Wil je vet bij je buik verliezen, dan is er eigenlijk geen manier om die specifiek aan te pakken – hoeveel crunches je ook doet. Tips om overal zo snel mogelijk af te vallen kun je hier vinden.

Waar verbrand je vet als eerst?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op waar je gewicht verliest, waaronder:

Genen. DNA speelt een grote rol in waar je het eerst zult afvallen. Als je moeder en zus altijd afvallen rond hun middel, is de kans groot dat jou hetzelfde zal overkomen.
Geslacht. Een studie ontdekte dat vrouwen de neiging hebben overal gewicht te verliezen, terwijl mannen meer gewicht van hun torso verliezen.
Huidig gewicht. Dezelfde studie vond dat mensen met zwaarlijvigheid de neiging hebben het eerst kilo’s in hun armen en benen te laten vallen.

Wat betekent dat voor jou? Waar je het eerst neigt aan te komen is waar je waarschijnlijk het eerst zult afvallen.

meetlint-centimeters-wit

Waar verbranden vrouwen vet als eerst?

Bevindingen uit een studie suggereren dat vrouwen de neiging hebben overal gewicht te verliezen, maar het in hun heupen en dijen vast te houden. Dat kan veranderen rond de menopauze, wanneer de vetverdeling van vrouwen de neiging heeft te veranderen door hormonale verschuivingen.

Dezelfde studie vond dat mensen met zwaarlijvigheid de neiging hebben het eerst gewicht te verliezen in hun armen en benen, ongeacht het geslacht.

Volgens een onderzoek uit 2012 zijn “vrouwen beter [dan mannen] in het verdedigen van gewicht” als ze sporten. Ja, dat betekent in feite dat vrouwenlichamen bereid zijn harder te vechten om dat vet vast te houden, zelfs na uren op de loopband.

Waar verbranden mannen vet als eerst?

Volgens een studie hebben mannen de neiging het eerst gewicht rond hun torso te verliezen. Mannen met zwaarlijvigheid hebben echter de neiging het eerst in hun armen en benen te laten vallen.

Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat mannen ook de neiging hebben veel gemakkelijker af te vallen dan vrouwen.

Welke factoren beïnvloeden waar je het eerst vet verliest?

fit-man-water

Genen, hormonen, huidig lichaamsgewicht, o mijn! Veel dingen beïnvloeden waar je het eerst vet zult afvallen. Hier is het fijne over kilo’s afvallen.

Genen

Je kunt je voorouders bedanken voor je fit-fam resultaten – genen spelen een grote rol bij de verdeling van lichaamsvet. Uit een onderzoek bleek dat genetische factoren ook invloed hebben op gewichtsverlies, dus als het mediterrane dieet van je ouders voor hen werkte, is de kans groot dat het ook voor jou werkt.

Een ander onderzoek vond dat het verband tussen genetische factoren en de verdeling van lichaamsvet sterker lijkt te zijn bij vrouwen dan bij mannen.

Hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij gewichtsverlies. Oestrogeen (een van de belangrijkste geslachtshormonen voor vrouwen) kan vrouwen ertoe brengen meer gewicht rond hun heupen en dijen op te hopen. Intussen helpen hogere testosteronspiegels bij mannen om in hun twintiger en dertiger jaren spieren op te bouwen en vet te verbranden.

Met het ouder worden dalen deze hormoonspiegels, wat een van de redenen is waarom beide geslachten naarmate ze ouder worden meer gewicht rond hun middendeel neigen te krijgen.

Andere hormonen zoals cortisol, insuline, ghreline, en leptine hebben invloed op het gewicht. Een studie vond een sterk verband tussen cortisol (je stresshormoon) en abdominale zwaarlijvigheid. Dus, als je een beetje extra buik flub pakt, geef dan de schuld aan je stressoren!

Huidig lichaamsgewicht

Je huidige lichaamsgewicht beïnvloedt waar je het eerst zult afvallen. Volgens een studie is het bij overgewicht waarschijnlijker dat je eerst kilo’s zult afvallen in je armen en benen.

Meer onderzoek op dit gebied is echter nodig. Maar het lijkt erop dat mensen die zwaarlijvigheid hebben (althans aanvankelijk) anders kunnen afvallen dan mensen met een matig gewicht.

Hoe je geslacht het gewichtsverlies beïnvloedt

man-workout-oefening

Waar je het eerst gewicht op je lichaam zult verliezen hangt van verschillende factoren af. Uiteraard is verantwoord afvallen altijd van belang.

Soorten lichaamsvet

Essentieel. Essentieel vet is wat nodig is om een functioneel en gezond lichaam te hebben. Voor vrouwen is dat minstens 12 procent lichaamsvet en voor mannen is dat ongeveer 3 procent.
Onderhuids. Dit is het soort dat vlak onder je huid ligt. Voor het grootste deel is dit spul onschadelijk en minstens een deel ervan is essentieel.
Visceraal vet. Visceraal vet wordt vaak het “onzichtbare vet” genoemd, omdat het de neiging heeft zich te verbergen tussen je vitale organen en spieren, meestal rond je middel. Dit spul is gevaarlijker dan onderhuids vet. Het kan je risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten verhogen (vooral bij vrouwen).

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *