Wees bij de volgende controle niet verbaasd als je dokter je een recept geeft om te gaan wandelen. Deze eenvoudige activiteit die je al doet sinds je een jaar oud was, wordt nu aangeprezen als “het middel dat het dichtst in de buurt komt van een wondermiddel”, in de woorden van Dr. Thomas Frieden, voormalig directeur van de Centers for Disease Control and Prevention.

Natuurlijk weet je waarschijnlijk dat elke fysieke activiteit, inclusief wandelen, een weldaad is voor je algehele gezondheid. Maar vooral wandelen heeft veel voordelen. Hier is een lijst van vijf die je misschien verrassen.

1. Het verlicht gewrichtspijn

man-lopen-zonnebril

Verschillende studies hebben aangetoond dat wandelen de pijn bij artritis vermindert, en dat 10 kilometer per week wandelen zelfs kan voorkomen dat artritis ontstaat. Wandelen beschermt de gewrichten – vooral de knieën en heupen, die het meest gevoelig zijn voor artrose – door ze te smeren en de spieren die ze ondersteunen te versterken.

2. Het gaat de effecten van gewichtsbevorderende genen tegen

Onderzoekers van Harvard bekeken 32 obesitas bevorderende genen bij meer dan 12.000 mensen om vast te stellen hoeveel deze genen daadwerkelijk bijdragen aan het lichaamsgewicht. Vervolgens ontdekten ze dat bij de deelnemers aan de studie die ongeveer een uur per dag stevig wandelden, de effecten van die genen gehalveerd werden.

3. Het helpt een zoetekauw te temmen

lopende-man-zebrapad

Een paar studies van de Universiteit van Exeter ontdekten dat een wandeling van 15 minuten het verlangen naar chocolade kan beteugelen en zelfs de hoeveelheid chocolade die je eet in stressvolle situaties kan verminderen. En het nieuwste onderzoek bevestigt dat wandelen het verlangen naar en de inname van allerlei suikerhoudende snacks kan verminderen.

4. Het vermindert het risico op het ontwikkelen van borstkanker

Onderzoekers weten al dat elke vorm van lichamelijke activiteit het risico op borstkanker afzwakt. Maar uit een onderzoek van de American Cancer Society dat zich richtte op wandelen bleek dat vrouwen die zeven of meer uur per week wandelden 14% minder kans op borstkanker hadden dan degenen die drie uur of minder per week wandelden. En wandelen bood deze bescherming zelfs voor de vrouwen met risicofactoren voor borstkanker, zoals overgewicht of het gebruik van aanvullende hormonen.

5. Het stimuleert de immuunfunctie

Wandelen kan je helpen beschermen tijdens het verkoudheids- en griepseizoen. Uit een onderzoek onder meer dan 1.000 mannen en vrouwen bleek dat degenen die minstens 20 minuten per dag wandelden, minstens 5 dagen per week, 43% minder ziektedagen hadden dan degenen die één keer per week of minder bewogen. En als ze toch ziek werden, duurde dat korter en waren hun symptomen milder.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *