Ze veranderen misschien niet zo snel als de mode, maar sneakers zijn zeker niet statisch. Elk jaar komen er nieuwe stijlen en trends bij, maar slechts enkele zijn het echt waard om aandacht aan te besteden. De truc is om te weten voor welke je moet gaan en welke je moet negeren. Tegenwoordig zijn er talloze manieren om de trends en de ontwikkelingen goed te volgen.

Ondanks de coronaviruspandemie was 2020 voor sneakers een verrassend druk jaar. En terwijl we onze tanden in 2021 zetten, is er op het gebied van schoenen nog steeds genoeg om enthousiast over te worden.

Hieronder leggen we enkele van de grootste nieuwe sneakertrends van 2021 uit, samen met enkele overkoepelende trends die naar verwachting in het nieuwe jaar en daarna zullen doorgaan. Van outdoor-geïnspireerde sneakers tot een aantal nogal verrassende comebacks, dit zijn de sneakertrends die je in 2021 moet kennen.

Hike sneakers 

De huidige fixatie van de mode met het buitenleven heeft het ondenkbare gedaan, het heeft bruikbaarheid en comfort cool gemaakt. Omdat velen van ons gedwongen worden om buiten te socializen en thuis te werken, is de mix van functionaliteit, gezelligheid en stijl die wordt geboden door op de buitenlucht geïnspireerde kleding nog nooit zo relevant geweest. Wandelsneakers zijn ideaal voor een stevige lange wandeltocht in de frisse buitenlucht!

De populariteit van trailrunners als vrijetijdsschoeisel is niets nieuws, maar in 2021 zullen we steeds meer outdoorvriendelijke vormen naar de oppervlakte zien komen. Schoeiselstijlen waar klimmers en wandelaars meestal de voorkeur aan geven, winnen aan grip dankzij merken als Hoka One One, Merrell en Salomon, die bewuste inspanningen leveren om de mode-arena te betreden en veel ervan is verrassend draagbaar.

Basketbal klassiekers

Dunk-mania domineert de sneakerwereld nu al een paar jaar, maar het bereikte echt een crescendo in 2020. We zijn de tel kwijtgeraakt hoe vaak een limited-release Dunk SB vorig jaar is uitgebracht, maar een volgende reeks bredere releases zal enigszins afnemen.

Maar toch is het nog lang niet voorbij. Dunk-mania heeft basketbalschoenen weer onder de aandacht gebracht en hoewel de Dunk zelf misschien een beetje uitgespeeld is, is de heropleving van op courts geïnspireerde schoenen in het algemeen echt aan het opwarmen. Verwacht er meer van te zien naarmate we het jaar vorderen.

Heropleving van skateschoenen

Of je het nou leuk vond of niet, oversized skateschoenen waren in de vroege jaren 2000 een ware rage. Gezwollen tongen, omvangrijke silhouetten en buitensporige details waren tot ongeveer 2005 onontkoombaar en toen ze eenmaal uit waren, was iedereen er vrij zeker van dat ze nooit meer zouden terugkeren. Maar als 2020 ons iets heeft geleerd, is het om het onverwachte te verwachten en de laatste tijd zijn er een aantal vrij duidelijke aanwijzingen dat 2021 misschien wel het jaar is waarin de skateschoen terugkeert.

Het eerste echte teken kwam een paar jaar geleden toen A$AP Rocky via een samenwerking met Under Armour een eerbetoon bracht aan de Osiris D3 (de koning van de gezwollen skateschoenen). Maar meer recentelijk zijn enkele nog grotere namen mee gaan doen. Niet in de laatste plaats het trendsettende label Louis Vuitton, dat vorig jaar zijn allereerste signature skateschoen voor pro skater en Palace posterboy Lucien Clarke uitbracht. Houd deze trend in de gaten.

New Balance 99?

New Balance heeft al een tijdje modellen uit zijn 99x-lijn met tussenpozen nieuw leven ingeblazen, wat heeft geresulteerd in enkele van de meest opmerkelijke sneakertrends van de afgelopen jaren. De 990v5 had in 2018 ongekend succes, wat leidde tot de waanzin van dad sneakers, terwijl vorig jaar de 992 onontkoombaar was, met een reeks samenwerkingen, beperkte releases en een groter aanbod van enkele klassieke kleurencombinaties.

Het is een veilige gok om aan te nemen dat New Balance in 2021 op dezelfde weg zal doorgaan en de geruchtenmolen levert al veel speculaties op over de heropkomst van enkele oudere 99x-stijlen. Welke? Voorlopig zullen we moeten afwachten.

Milieuvriendelijke sneakers

Het is geen geheim dat de mode-industrie een zware tol van het milieu eist. Van fabrieken die broeikasgassen uitstoten tot fast-fashion afval dat zich op een stortplaats opstapelt, het klopt allemaal en sneakers maken van het probleem deel uit.

Misschien zijn daarom steeds meer merken op zoek naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen en sneakers te maken, die duurzaamheid centraal stellen. Nieuwe labels zoals Waes maken fantastisch uitziende sneakers, die volledig composteerbaar zijn om milieuvriendelijker te zijn, terwijl zelfs grote namen als Nike en Adidas steeds meer experimenteren met gerecycleerde vezels. Een druppel op de gloeiende plaat natuurlijk, maar het is een stap in de goede richting.

Meer minimalisme

De cyclische aard van de mode betekent meestal dat alles wat er op een bepaald moment gebeurt, een reactie is op wat eraan voorafging. Jarenlang had het minimalisme de overhand gehad, dus de dingen zouden op een gegeven moment in de tegenovergestelde richting moeten gaan bewegen.

Maar in plaats van in de vergetelheid te raken, heeft minimalistisch schoeisel een plaats in de geschiedenisboeken van sneakers verdiend. Simpele witte sneakers zijn nu een bonafide klassieker voor mannen en hun blijvende populariteit bewijst dat ze niet snel zullen verdwijnen. Het model Achilles van Common Projects wordt nog steeds algemeen beschouwd als het toppunt, maar iedereen, van sportkledingreuzen tot schoenmakers van Northamptonshire tot opkomende onafhankelijke labels, produceert nu zijn eigen kijk op het silhouet. Koop wat je maar wilt, want je kunt echt niet fout gaan met bijvoorbeeld sneakers van cycleur de luxe.

Grensverleggende technologie

Als het gaat om schoenen, die zijn ontworpen met het oog op sport, is het verleggen van grenzen met technologie altijd een drijvende kracht geweest. De grote athleisure-merken zijn verwikkeld in een eindeloze wapenwedloop, elk in de hoop met het volgende grote ding in sneaker-technologie te komen. Voor de rest van ons betekent dat geweldige schoenen, die zijn gemaakt om te presteren.

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat gebreid bovenwerk populair werd, 4D-printen begon te worden uitgerold als productiemiddel voor ingewikkelde zooleenheden en zelfs zelfstrikkende mechanismen kwamen op de markt. Verwacht in de toekomst meer grensverleggende ontwikkelingen.

Retro hardloopschoenen

Met al die technologie, die worden geproduceerd door de zware jongens van de sportindustrie, is het soms leuk om terug te gaan naar de basis. Retro suède hardloopschoenen zijn dit jaar groot nieuws en vormen de perfecte aanvulling op alles, van een op maat gemaakt trainingspak tot raw selvedge denim.

Sneakers van premiata bijvoorbeeld hebben vaak levendige blokkleuren, wat betekent dat ze een geweldige manier kunnen zijn om zelfs de meest eenvoudige outfits een vleugje levendigheid te geven. Bovendien voelen ze serieus comfortabel, wat altijd een welkome bonus is. De beste ontwerpen zijn te vinden bij merken als Spalwart, New Balance, Asics en Novesta.

Meer high-fashion samenwerkingen

Samenwerkingen zijn niets nieuws in de schoenenwereld. In feite zijn ze ongeveer zo oud als de sneakercultuur zelf. Tegenwoordig worden ze echter belangrijker dan ooit tevoren als hulpmiddel om consumenten opnieuw kennis te laten maken met vergeten silhouetten en om het merkimago vorm te geven.

Alle grootste sneaker-releases in de recente geschiedenis zijn een samenwerking geweest en de laatste tijd zijn ook high-fashion labels erbij betrokken. De Nike x Sacai LDWaffle, Air Jordan x Dior Jordan 1 en Adidas x Prada Superstar behoren tot de meest besproken schoenen, die ooit zijn uitgebracht en vormen de kruisbestuiving van streetwear en haute couture..

Dit soort sneakers is een perfecte metafoor voor wat er de afgelopen jaren in de branche is gebeurd: urban style en catwalkmode komen samen in een sneaker en het lijkt alleen maar door te gaan.

Dad schoenen zijn voor altijd

Dad caps, dad bods, dad jeans… het lijkt erop dat elke nieuwe levensstijl of modetrend voor mannen van de afgelopen jaren door onze vaders is geëvolueerd. Het is niet verwonderlijk dat schoeisel geen uitzondering is en hoewel de trend van dad schoenen misschien niet bepaald het laatste nieuws is, heeft het onlangs wel wortel geschoten en is het veel toegankelijker geworden.

Als je op zoek bent naar een specifieke schoen om te bedanken voor het openstellen van deze nieuwe, ultracomfortabele schoenenoptie voor de massa, zijn we geneigd je in de richting van de New Balance 990 v5 te wijzen. De 990-serie is al lang het hoogtepunt voor alle andere dad schoenen om naar te streven, maar de bijgewerkte versie vanaf begin 2019 is echt een blijvertje.

Om het voor jezelf te doen, raden we aan om voor eenvoudige, ingetogen kleuren te gaan om de veelzijdigheid te vergroten en om de zware details en het stevige silhouet te balanceren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *