De perfecte skibroek vinden is gemakkelijk als je jezelf voorlicht en precies de verschillende soorten skibroeken begrijpt die er zijn om aan je stijl en skiën aan te passen. Deze blog helpt je de juiste skibroeken voor heren te vinden, om je warm, droog en comfortabel op de piste te houden.


Soorten skibroeken

ski-wintersport-blauwe-lucht


Het eerste waar je bij de aanschaf van je skibroek op moet letten is of je warm of koud wordt tijdens het skiën. Sommige mensen worden warm en kunnen oververhit raken, hoe koud het ook is, terwijl anderen het hoe dan ook koud krijgen. Het volgende dat je wilt overwegen is de weersomstandigheden waarin je gewoonlijk skiet. Ski je in skioorden die in een koud en droog klimaat liggen? Of juist die in warme en natte klimaten? Er zijn zelfs skigebieden waar in hetzelfde weekend een grote verscheidenheid aan temperaturen en weersomstandigheden kan heersen.

3-in-1 skibroek

Een 3-in-1 skibroek heeft een vrij unieke eigenschap waarmee je een skibroek en tussen- of onderlaagbroek in één kunt hebben. Een 3-in-1 broek heeft een waterdichte en weerbestendige buitenkant, met een vochtafvoerende of isolerende laag die in de binnenkant van de broek geklikt of geritst kan worden. Ze geven je de mogelijkheid om alleen de buitenkant te dragen als het warm is buiten, ze samen te gebruiken op de koudste dagen, of je kunt de tussen- of basislaag gewoon alleen dragen terwijl je aan het après skiën bent.

Geïsoleerde skibroeken

Geïsoleerde skibroeken zijn de populairste en meest voorkomende soort ski- of snowboardbroeken. Ze geven je een mix van warmte en bescherming. De isolatielaag is meestal een synthetische. Het gewicht van de isolatie wordt gemeten in grammen en hoe hoger het getal, hoe warmer en beter geïsoleerd de broek zal zijn.
Shell skibroeken geven de meeste bescherming tegen de elementen. Ze zijn winddicht, waterdicht en zeer goed ademend, maar hebben geen isolatie. Het is de lichtste lichtgewicht broek en geeft je de maximale mobiliteit. Omdat ze geen isolatie hebben, is een zwaardere of dikkere basislaag broek sterk aan te bevelen.

Softshell

Softshell skibroeken zijn gemaakt van een zachtere, rekbaardere stof. Het zijn meestal de meest ademende broeken die werken voor warmere klimaten of voor skiërs die warm lopen tijdens het skiën.

Stretch

Stretch skibroeken worden weer erg populair bij vrouwen. Ze zijn zeer vormvast zonder veel isolatie, maar ze hebben vaak een voering die wat warmte geeft en wat waterdichtheid.


Pasvorm van skibroeken


Pasvorm heeft alles te maken met de vorm van de broek: slank, regular of relaxed. Welke pasvorm je verkiest hangt af van de stijl en de look die je verkiest.

Slank Pasvorm: Vormvast, getailleerd in de taille, op de heupen en op de dij. Deze stukken zijn vaak goed om in laagjes te dragen, omdat ze een actievere pasvorm bieden die dicht tegen het lichaam zit.
Regular Fit: Standaard pasvorm, getailleerd in de taille. Deze stukken bieden vaak een flatterende pasvorm zonder te strak of beperkend te zijn, en passen precies op maat.
Relaxed Fit: Een ruimere pasvorm, weinig tot niet getailleerd, met meer ruimte in de taille en de heupen. Deze stukken bieden meer ruimte voor comfort en laagjes.


Warmtefactor van skibroeken

man-ski-bergen-sneeuw


Het kiezen van een ski- of snowboardbroek die je warm houdt is belangrijk. Sommige mensen hebben de neiging uit zichzelf warm te blijven, dus kunnen ze de voorkeur geven aan een broek die niet zo warm is of geen isolatie biedt. Andere mensen hebben de neiging het tijdens het rijden erg koud te hebben en moeten op zoek naar zoveel mogelijk warmte.

Geen Isolatie: Broeken zonder isolatie worden als shells beschouwd en zijn ideaal om neerslag tegen te gaan terwijl ze je minimale warmte geven. Shell broeken bieden de meeste beweeglijkheid terwijl ze warmte opofferen. Als je een shell draagt als je op de piste bent, overweeg dan een dikkere basislaag en/of tussenlaag te dragen.

Licht Geïsoleerd: Licht geïsoleerde broeken zijn gevoerd om een beetje warmte binnen te helpen houden. Hoewel dit prima opties zijn op de warmere dagen, worden laagjes aangeraden bij koude temperaturen of winderige dagen.

Geïsoleerd: Geïsoleerde broeken zijn ideaal voor de gewone kou. Als je een gewone winterdag aankunt, dan zou dit voldoende moeten zijn. Extra lagen worden aangemoedigd als je de neiging hebt het snel koud te krijgen, of als je in extreem koude temperaturen gaat skiën.

Dons of synthetische isolatie: Warmere broeken hebben meestal dons of synthetische isolatie. Er kan een beetje technologie in deze broeken zitten om te helpen de warmte binnen te houden, zodat je warm kunt blijven bij aanhoudend koude temperaturen.

Isolatie: De warmste broek heeft isolatie- en warmte-eigenschappen. De warmte-eigenschappen houden de warmte binnen en zorgen voor een stevige laag warmte tegen de extreme kou. Onderlagen zijn altijd aan te bevelen voor afvoeren en vochtregulatie. Dit is ideaal voor de skiër die naar de berg trekt, ongeacht de frigide temperaturen en omstandigheden.


Waterdichtheid van een skibroek


De waterdichtheid van een broek is hoe snel een broek verzadigd raakt tot het punt dat hij water doorlaat, of zijn vermogen om je droog te houden in natte omstandigheden. Hoe hoger de rating, hoe langer de broek je droog houdt als hij nat is. Waterdichtheidsbeoordelingen worden gemeten in millimeters (mm). Dit niveau wordt bepaald door de broek in een met water gevulde cilinder te leggen. Het niveau waarop het water door de stof begint te dringen is de waterdichtheid.

Hoe hoger het getal, hoe meer waterdicht de broek is.

Er zijn veel verschillende soorten waterdichte stoffen die voor ski- en snowboardbroeken gebruikt worden. Tot de meer bekende materialen die gebruikt worden behoren Gore-Tex, Hyvent, en Event. Wat deze materialen zo doeltreffend maakt is dat er poriën in zitten die groter zijn dan een zweetmolecuul maar kleiner dan een watermolecuul, wat betekent dat ze niet alleen waterdicht zijn maar ook zeer goed ademend.


Rating voor ademend vermogen van skibroeken

person in orange jacket and black pants riding ski blades on snow covered mountain during daytime


De ademende werking meet hoe effectief een broek is in het afvoeren van waterdamp of zweet uit het materiaal. Dezelfde stofporiën die helpen voorkomen dat water de binnenkant van de broek binnendringt, laten zweetmoleculen ontsnappen om je droger en warmer te houden.


Naden van skibroeken


Kritisch getapete naden betekent dat slechts enkele naden, meestal rond de achterkant, beschermd zijn tegen het binnendringen van vocht. Zolang je niet langere tijd in nat weer doorbrengt of in de sneeuw ligt, bieden kritisch getapete naden je voldoende bescherming.
Bij volledig getapete naden is elk van de gestikte naden voor extra waterdichtheid afgeplakt met een waterdichte tape die aan de binnen- en buitenkant van de naad is geplakt om plaatsen te beschermen die vatbaar zijn voor het binnensijpelen van vocht in de broek. Volledig getapete naden zijn de beste opties voor skiërs of snowboarders die in de meest extreme elementen, zoals zware sneeuwval, buiten zullen zijn.


Taille Stijl van de skibroek


Skibroeken kunnen een verschillende stijl tailles hebben

Verstelbaar: Verstelbare taille broeken kunnen een systeem hebben om de taillewijdte fijn af te stellen. Hoewel deze aanpassingen intern of extern kunnen zijn, stellen ze je in staat de perfecte pasvorm voor je lichaam in te stellen.
Riemlussen: Broeken met riemlussen geven je de mogelijkheid een riem bij je broek te dragen om ervoor te zorgen dat je broek goed blijft zitten.
Elastiek: Elastische taille broeken bieden een lichte hoeveelheid stretch en veel extra comfort.
Broeken met riem: Een broek met riem bevat een riem of heeft een riem die in de broek is ingebouwd.
Bretels: Bij sommige broeken zijn jarretels inbegrepen die voorkomen dat je broek afzakt, en helpen sneeuw buiten en warmte binnen te houden.
Afneembare Bretels: Afneembare bretels geven je de mogelijkheid de bretels los te klikken of los te knopen om ze af te doen op dagen dat je ze niet wilt gebruiken.
Niet-afneembare bretels: Niet-afneembare bretels zijn in de broek ingebouwd en kunnen niet afgedaan worden. Gewoonlijk zal dit een broek in slab stijl zijn, waar de bretels aan een langer voorpand bevestigd zijn om ervoor te zorgen dat de sneeuw buiten blijft.


Andere belangrijke kenmerken van skibroeken


Dijbeen ritsen: Dijritsen zijn ventilatieopeningen die aan de binnen- of buitenkant van de dij zitten. Ze zorgen voor volledig ademend vermogen en ventilatie als je moet afkoelen of het weer aan de warme kant is. Deze ventilatieritsen kunnen gemakkelijk open, dicht of gedeeltelijk open gelaten worden voor een regelbare ventilatie.
Benen met volledige rits: Hiermee kan je je broek openritsen en uittrekken zonder je skischoenen uit te doen. Deze eigenschap vind je meestal op race- of bergbeklimmers broeken waar je misschien je buitenste laag moet uittrekken maar je schoeisel niet kunt uittrekken.
Gelede knie: Broeken met een gelede knie zijn ontworpen om de soepelheid en mobiliteit te verbeteren. Ze hebben een naad ingenaaid waar een natuurlijke buiging in zit.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *