Veel zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven en zweten gaat vaak hand in hand met een onaangename geur. Het kan in ieder geval voor veel ongemak zorgen. In plaats van zweetplekken onder je oksels wanneer je een tijdje buiten in de zon gaat, kun je ook een aantal eenvoudige technieken toepassen om er toch fris uit te blijven zien. Een MiraDry behandeling bij Mauritskliniek is daar eentje van en een permanente oplossing tegen overmatig okselzweet.

Omdat het lastig te zeggen is wat de beste behandeling tegen transpireren is, geven wij 16 tips die je zomer een stuk minder zweterig kunnen maken. En om serieus af te koelen, combineer je deze hacks met de meest voor de hand liggende (en effectieve) van allemaal: je dagen doorbrengen met loungen aan een zwembad met een margarita in de hand.

1. Breng deodorant aan voordat je gaat slapen

deoderant-nivea-men

Anti-transpirant over je oksels laten rollen voordat je gaat slapen, klinkt misschien raar maar het kan je ook helpen om de volgende dag minder te zweten. Door de daling van de lichaamstemperatuur ’s nachts kan de deodorant beter zijn werk doen: om je transpiratiewerend middel te laten werken, moet het in de zweetklieren komen en deze blokkeren. ’s Nachts ben je kalm en koel en is je huid helemaal droog, dus dan zal een veel hoger percentage worden opgenomen. Nadat je wakker bent geworden, kun je het gewoon opnieuw aanbrengen en je dag zweetvrij doorbrengen.

2. Vermijd pittig eten

De zomer is de perfecte tijd om je favoriete thai restaurant op te zoeken en van die hete sauzen te genieten. Helaas kan al die hitte, die je in je mond brengt, je zweten tot het uiterste versterken. Wanneer je lichaam in contact komt met capsaïcine – het stofje dat zorgt voor het pittige karakter van pepers – probeert het zichzelf af te koelen door te zweten. Je kunt met de tijd zeker een tolerantie opbouwen, maar als je zo min mogelijk wilt zweten, moet je je waarschijnlijk aan de mildere opties houden.

3. Drink minder koffie

hand-tattoo-koffie

Als je de neiging hebt om te zweten na het drinken van een kopje koffie, is dat heel normaal. Het komt allemaal door alle cafeïne in elk kopje. In feite is het niet alleen koffie: alles dat cafeïne bevat, kan de hoeveelheid zweet, die je produceert, verhogen: cafeïne en kruiden kunnen de neurotransmitters, acetylcholine genaamd, activeren die zich in je hersenen bevinden. Alles wat deze neurotransmitters stimuleert, kan soms invloed hebben op de klieren, die zweten veroorzaken.

4. Probeer Botox

Maak je geen zorgen – deze methode laat je er niet uitzien alsof je 20 jaar jonger bent. (Of, uh, letterlijk de tijd stilzet.) Botox is eigenlijk een veel voorkomende behandelingsoptie voor overmatig zweten en kan in de getroffen gebieden worden geïnjecteerd – ja, zelfs je oksels – om ervoor te zorgen dat je deze zomer lekker droog blijft. Het leuke is, dat je ook de rest van het jaar er plezier van hebt. Bij deze behandeling worden kleine hoeveelheden van de stof botuline toxine in de huid gespoten. Dit zenuwgif wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Het middel zorgt voor een blokkade van de signalen van de zenuwen, die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie waardoor het zweten stopt. De behandeling is ongeveer een jaar zeer effectief.

5. Ontspan je geest en je lichaam

In de zomer draait alles om ontspannen, maar dat is moeilijk als dag en nacht het zweet van je gezicht druipt. Als je regelmatig angst ervaart, zal het alleen maar erger worden – daarom kan het kalmeren van je lichaam wonderen doen voor je zweetvrije toekomst. Alles wat je kunt doen om je angst te verminderen – zoals diep ademhalen of andere ontspanningstechnieken – zal de potentiële stimulatie van de neurotransmitters verminderen, die je zweetklieren kunnen stimuleren.

6. Neem een tatoeage

tattoo-artiest

Dit is zeker een extreme maatregel. Maar als je al op het punt stond om wat inkt te laten aanbrengen, weet dan dat het je ook kan helpen om wat minder te zweten. Het is bekend dat je door tatoeages minder gaat zweten. De getatoeëerde huid produceerde ongeveer half zoveel zweet als de niet-getatoeëerde huid. Wat dacht je van tatoeages over het hele lichaam?

7. Installeer een persoonlijke fan

Ja, voel je vrij om die persoon te zijn. Je weet wel: degene die altijd rondhangt met hun haar in de wind van hun persoonlijke fan terwijl de rest van de groep zich te pletter zweet. Als je helemaal comfortabel en droog bent bij 33°C, terwijl iedereen om je heen op de rand van een zonnesteek staat, ga je ons bedanken en jezelf.

8. Breng na het douchen geen deodorant aan

text

Je deodorant stick pakken en meteen aanbrengen nadat je je na een douche hebt afgedroogd, klinkt slim, toch? Je wilt je lichaam tenslotte niet de kans geven om je reinheid weg te zweten. Het enige probleem is dat als je huid zelfs maar een beetje vochtig is, de anti-transpirant zijn werk niet zal kunnen doen en je oksels niet droog zal houden tijdens al die hete zomerdagen. Het is het beste als je het aanbrengt nadat je je hebt afgedroogd en je oksels zijn volledig opgedroogd zijn. Het belangrijkste punt is dat je huid schoon en droog is.

9. Dep met wat appelciderazijn

De lijst met voordelen van appelciderazijn lijkt eindeloos. Maar er is er eentje waar je misschien nog niet van hebt gehoord. Het vermogen om je te helpen een beetje minder zweterig te blijven. Degenen die bij de methode zweren zeggen alles wat je nodig hebt om het ’s avonds op schone, droge oksels aan te brengen en het ’s ochtends af te wassen. Samen met je anti-transpirant kan het helpen om mooi en droog te blijven.

10. Boek een acupunctuursessie

person holding silver and white pen

Een stel naalden die in je worden gestoken om minder te zweten? Ja, dat is helemaal niet eng… Dit kan goed doen voor mensen, die te maken hebben met overmatig zweten en dat het helpt om de vochtigheid te kalmeren. Plus, afgezien van minder vocht, zou je ook andere voordelen kunnen hebben van al die strategisch geplaatste naalden, zoals het wegwerken van pijnklachten of hoofdpijn en het verlossen van je lichaam van stress.

11. Drink één glas tomatensap per dag

Wie heeft er appels nodig als je tomatensap hebt? Een glas van het rode spul per dag klinkt misschien een beetje, uhh vies, maar beschouw het maar als een niet-alcoholische Bloody Mary. De drank kan helpen bij het neutraliseren van de zuren in het lichaam, waardoor je minder gaat zweten. En het goede nieuws: het kan je ook helpen om beter te ruiken.

12. Neem geen zuivel op in je dieet

Door dat kaasvrije leven te leiden, kun je niet alleen wat kilo’s kwijtraken en ontzwellen – het kan je ook helpen om in de zomer wat minder zweterig te blijven. Het eten van voedsel dat je lichaam niet goed kan verwerken kan je immuunsysteem harder laten werken, je sympathische zenuwstelsel belasten en de productie van zweet stimuleren.

13. Koop een koelkussen

white throw pillow on black couch

Je hebt niet alleen te maken met zweten overdag, je hebt ook te maken met nachtelijk zweten. En beide zijn even verschrikkelijk. Als je slaapkamer aanvoelt als een sauna, pak dan een verkoelend gelkussen dat, in tegenstelling tot andere kussens, geen warmte vasthoudt. Het lijkt misschien een beetje extra, maar ze kunnen je helpen wakker te worden met een comfortabel gevoel, in plaats van je te voelen als een verdronken rat die doordrenkt is van je eigen zweet.

14. Zorg ervoor dat je de deodorant nauwkeurig aanbrengt

Ja, er is een echte wetenschap over hoe je deodorant moet gebruiken om het meeste waar voor je geld te krijgen. In plaats van gewoon maar te blijven rollen om te proberen te voorkomen dat je zweet komt. Minder is, in termen van vochtbeheersing, misschien meer: zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid aanbrengt.

15. Draag ademende stoffen

man-bun-kapsel

Soms zijn er geen dure behandelingen nodig om zweetvrij te blijven – het komt gewoon neer op het dragen van de juiste stoffen, die geen warmte en vocht vasthouden. Twee van de beste keuzes waarmee je de hitte kunt verslaan, zijn linnen en lichtgewicht katoen. En als je zin hebt, zijn kant en haakwerk ook geweldig. Zorg ervoor dat je niets draagt dat huiddicht is, waardoor het hele zweetprobleem erger kan worden.

16. Gebruik op gevoelige zones baking soda

Op de meer gevoelige plekken kan transpiratiewerend middel je storen – vooral op je borst – probeer dat wat baking soda te gebruiken. Het kan het probleem oplossen zonder je huid helemaal jeukend en ongemakkelijk te maken: baking soda is antibacterieel en ontstekingsremmend. Naast het opdrogen van vocht, voorkomt het ook irritatie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *