Een dubbelwandig rookkanaal bestaat uit verschillende onderdelen. Rechte pijpen, bochten, maar ook verbindingsstukken, klembanden en andere bevestigingselementen. Als je zelf een dubbelwandig rookkanaal gaat aansluiten, dan wil je natuurlijk graag weten welk onderdeel waarvoor dient. Dat lees je hier!

Paspijp voor dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig rookkanaal is niet op maat te slijpen, omdat de delen met isolatie perfect op elkaar aan moeten sluiten. Daarom zijn er voor dubbelwandige rookkanalen paspijpen te verkrijgen. Dit zijn verstelbare lengtes met een binnen- en buitenlaag waar de andere lengte tussen schuift. Het isolatiemateriaal sluit intern aan en gaat in de opening tussen de lagen van de eerste lengte. De instelbare lengte vereist 50 mm vrije ruimte tot brandbare materialen. Een paspijp mag nooit geplaatst worden binnen een plafonddoorvoer, vloerdoorvoer of dakdoorvoer.

Klemband voor dubbelwandig rookkanaal

De verbinding tussen elk stuk dubbelwandig rookkanaal wordt vastgezet met een klemband. Dit geldt ook tussen de verbinding tussen het aansluitstuk en het eerste deel van het dubbelwandige rookkanaal. Een klemband plaats je ook tussen de regenkap en het laatste deel van het dubbelwandige rookkanaal.

Aansluitstuk van enkelwandig- naar dubbelwandig rookkanaal

Een gewoon aansluitstuk verbindt het dubbelwandige rookkanaal met de kachel of met het enkelwandige rookkanaal dat je op de kachel hebt aangesloten. De bovenkant past in de onderkant van het eerste stuk dubbelwandige rookkanaal (en wordt vastgezet met een klemband), het uiteinde past in de opening van de kachel of in de vrouwelijke kant van het enkelwandige rookkanaal.

Aansluitstuk met ondersteuningsplaat

Om een enkelwandig rookkanaal op een dubbelwandig rookkanaal aan te sluiten bij een plafond is er ook een aansluitstuk dat gelijk al een ondersteuningsplaat heeft. Hiermee kun je een extra stabiele overgang creรซren.

Brandseparatieplaat

Een brandseparatieplaat bedekt het gat rond het dubbelwandige rookkanaal en werkt tegelijk brandwerend. Brandseparatieplaten zijn verkrijgbaar in vaste maten, of bestaand uit twee delen die over elkaar geschoven kunnen worden. De plaat met twee verschuifbare delen is bedoeld voor installatie door hellende daken.

rookkanalen-rvs-filter

Stoelconstructie

Een stoelconstructie gebruik je wanneer het dubbelwandig rookkanaal langs een gevel gaat en een afstand van meer dan 4 meter moet overbruggen. De stoelconstructie is dan een stabiele steun om ervoor te zorgen dat het rookkanaal niet weg kan zakken.

Dakbevestigingsbeugel

De dakbevestigingsbeugel heeft een ondersteunende functie. De twee draaibare beugels worden bevestigd aan schuine spanten aan weerszijden van het dubbelwandig rookkanaal en worden eraan vastgeschroefd.

Muurbeugel

De muurbeugel wordt gebruikt om het dubbelwandig rookkanaal tegen de muur te houden en vaak om het rookkanaal als laatste bevestiging tegen de spanten te houden. Een muurbeugel is niet dragend, maar biedt wel steun voor het rookkanaal.

Verstelbare muurbeugels worden gebruikt om het dubbelwandig rookkanaal aan een muur te bevestigen waar het rookkanaal verder weg is dan een muurbeugel normaal gesproken zou toestaan. Zoโ€™n muurbeugel is verstelbaar van 90 tot 150 mm. Deze componenten zijn niet dragend.

Stormkraag

Om de dubbelwandige buis wordt een stormkraag geklemd, met een kraal siliconenkit, net boven de gootplaat. Een stormkraag kan ook worden gebruikt op de schuine arm van een 135* T-stuk waar het dubbelwandige rookkanaal door een buitenmuur is gegaan.

Regenkap

Een regenkap is het laatste onderdeel van een dubbelwandig rookgasafvoersysteem. Dit verhindert het binnendringen van regen in het rookgasafvoersysteem. Ook de regenkap wordt bevestigd met een klemband. Het is het beste om voor een goede trekkende regenkap te kiezen, zodat de trek in je dubbelwandige rookkanaal verbeterd wordt. Dit geldt sowieso voor een langer rookkanaal.

Een dubbelwandig rookkanaal aansluiten moet in overeenstemming met het bouwbesluit en de aanbevelingen van de fabrikant gebeuren. Bij twijfel over de juiste manier van aansluiten kun je het beste een specialist raadplegen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *