Laat je niet ontmoedigen door stinkende, zuur ruikende was. Leer hoe je wasgoed lekker kunt laten ruiken met deze 10 eenvoudige stappen. Van hoe je je machine schoonmaakt tot de temperatuur van het water dat je gebruikt, er zijn enkele eenvoudige oplossingen om stinkend wasgoed weer lekker te laten ruiken.

Waarom ruikt mijn wasgoed slecht?

wasmachine-lader-voorkant

Voordat je fris ruikend wasgoed kunt krijgen, moet je eerst uitzoeken wat de oorzaak is van de nare geur. Er zijn verschillende veel voorkomende boosdoeners.

Beschimmelde wasmachine

Als je in je wasmachine kijkt, is de kans groot dat hij er behoorlijk schoon uitziet. Maar op de verborgen plekjes, vooral rond de pakking van de deur in voorladers, kun je schimmel op de loer vinden. Dit komt vaak voor bij mensen die een voorlader bezitten en het kan ook een probleem zijn met sommige bovenladers.

Overladen wasmachine

Dat die hele wasmand vol vuil in de machine past, wil niet zeggen dat je dat ook moet doen. Het volladen van je wasmachine kan ervoor zorgen dat de kleren niet goed gewassen worden en leidt tot stinkend wasgoed.

Lichaamsvuil dat niet weggaat

Als je je kleren draagt of lakens en handdoeken gebruikt, komt er lichaamsvuil op de stof. 70 procent van het vuil in de was is eigenlijk lichaamsvuil en de huidige wasgewoonten en wasmiddelen doen daar niet veel tegen.

Wasgoed dat te lang nat blijft

Als je wasgoed niet snel en grondig gedroogd wordt, ontstaat er een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Die kunnen leiden tot een zure geur die moeilijk te negeren is.

Verkeerde hoeveelheid wasmiddel

Als je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt, ruikt je kleding niet schoon. Te veel wasmiddel schept gelegenheid voor vuil en schimmel om zich aan de stof te hechten en een geur te veroorzaken. Te weinig wasmiddel maakt het vuil niet voldoende schoon van de stoffen.


10 Eenvoudige oplossingen voor heerlijk ruikende was

wasmachine-voorlader

Heerlijk ruikend wasgoed krijgen is gemakkelijk als je een paar eenvoudige regels volgt. Houd deze tips in gedachten om de zure geur uit het wasgoed te halen en het fris te laten ruiken.

1. Maak je wasmachine schoon

Begin met het verwijderen van de schimmel in je wasmachine. Net zoals je azijn kunt gebruiken om wasgoed te behandelen, kun je ook witte azijn gebruiken om je wasmachine schoon te maken. Laat een lading draaien met een 50/50 oplossing van azijn en water. Je kunt ook het bleekmiddel-compartiment van je wasmachine vullen en hem op de zelfreinigende cyclus laten draaien, als je die hebt. Denk eraan dat je nooit bleekmiddel en azijn moet mengen; kies gewoon een methode om te proberen. Hoe dan ook, als de machine klaar is met draaien, neem je een spons of zachte doek en veeg je de pakkingen af om schimmel te verwijderen.

2. Laat de deur van de wasmachine open

Als je wasmachine eenmaal schoon is, hou hem dan zo. Als je klaar bent met een lading wasgoed, laat de deur van je wasmachine dan open zodat hij kan luchten. Schimmel heeft een voorkeur voor donkere, vochtige plaatsen, dus een goede luchtcirculatie en ouderwets zonlicht doen veel om het weg te houden.

3. Was op heet wanneer je kunt

Een belangrijk bestanddeel van lichaamsvuil is talg, een olieachtige substantie die door de huid wordt geproduceerd. Net als bij het verwijderen van andere olievlekken, bestaat de oplossing uit detergenten en heet water. Volgens een onderzoek is meer dan 60 procent van de huidige kledingstoffen gemaakt van synthetische stoffen die niet tegen wassen met heet water kunnen. Dus behalve te sorteren op kleur, kun je ook sorteren op stofsoort en wasvoorschriften. Zo kun je zwaar wasgoed zoals onderhemden en ondergoed in heet water wassen.

4. Kies het juiste wasmiddel en de juiste hoeveelheid

Als je niet op heet kunt wassen, kies dan een wasmiddel dat het goed doet op lichaamsvuil. Oudere wasmiddelen zijn misschien niet opgewassen tegen de nieuwere stoffen die alleen met koud water gewassen kunnen worden. Kies een wasmiddel dat ontworpen is om in koud water te werken en dat het goed doet met lichaamsvuil. Lees dan het etiket en gebruik de juiste hoeveelheid voor je lading wasgoed. Bij een goede drogist online kan je vast en zeker wasmiddel kopen van goede kwaliteit.

5. Wacht niet met wassen

Wacht bij erg vervuilde artikelen zoals trainingskleren niet met wassen. Wachten geeft bacteriën de tijd om zich voort te planten. Was in plaats daarvan een kleine lading zodra je die hebt. Laat ook ongewassen wasgoed zich niet opstapelen als je er iets aan kunt doen. Probeer regelmatig te wassen, vooral in de zomer of als je in een warm klimaat woont.

6. Overweeg een voorwasje

Als je een parfum geur uit de was wilt krijgen of die zure geur van een vorige was misstap wilt wegwerken, neem dan even de tijd om voor te weken. Je kunt een eenvoudig voorwasje maken door je waskuip of gootsteen met water te vullen en er een half kopje zuiveringszout aan toe te voegen. Laat de stinkende kleren, nadat het zuiveringszout is opgelost, een nacht in het water weken.

7. Doe niet teveel in de wasmachine

Weersta op een wasdag de verleiding om het werk sneller gedaan te krijgen door de wasmachine veel te vol te gooien. Als je een goed wasje wil draaien, dan moet je hem niet te vol gooien.. Je machine mag niet meer dan 3/4 vol zijn, en je moet de kleren niet strak inpakken. Alles moet voldoende bewegingsruimte hebben.

8. Neem je tijd met handen wassen

Stinkende was met de hand wassen is geen pretje, maar het is soms de enige optie. Neem dan de tijd. Laat de kleding minstens een uur in het zeepwater weken. Zorg dat je daarna vooral goed spoelt. Als je twijfelt, voer dan een tweede spoeling uit.

9. Droog de was meteen

Of je nu met de hand wast of met de machine, laat het wasgoed niet nat blijven. Breng de was onmiddellijk in de droger als je het met de machine kunt drogen. Voor wasgoed dat je van plan bent aan de lijn te drogen, zorg dat je voldoende ruimte hebt tussen natte voorwerpen zodat de lucht kan circuleren. Overweeg je wasgoed aan de lijn te laten drogen op een plek bij een raam of buiten, zodat het zonlicht kan helpen eventueel achtergebleven schimmelsporen of bacteriën te doden.

10. Zorg ervoor dat de was helemaal droog is

Zorg ervoor dat je wasgoed helemaal droog is voor je het opbergt. Soms kun je kreukels en krimp verminderen door kleding net een beetje vochtig te laten. Als je dit doet, hang het artikel dan helemaal te drogen voor je het opbergt. Vouw nooit vochtig wasgoed op.


Dood de bacteriën die wasgeur veroorzaken

Bacteriën en schimmelsporen liggen aan de basis van de meeste problemen met wasgoed geur. Behalve dat je geurtjes kunt vermijden, kun je ook de gezondheid van je gezin beschermen door eenvoudige methoden te gebruiken om wasgoed te ontsmetten. Schoon, kiemvrij wasgoed ruikt altijd lekkerder.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *