Touwtje springen is op dit moment een van de best bewaarde geheimen in de fitness.

Ook al zien we de populariteit van touwtje springen de laatste jaren toenemen, velen zijn zich nog steeds niet bewust van de talloze voordelen die beschikbaar zijn voor alle fitnessniveaus.

Niet alleen is het gemakkelijk om te beginnen, maar springtouw ondersteunt bijna elk fitnessdoel – vetverlies, uithoudingsvermogen, kracht en prestaties. Bovendien wordt de klus overal geklaard.

In dit artikel gaan we in op de fysieke voordelen van touwtje springen, de mentale voordelen van touwtje springen, en laten we je zien waarom wij (en vele anderen) vinden dat een springtouw niet mag ontbreken in je trainingsroutine.

Wat zijn de voordelen van touwtje springen?

Wil je meteen ter zake komen? Hier zijn de gezondheidsvoordelen van touwtje springen:

 • Verbrandt calorieën
 • Verbetert de cardiovasculaire gezondheid
 • Verhoogt de botdichtheid
 • Grotere activering van de spieren
 • Verhoogt de behendigheid
 • Verbetert de coördinatie
 • Bouwt evenwicht op
 • Heeft meditatieve kwaliteiten
 • Verbetert het algemeen welzijn
 • Het is leuk

Dit zijn de grootste voordelen van touwtje springen


1. Touwtje springen verbrandt calorieën als een gek

touwtje-springen-vrouw-koptelefoon-buiten

Als touwtje springen iets is, dan is het efficiënt.

Je hoeft jezelf niet een uur lang aan de loopband te ketenen om een fatsoenlijke cardiotraining te krijgen. Alles wat je nodig hebt is een paar minuten touwtje springen om dezelfde calorieverbrandende resultaten te krijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat touwtje springen je kan helpen meer dan 1000 calorieën per uur te verbranden.

Touwtje springen kan een verbrandingssnelheid bereiken tot 1300 calorieën per uur krachtige activiteit, met ongeveer 0,1 calorieën verbruikt per sprong. Tien minuten touwtje springen kan ruwweg beschouwd worden als het equivalent van een acht minuten durende 1,5 kilometer hardlopen.

Vergeleken met andere activiteiten is touwtje springen een van de meest efficiënte vormen van lichaamsbeweging die je kunt doen om calorieën te verbranden.

2. Voordelen van touwtje springen voor hart en bloedvaten

Touwtje springen is fenomenaal voor de gezondheid van het hart. De oefening kan:

 • Je hartslag in rust verlagen
 • De bloeddruk verlagen
 • Stress verminderen
 • Slechte cholesterol omkeren
 • Je risico op hart- en vaatziekten verlagen

Deze voorbeelden zijn slechts enkele springtouwvoordelen die verband houden met de cardiovasculaire gezondheid.

Als je op zoek bent naar een krachtig cardiotool, dan zou een springtouw in je opstelling moeten staan.

Het zien van cardiovasculaire voordelen van lichamelijke activiteit begint met ruwweg 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week. Dus, is springtouw goede cardio? En hoe lang moet je touwtje springen om die cardiovasculaire voordelen te plukken? De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beschouwt touwtje springen als een activiteit met een hoge intensiteit en is ongeveer gelijk aan twee minuten matig intensieve lichaamsbeweging.

Wat dat betreft kun je je cardiovasculaire gezondheid verbeteren met slechts 15 minuten touwtje springen per dag, vijf keer per week.

Werk slimmer, niet harder.

3. Voordelen van springtouw voor botdichtheid

Het opbouwen van sterke botten is nog een van de vele springtouw voordelen.

Botversterkende activiteiten creëren een kracht op de botten die groei en kracht bevordert, en impact op de grond creëert deze kracht.

Harvard Health definieert springtouw als een voorbeeld van een impactbelastende oefening, waardoor het ideaal is om je botdichtheid een boost te geven.

4. Touwtje springen creëert meer spieractivatie

touwspringen-crossfit

Totale lichaamsversterking is een ander winnend springtouw voordeel, en je krijgt meer resultaten als je met verschillende gewichten springt.

Hoe zwaarder het touw, hoe groter de weerstand. En met meer weerstand creëer je meer spierbetrokkenheid.

Welke spieren werkt springtouw?

Springtouwen bieden een complete training voor het hele lichaam. Met een springtouw werk je aan je kuitspieren, quads, hamstrings, bilspieren, buikspieren, schuine spieren, onderarmen, biceps, triceps, schouders, rugspieren en borstspieren. Je bouwt niet alleen kracht op in je onderlichaam, maar je gebruikt ook je hele bovenlichaam om de kracht te beheersen als je met het touw zwaait. Je hele lichaam kan dus profiteren van touwtje springen!

5. Touwtje springen verhoogt de behendigheid

Wil je sneller worden?

Uit onderzoek blijkt dat touwtje springen een significant effect heeft op het vergroten van de spierkracht van de benen.

De juiste springtouwvorm helpt je bij het ontwikkelen van:

 • Snel voetenwerk
 • Snelheid
 • Kracht
 • Behendigheid

Dit voordeel van touwtje springen maakt de oefening uitzonderlijk nuttig voor crosstraining als je een sport beoefent waarbij je snel van richting moet veranderen (boksen, hockey, basketbal of volleybal).

Of misschien wil je gewoon beter worden in het rondrennen van je kinderen. Er zijn springtouw voordelen om je daar ook bij te helpen.

6. Touwtje springen verbetert de coördinatie

Touwtje springen vereist veel coördinatie, vooral als je verder komt dan de basissprong.

Om het ritme van springtouw voetwerktechnieken te behouden, moet je je ogen, voeten, handen, armen, benen en romp coördineren terwijl je springt.

Naarmate je meer vertrouwd raakt met de oefening, is dit een van de springtouw voordelen die zich zal uitbreiden naar alle gebieden van je leven.

7. Springtouw bouwt evenwicht op

Naast een betere coördinatie strekken de voordelen van springtouw zich uit tot een beter evenwicht.

Onderzoek toont aan dat terwijl je touwtje springt, je lichaam bij elke sprong het evenwicht moet herstellen.

Balans opbouwen gaat hand in hand met coördinatie. Aangezien je meerdere gebieden moet coördineren terwijl je hele lichaam in beweging is, zijn de gecombineerde bewegingen belast met het handhaven van het evenwicht.

Met consequente oefening zou je moeten merken dat het balanceren na verloop van tijd gemakkelijker wordt.

8. Touwtje springen verbetert het algehele welzijn

sportmat-met-sportschoenen-en-springtouw

De voordelen van touwtje springen voegen niet alleen jaren aan je leven toe, maar ook leven aan je jaren.

Studies wijzen erop dat lichamelijke activiteit, zoals touwtje springen, verschillende gebieden van welzijn verbetert, zoals:

 • Kwaliteit van de slaap
 • Vermogen om met stress om te gaan
 • Mentale scherpte
 • Zelfbeeld
 • Mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken
 • Productiviteit

9. Touwtje springen is leuk

De factor plezier is cruciaal als het gaat om het vinden van een duurzame trainingsroutine.

We weten allemaal dat als het om lichaamsbeweging gaat, consistentie alles is. Je moet je routine langdurig kunnen volhouden als je blijvende resultaten wilt zien.

Maar om ergens consequent in te zijn, moet je het ook echt leuk vinden om te doen.

Hoewel iedereen een andere kijk heeft op wat leuk is, denken wij dat het springtouw om een paar verschillende redenen een leuke training biedt:

 • Het geeft je de vrijheid om je trainingen onderweg mee te nemen en los te komen van de sportschool. Niet meer staren naar muren of schermen.
 • Het geeft je de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren. In tegenstelling tot hardlopen kun je met springtouw nieuwe vaardigheden leren en vooruitgang boeken, zoals kriskras, double unders en side swings. Elke oefening is een nieuw avontuur en iets wat je kunt toevoegen aan je repertoire van vaardigheden.
 • Het geeft je de mogelijkheid om te concurreren met jezelf en met andere springers. Je kunt jezelf uitdagen met een van onze app-workouts of een workout met een partner aanpakken (zoals deze).
 • Het geeft je eindeloze veelzijdigheid. Er zijn honderden manieren waarop je een springtouwcircuit kunt structureren om in je eigen tempo slank, sterk en fit te worden. Als je wilt proeven hoe dat eruit ziet, probeer dan een van onze leuke fitnessuitdagingen in onze app.

Verwisselbare springtouw voordelen

De beste voordelen van springtouw komen door het kunnen gebruiken van lichte en zware springtouwen in je trainingen.

Denk aan hoe je andere trainingshulpmiddelen gebruikt, zoals halters. Je traint niet alleen met één set gewichten. Je hebt verschillende gewichten die je mixt en matcht, afhankelijk van wat je probeert te bereiken.

Hetzelfde geldt voor touwtje springen.

Lichtere touwen zijn geweldig om slank te worden en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Zwaardere touwen zijn geweldig voor het opbouwen van kracht en vermogen. Samen geeft de combinatie je de mogelijkheid om een complete, volledige lichaamstraining te krijgen, waar je ook gaat.

Conclusie

We hopen dat je dit bericht nuttig vond. Of je nu iets fris aan je routine wilt toevoegen of een training zoekt die je overal kunt doen, het springtouw is een geweldige oplossing.

Zoals we al zeiden, het is het best bewaarde geheim in fitness.

We horen graag van je. Welk springtouw voordeel resoneert het meest met jou? Laat je antwoord achter in de reacties hieronder.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *