Verhuis genoeg, en je begint een vertrouwd patroon in het proces te merken. Er zijn de eerste dagen van opwinding, als je inpakspullen en verhuisdozen verzamelt en je opmaakt voor een paar dagen hard werken. Dan begint het harde werk, en je realiseert je dat alles waarvan je dacht dat het tien minuten zou duren in werkelijkheid dertig minuten gaat duren en dat alles waarvan je dacht dat het een uur zou duren in werkelijkheid vijf minuten gaat duren.

Eindelijk breekt de verhuisdag aan, een lange, zweterige dag van zwaar tillen. Als alles gezegd en gedaan is, leun je achterover in je nieuwe huis en ontspan je even voor je rondkijkt naar je dozen en beseft hoeveel er nog gedaan moet worden. Intussen blijft het leven – werk, kinderen, huisdieren, enz. – je aandacht op, en de internetfirma zei net dat ze pas over een week je service kunnen instellen.

Is het een wonder dat zoveel mensen verhuizen stressvol vinden?

Ik wil geen doem en somber beeld schetsen van verhuizen – het is echt niet zo erg en het komt uiteindelijk altijd goed. Maar het is een feit dat met verhuizen stress gepaard gaat, en het is beter te weten wat je kunt verwachten (en hoe je het aanpakt) dan je erdoor te laten neerhalen. Deze

7 tips om verhuizen minder stressvol te maken zijn een goed beginpunt.

1. Huur professionele verhuizers in

verhuizers-aad-de-wit-min

Als je er ruimte voor kunt maken in je budget, helpt niets de stress van een verhuizing meer te verlichten dan een aantal van de belangrijkste taken over te dragen aan een professioneel verhuisbedrijf zoals bijvoorbeeld Aad de Wit verhuizingen. Behalve helpen met het zware werk op de verhuisdag, kunnen verhuizers ook helpen je spullen in te pakken en moeilijk in te pakken voorwerpen zoals lampen en kunst veilig in te pakken en te vervoeren. Dat is veel minder werk aan jouw kant en geeft veel minder stress. Zorg er alleen voor dat je een verhuisbedrijf inhuurt met een bewezen reputatie van betrouwbare en betrouwbare dienstverlening, anders eindig je misschien met meer stress in plaats van minder.

2. Geef jezelf voldoende tijd

verhuislift-amsterdam-min

Een van de grootste bronnen van verhuisstress is tijd. Meer specifiek, er niet genoeg van hebben. Een stressvrije verhuizing is misschien niet mogelijk, maar je kunt het een stuk gemakkelijker maken door ervoor te zorgen dat je genoeg tijd uittrekt om alles gedaan te krijgen. Reken erop dat je ongeveer twee dagen nodig hebt om een studio of een slaapkamer appartement in te pakken, drie tot vier dagen voor een woning met twee slaapkamers, vijf tot zes dagen voor een woning met drie slaapkamers, enzovoort. Zorg ervoor dat je ook genoeg tijd hebt voor andere stappen, zoals het onderzoeken en kiezen van een verhuisbedrijf of huurwagen, het installeren van nutsvoorzieningen in je nieuwe huis, en het schoonmaken van het huis dat je verlaat.

3. Begin klein

Er is een uitspraak die luidt: “De man die bergen verzet begint met het wegdragen van kleine stenen.” Pak eerst de kleine dingen aan en je zult merken dat ze snel tot grote dingen optellen. Als je je verlamd voelt door verhuisstress of je weet gewoon niet waar je moet beginnen, krijg dan gewoon iets gedaan, of het nu het inpakken van een enkele keukenlade is of al je boeken in een doos krijgen. Vooruitgang boeken, groot of klein, is belangrijk om je stress te beheersen, dus maak je minder zorgen over hoe je alles wat je bezit ingepakt, naar een andere plaats verscheept en in een nieuwe ruimte uitgepakt krijgt.

4. Vraag om hulp

aad-de-wit-verhuisbus-min

Het is oké om steun te vragen als je die nodig hebt. Als je je gestrest voelt tijdens je verhuizing, vraag dan een vriend of familielid om hulp, of zelfs gewoon wat gezelschap terwijl je inpakt of uitpakt. Een extra paar handen kan de stress van het verhuizen sterk verminderen, en iemand anders in de buurt hebben is een geweldige afleiding van wat anders een overweldigende taak zou kunnen zijn. Als je kunt, plan dan vooruit en vraag een week of langer van tevoren om hulp, zodat degene die je vraagt kan proberen aan je wensen tegemoet te komen. En wees altijd dankbaar voor alle hulp die je krijgt en doe iets terug als en wanneer het zover is.

5. Zorg voor wat slaap

Als er veel te doen is, is het gemakkelijk om slaap op de lange baan te schuiven. Maar hoe minder rust je krijgt, hoe groter de kans dat je je door stress overmand voelt. Maak van slapen een prioriteit tijdens je verhuizing, en probeer zo vaak mogelijk een volledige nachtrust te nemen. Verhuizen kan zowel lichamelijk als geestelijk veel van je vergen, en als je niet genoeg slaapt, loop je al snel op leeg. Gun jezelf om elke nacht goed op te laden, en je zult merken dat je efficiënter bent en een stuk minder gestrest.

Het leven kan stressvol zijn, en verhuizen is geen uitzondering. Accepteer de ervaring voor wat ze is, en zorg ervoor dat je tijdens het proces goed voor jezelf zorgt. En als het allemaal achter de rug is, overweeg dan om jezelf te trakteren op een ontstresser, zoals een massage of een gezellig avondje uit. Je zult het zeker verdiend hebben.

6. Accepteer dat stress een normaal onderdeel van het verhuisproces is

Verhuisstress overwinnen begint met acceptatie. Als je van meet af aan erkent dat je in de loop van je verhuizing waarschijnlijk wat stress zult oplopen, zul je je er minder snel door laten tegenwerken als het gebeurt. Denk aan andere keren in je leven dat je af en toe stress aanvaardde als een deel van het proces en er gewoon doorheen werkte, zoals bij school of je werk. Stress is een natuurlijke menselijke reactie op een veeleisende omstandigheid, maar het is niet het einde van de wereld. In feite kan het zelfs goed voor je zijn. Neem het voor wat het is en erken het gevoel als het zich voordoet, maar laat het je niet afhouden van de taken die je te doen staan.

7. Blijf georganiseerd

verhuisdozen-min

Organisatie is de sleutel als je verhuizen minder stressvol wilt maken. Dit geldt voor alle facetten van je verhuizing, van het sorteren en labelen van dozen op een manier die het uitpakken vergemakkelijkt tot het bewaren van alle documenten die je nodig zou kunnen hebben – het contract met je verhuizers, het nieuwe huurcontract, enz. – op één, gemakkelijk te vinden plaats. Als je vanaf stap één van organisatie een prioriteit maakt, maak je jezelf op voor minder kopzorgen en een gemakkelijker verloop van de hele verhuizing.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *