Wil jij deze zomer buiten in je tuin kunnen genieten en je smartphone bij de hand hebben? Ook wanneer je deze op moet laden? Misschien kun je dan beter een buitenstopcontact in jouw achtertuin plaatsen. 

Het overkomt de beste van ons, we moeten iets buiten aansluiten zoals een speaker. Gezellig voor bij de BBQ. Maar alle stopcontacten zijn binnen, dus we halen een verlengsnoer tevoorschijn. En hopen dat niemand over de kabels gaat struikelen. 

Buitenstopcontacten zijn een veelvoorkomend kenmerk geworden van moderne huizen, maar veel huiseigenaren zijn niet bekend met de voordelen ervan. Misschien heb je zelf nog geen buitenstopcontact maar overweeg je wel om er één te installeren. Als je niet bekend bent met het idee van buitenstopcontacten, hebben we een paar van hun voordelen op een rijtje gezet. 

Je hebt geen verlengsnoeren nodig

stopcontact-elektriciteit

Als je een verlengsnoer uit een binnen stopcontact laten lopen kan dus gevaarlijk zijn. Er kan overbelasting optreden als er meerdere apparaten zijn aangesloten en als het snoer door een afgesloten of overdekte ruimte gaat, kan het oververhit raken. Bovendien loop je ook het risico een snoer van de verkeerde maat, het verkeerde type of de verkeerde classificatie te gebruiken. Sluit een magnetron, elektrische grill of ander apparaat altijd rechtstreeks aan op een stopcontact.

Je tuinonderhoud wordt een stuk makkelijker

Steek je gereedschap of tuingereedschap rechtstreeks in een stopcontact op een buitenmuur. Zonder een verlengsnoer te leggen, ook al is het maar tijdelijk, bespaar je tijd en energie. Er is minder risico om erover te struikelen. En het is sowieso handiger om jouw apparatuur in de buurt van hun plaats van gebruik aan te sluiten, met minder stress en ergernis als resultaat.

Een veilige, gemakkelijkere manier om gasten te entertainen

tuin-terras-gezellig

Barbecues en andere bijeenkomsten in de buitenlucht zijn veel veiliger als de stopcontacten op de juiste manier zijn geïnstalleerd. Je kunt een elektrische grill, mini koelkast, stereo-installatie en lichtslingers van stroom voorzien. Denk aan het ongemak als een verlengsnoer plotseling bekneld raakt of wordt doorgesneden als een open raam of deur plotseling sluit. En natuurlijk zoals we eerder al genoemd hadden: struikel gevaar kan voorkomen worden doordat je aan betere cable management kan doen.

Gezelligere feestdagen

Wanneer de feestdagen eraan komen, kun je jouw kerstverlichting aansluiten op je buitenstopcontact zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verlengsnoeren naar binnen stopcontacten. Dit maakt jouw indoor circuits vrij en vermindert het brandrisico tijdens de meest feestelijke periodes van het jaar. Je kunt op deze wijze ook genieten van terrasverwarming in de tuin.

Een buitenstopcontact veilig gebruiken?

grijze-tuinmeubelen

Het gebruik van stopcontacten wordt sterk aanbevolen. Maar ook al bieden ze bescherming als elektrische componenten en apparaten direct worden blootgesteld aan water of vocht, installeer geen stopcontact in de buurt van een zwembad of bubbelbad. Als je buiten vermaakt, is het een goed idee om stopcontacten in de buurt van de actie te installeren. Dit maakt het opzetten van een achtertuin feest eenvoudiger en biedt directe toegang tot elektriciteitsbronnen. Veel van je gasten willen waarschijnlijk ook hun mobieltjes opladen.

Een GFCI-stopcontact is misschien wel de veiligste optie voor buitengebruik. Ook in verband met water dat in de buurt kan zijn van het stopcontact. Een GFCI-stopcontact opent het circuit automatisch als een abnormale stroom naar de aarde wordt gedetecteerd. Wanneer het stopcontact niet meer werkt, kun je de oorzaak van het probleem achterhalen zonder schokken, brandwonden of brand te veroorzaken. Wanneer het probleem is opgelost, kunt je op de reset-knop drukken om de zaken weer te laten werken. 

Op zoek naar een buitenstopcontact? Schneider Electric heeft een ruim assortiment van stopcontacten en buitenstopcontacten.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *