Veel factoren zorgen ervoor dat onze huid ouder wordt en zich minder snel hersteld. Er zijn factoren, die we niet kunnen beïnvloeden en factoren die deels of goed te beïnvloeden zijn.

Een ding dat we niet kunnen veranderen, is het natuurlijke verouderingsproces. Het speelt een sleutelrol. Na verloop van tijd krijgen we allemaal zichtbare lijntjes in ons gezicht. Het is normaal dat ons gezicht een deel van zijn jeugdige volheid verliest. We merken dat onze huid dunner en droger wordt. Onze genen bepalen grotendeels wanneer deze veranderingen optreden. De medische term voor dit type veroudering is ‘intrinsieke veroudering’.

We kunnen een ander type veroudering, dat onze huid aantast, wel beïnvloeden. Onze keuzes op het gebied van omgeving en levensstijl kunnen ervoor zorgen dat onze huid vroegtijdig veroudert. De medische term voor dit type veroudering is ‘extrinsieke veroudering’. Door een aantal preventieve maatregelen te nemen, kunnen we de effecten van deze vorm van veroudering van onze huid vertragen.

Naarmate mensen ouder worden, is het normaal om een dunnere, drogere huid, meer rimpels en andere tekenen van veroudering te ervaren. Door je levensstijl keuzes kan je huid echter soms vroegtijdig verouderen. Om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, raden dermatologen aan om deze eenvoudige tips op te volgen.

10 manieren om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan

De zon speelt een grote rol bij het vroegtijdig verouderen van onze huid. Andere dingen, die we doen, kunnen ook onze huid sneller verouderen dan normaal. Om hun patiënten te helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen, geven dermatologen hun patiënten de volgende tips.

1. Bescherm je huid elke dag tegen de zon

jacht-zonsondergang

Of je nu een dag op het strand doorbrengt of boodschappen doet, je beschermen tegen de zon is essentieel. Je kunt je huid beschermen door schaduw te zoeken, je te bedekken met zonbeschermende kleding – zoals een lichtgewicht shirt met lange mouwen, een broek, een hoed met brede rand en een zonnebril met UV-bescherming – en vochtbestendige zonnebrandcrème met een breed spectrum SPF 30 (of hoger) aan te brengen. Je moet elke dag zonnebrandcrème aanbrengen op alle huid, die niet door kleding wordt bedekt. Zoek naar een effectieve beschermende kleding met een UV-beschermingsfactor.

2. Breng een zelfbruiner aan in plaats van bruin te bakken

Elke keer dat je een kleurtje krijgt, verouder je voortijdig je huid. Dit geldt voor als je bruin wordt van de zon, van een zonnebank of van een ander bruiningsapparaat binnenshuis. Ze zenden allemaal schadelijke UV-stralen uit, die de huidveroudering versnellen.

3. Als je rookt, stop dan

Roken versnelt enorm de veroudering van de huid. Het veroorzaakt rimpels en een doffe, vale teint.

4. Vermijd repetitieve gezichtsuitdrukkingen

vrienden-lachen

Als je een gezichtsuitdrukking maakt, trek je de onderliggende spieren samen. Als je jarenlang herhaaldelijk dezelfde spieren samentrekt, worden deze lijnen permanent. Het dragen van een zonnebril kan lijntjes, als gevolg van de lichtintensiteit, helpen verminderen.

5. Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet

Bevindingen uit enkele onderzoeken suggereren dat het eten van veel verse groenten en fruit schade kan helpen voorkomen, die leidt tot vroegtijdige huidveroudering. Bevindingen uit onderzoeken suggereren ook dat een dieet met veel suiker en andere geraffineerde koolhydraten de veroudering kan versnellen.

6. Drink minder alcohol

feestje-drankje

Alcohol is slecht voor de huid. Het droogt de huid uit en beschadigt na verloop van tijd de huid. Hierdoor kunnen we er ouder uitzien.

7. Train de meeste dagen van de week

Bevindingen uit enkele onderzoeken suggereren dat een matige lichaamsbeweging de bloedsomloop kan verbeteren en het immuunsysteem kan versterken. Dit kan op zijn beurt de huid een jeugdiger uiterlijk geven.

8. Reinig je huid voorzichtig

person wearing gold band ring

Door je huid schoon te scrubben, kan je huid geïrriteerd raken. Huidirritatie versnelt de veroudering van de huid. Voorzichtig reinigen, helpt bij het verwijderen van het vuil, make-up en andere stoffen zonder je huid te irriteren.

9. Was je gezicht twee keer per dag en na hevig zweten

Transpiratie, vooral bij het dragen van een hoed of een helm, irriteert de huid dus na het zweten moet je je huid zo snel mogelijk wassen.

10. Breng elke dag een gezichtscrème aan

man-vrouw-huid-hoofd

Een moisturizer van de Obagi Gentle Men Kit houdt het vocht in onze huid vast, waardoor deze er jeugdiger uitziet. 

Opmerking: sommige anti-verouderingsproducten, die door een dermatoloog worden voorgeschreven, kunnen een brandend of stekend gevoel geven. Als je een anti-verouderingsproduct op recept gebruikt, kan dit erbij horen. Zorg ervoor dat je je dermatoloog hiervan op de hoogte stelt. Wij raden in ieder geval producten van Pure Obagi aan.

Het is nooit te laat om te beginnen

Zelfs mensen, die al tekenen van vroegtijdige huidveroudering hebben, kunnen baat hebben bij het veranderen van hun levensstijl. Door je huid tegen de zon te beschermen, geef je haar de kans om een deel van de schade te herstellen. Rokers die stoppen, merken vaak dat hun huid er gezonder gaat uitzien.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *