Het staat indrukwekkend, een vleugel thuis, vaak de volgende stap na een piano als er genoeg ruimte is. Een vleugel is qua toucher en klank vaak weer beter en mooier dan een piano. Net als bij piano’s zijn er ook binnen vleugels veel verschillen. Prijzen variëren, beginnen bij 6000 euro en kunnen oplopen tot 180.000 euro bij concertvleugels. De lengte is vaak de eerste factor die de prijs bepaald en hoe langer dan ook vaak hoe meer volume. Daarna is het vooral de kwaliteit van het instrument, de tijd die in het instrument wordt gestopt en de bekendheid van het merk die de prijs bepalen.

Er zijn veel designs, vaak is de eerste keuze zwart of bruin, daarna de keuze tussen nieuw en tweedehands. Oude gerestaureerde vleugels zien er erg anders uit. Deze vleugels hebben namelijk vaak veel meer versieringen, zoals ronde poten en meer patronen in het hout. Moderne/nieuwe zwart hoogglanse vleugels zijn het meest populair. Er zijn ook exclusieve vleugels zoals bijvoorbeeld de glazen vleugel van Schimmel met een prijskaartje van 146.000 euro. Of bijvoorbeeld een Kravitz grand van Steinway, die wel een prijskaartje heeft van rond de 450.000 euro.

donker-houten-piano-vleugel

Verder zijn zelfspelende vleugels ook mogelijk. Steinway heeft een bekend systeem, de Spirio. Maar er zijn ook goedkopere initiatieven. Zo is het mogelijk om een zelfspelend systeem in te laten bouwen voor ongeveer 10.000 euro. Het spel kan best goed zijn van die systemen met dynamiek. Daarnaast zijn ook silent systemen populair, dan worden het silent piano’s of silent vleugels genoemd. Dan kan er op de akoestische piano of vleugel met koptelefoon gespeeld worden. Dan hoor je alleen niet het geluid van de echte piano, maar de aanslag is een stuk beter dan bij een digitale piano. Een koptelefoon scheelt natuurlijk om rekening te houden met de buren. Bijvoorbeeld voor in de avond.

gouden-vleugel-doorzichtig

Er zijn veel verschillende vleugels met verschillende uitstraling, toucher en klanken. Kijk daarom veel rond. Uiteindelijk moet alles samen vallen om de vleugel te vinden die het beste bij je past.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *