De meeste doe-het-zelvers beginnen met een project in de buitenlucht. Een vogelhuisje, een plantenbak of zelfs een tuintafel. In de tuin hoeft de afwerking niet zo perfect te zijn en dat maakt het dan ook de ideale plek om de mogelijkheden van zelfbouw te ontdekken. Met de juiste materialen en een goed plan kom je al een heel eind. Zelfs met twee linkerhanden is er nog geen man overboord. Door je eigen meubels te maken is er zoveel meer mogelijk dan met standaard meubels. De voldoening die je aan het project overhoudt is overigens onbetaalbaar. Daar doet een echte doe-het-zelver het voor.

Wat ga je maken en hoe ga je dat doen?

We maken het allemaal wel eens mee: je weet precies wat je zoekt, maar wat je zoekt lijkt niet te bestaan of kost een fortuin. Door zelf met hout aan de slag te gaan, wordt er een stuk meer mogelijk. Je maakt een meubel precies zoals jij het wilt. Met de juiste afmetingen zorg je ervoor dat de loungebank precies onder je overkapping past. Aangezien jij graag lekker onderuit hangt, is een voetensteuntje geen overbodige luxe.

Voordat je jouw eigen tuinmeubels maakt moet je een duidelijk plan hebben. Wat ga je maken, waar moet het aan voldoen en hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Als je nog weinig ervaring hebt met het ontwerpen van meubels is het raadzaam om bestaande plannen te gebruiken en eventueel aan te passen waar nodig. Op cando.eu vind je uitgebreide inspiratie en handleidingen voor het maken van meubels voor in de tuin.

veranda-tuin-hout-loungeset

Kies het hout voor jouw project

De keuze voor het hout hangt samen met de bovenstaande keuzes. Hoeveel gewicht moet het meubel kunnen dragen, welke krachten komen er op de verbindingen en het hout te staan? Er zijn zoveel verschillende soorten hout met een eigen karakter en specifieke kenmerken dat het verschil tussen een succes of een mislukt project zo simpel kan zijn als de keuze tussen twee houtsoorten.

Steigerhout is een van de populairste houtsoorten voor doe-het-zelvers. Het materiaal is makkelijk te bewerken, decoratief en is zeer sterk. Met steigerhout kun je in principe alle meubels maken die je kunt bedenken. Met de juiste behandeling is steigerhout prima bestand tegen de elementen.

Het juiste maakt alles makkelijker

gereedschap

Een echte vakman kan alles maken met een zaag, een hamer en een beitel. Als doe-het-zelver hoef je deze ambacht niet te leren om toch een zeer fraai meubel te kunnen maken. Met een zaagtafel of afkortzaag zaag je jouw hout met uiterste precisie. Een goede boormachine/accuboor maken het een stuk eenvoudiger om twee planken te bevestigen. Met een schuurmachine zorg je voor een finishing touch en voorkom je dat de meubels splinters afgeven.

Leuke ideeën? Geef je creativiteit de ruimte en deel je resultaten

Veel zelfbouw meubels zijn uniek en tegelijkertijd erg vergelijkbaar. Dat maakt het maken van je eigen meubels ook zo leuk, je kan echt iets voor jezelf maken zonder dat je het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Mocht je toch op een geniaal idee komen waar nog niemand aan gedacht heeft; deel je resultaten met CanDo. Wie weet inspireer jij weer een andere doe-het-zelver bij zijn of haar project.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *