving op het strand. Een badkuip is ook een fijne toevoeging om je tijdens deze stressvolle tijden ontspannen te houden. Controleer het kameraanbod van jouw hotel en overweeg de opties. Als iets buiten jouw prijsklasse valt, kan het geen kwaad om de receptie te vragen of er kortingen of upgrades zijn. Horecabedrijven lokken zoveel mogelijk gasten met open armen.

5. Vergeten een COVID-19 test te ondergaan voordat je gaat vliegen 

corona-test

Nu je je op je reis voorbereidt, is dit misschien wel het belangrijkste item om van je lijst af te vinken. Je zult niet willen vergeten om je test in te plannen voordat je naar het buitenland gaat, aangezien de toelatingseisen in een oogwenk kunnen veranderen en vaak ook veranderen. De meeste landen, die een test verplicht stellen, vereisen een negatief PCR test met internationaal erkend reiscertificaat dat binnen 72 uur voor het instappen is afgegeven.

Met deze test toon je vervolgens aan dat je geen corona hebten niemand anders kunt besmetten. Je kunt zo’n PCR test veilig laten doen bij Spoedtest.nl. Hier zal je geholpen worden door gecertificeerde medewerkers de test af volgens de standaarden van het RIVM. Ze zullen binnen enkele uren de uitslag aan jou bekend maken en je ontvangt een een wereldwijd erkend reiscertificaat. Je kunt de test laten doen in een van de ruim 70 vestigingen in Nederland. Bonustip: je krijgt op Spoedtest.nl een korting met de volgende code: SPOEDTEST10IF.

Dus, wat zit er in een test? Misschien is dit jouw eerste neusuitstrijkje. Toen ik de afgelopen maanden op reis was, heb ik drie keer per week een neusuitstrijkje gehad en dat duurt maar een paar seconden. Sommige verpleegsters graven dieper dan andere en veroorzaken vreemde sensaties, maar het is in een oogwenk weer voorbij. Je kunt een test plannen bij jouw plaatselijke spoedeisende hulp, een teststraat in de gemeenschap of je arts bellen om te bekijken of zij huisbezoeken regelen (velen doen dat), waarbij een verpleegster direct bij je aan de deur komt. Zodra de testresultaten later op de dag bekend zijn, ontvang je via de e-mail een certificaat.

Vergeet niet om meerdere exemplaren van jouw negatieve certificaat af te drukken en op een veilige plaats te bewaren voordat je naar de luchthaven gaat.

6. Wachten om jouw papierwerk persoonlijk in te vullen 

contract-ondertekenen

Niemand vindt het leuk om papierwerk in te vullen en je zult er veel van zien tijdens het vliegen tijdens COVID – soms meerdere formulieren voor de toegang tot één land. Een slimme manier om hiermee om te gaan, is door ze van tevoren uit te printen en in te vullen. Een goede vuistregel is om drie kopieën te maken en elke set met een pen in te vullen. Dit klinkt misschien overdreven, maar er waren een paar gevallen waarin we dezelfde oorspronkelijke vorm aan verschillende mensen moesten geven. Protocollen voor luchthavens en landen variëren, dus wees voorbereid op van alles en nog wat, inclusief mogelijke bezoeken aan het immigratiekantoor voor meer vragen (en mogelijk het missen van je aansluitende vlucht).

Nog een opmerking: zelfs als je het papierwerk van tevoren hebt ingevuld, moet je een pen bij de hand houden. Sommige inreisbeperkingen veranderen zo snel dat een land in een oogwenk een andere vorm kan maken.

7. Niet genoeg mondkapjes meenemen voor de luchthaven en de hele reis 

Naast papierwerk zijn er mondkapjes, handschoenen, ontsmettingsmiddel en snacks voor op de luchthaven om te overwegen. Vliegen tijdens de pandemie kan voor een extra laag angst zorgen, maar de voorbereiding helpt.

Laten we beginnen met de luchthavens. De ervaring is niet zo leuk als het ooit was. Veel bars en eetgelegenheden zijn gesloten en zelfs als je toegang tot de lounge hebt, zijn deze waarschijnlijk ook gesloten. Elke luchthaven is weer anders, dus zorg ervoor dat je wat eten en drinken bij de hand hebt, voor het geval dat en zoek een plekje om weg van de drukte te kunnen zitten.

Laten we het nu eens over de vlucht hebben. Zorg ervoor dat je genoeg mondkapjes, handschoenen en ontsmettingsmiddel voor de hele reis in je handbagage meeneemt. De gezagvoerder op mijn eerste langeafstandsvlucht tijdens de pandemie zei dat alle passagiers om de vijf uur hun mondkapje moesten vervangen. Gelukkig voorzagen ze een set met drie mondkapjes, handgel en doekjes, maar je moet ook die van jezelf meenemen. Veeg je zithoek goed schoon en vraag om een stoel bij het raam. Op deze manier garandeer je dat niemand aan één kant van je zit. Het is ook het beste om het toilet tijdens een drukke vlucht zoveel mogelijk te vermijden.

Pak ten slotte zoveel mondkapjes in voor je reis als je nodig hebt. Natuurlijk kun je op de meeste plaatsen wel mondkapjes vinden, maar het is het beste om veilig te zijn. Handschoenen zijn moeilijker onderweg te vinden en ik draag ze bij sommige gelegenheden liever wel (liften, supermarkten en bij contante transacties). Het hebben van meerdere flessen ontsmettingsmiddel is ook een must.

8. Geen dagtochten maken die COVID-veilig zijn

vliegtuig-wolken-vliegen

Omdat dit waarschijnlijk niet het soort reis is waar je je heen gaat haasten en elke grote toeristische attractie op een dag probeert te bereiken, is dit het perfecte moment om creatief aan de slag te gaan met je plannen. Waar je ook voor kiest om te reizen, je kunt het goed maken met doe-het-zelf-dagtochten, die zowel leuk als veilig zijn.

Een keer sloeg ik het nemen van een taxi van mijn hotel over en liep in plaats daarvan drie mijl om bij de openluchtveerboot te komen, die me naar Valletta, Malta voer. Het was een solo-reis die ik nooit zal vergeten. Ik voelde me comfortabel om buiten rond te lopen met een mondkapje op en zonder de stress van een schema, ik had meer tijd om de bezienswaardigheden te zien en om foto’s in mijn eigen tempo te maken.

Voor extra veiligheid kun je ook je lunch inpakken en ergens een bankje zoeken. Mensen kijken is een geweldige COVID-activiteit.

Als je de voorkeur aan rondleidingen geeft, is dit ook een goed moment om een privégids te boeken. Eén-op-één toegang hebben tot een lokale expert (controleer of deze de COVID-voorzorgsmaatregelen serieus neemt) is een echte traktatie. Veel gidsen werken met chauffeurs, die tussen de voor- en achterbank een plexiglas scherm gebruiken. Tijdens een privétour op Malta bood de gids me een koptelefoon aan om te gebruiken, zodat ik alles kon horen wat ze zei terwijl we voldoende afstand konden houden.

9. Vergeten lokale bedrijven te steunen

Houd de activiteiten simpel, maar niet te simpel. Hoewel het belangrijk is om veilig te blijven, kun je nog steeds manieren vinden om eruit te gaan en lokale bedrijven te ondersteunen, die het moeilijk hebben tijdens de pandemie. Ik voel me niet altijd op mijn gemak om lang op één plek te zitten met anderen om me heen, maar stoppen in een boetiek of een plaatselijk café voor een kopje koffie of een dessert is iets voor mij. Kleine bedrijven zijn flexibeler dan ooit en willen je graag zien en behagen. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar draag je masker in het openbaar, zelfs als de lokale bevolking dat niet doet.

10. Geen verantwoordelijke toerist zijn

reizen-bergen-hike

Een onderdeel van de reisindustrie dat qua prioriteit veel heeft verloren, is het milieu. Denk aan alle plastic verpakkingen en extra meeneemverpakkingen, die elke dag de prullenbak in gaan. Zorg ervoor dat je tijdens het reizen al jouw afval in de juiste bakken deponeert en controleer of de hotels, die waarschijnlijk minder personeel zullen hebben, voldoen aan de normen die op de markt worden gebracht.

Wat betreft de vluchten, waarvan er zoveel met een lage capaciteit vliegen, is dit het beste moment om te beginnen met het compenseren van je CO2-uitstoot. Elke keer dat je vliegt, wordt er een CO2-uitstoot gegenereerd. Er zijn verschillende non-profitorganisaties die CO2-neutrale programma’s aanbieden. Jouw donatie helpt om de ecologische voetafdruk van je reizen te compenseren door projecten te steunen, die de CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd belangrijke voordelen voor gemeenschappen en biodiversiteit over de hele wereld te creëren.

Terwijl vaccinatieprogramma’s worden uitgerold, kan de pandemie ons leren hoe we tot ver in de toekomst meer doordachte reizigers kunnen worden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *