Op de bloeiende markt van tweedehands en vintage horloges heeft alles zijn prijs. En omdat het er bij het verzamelen van vintage horloges om gaat iets unieks en zeldzaams te bemachtigen, is de kans groot dat hoe hoger de prijs van een horloge is, hoe groter de zeldzaamheid en de betekenis ervan zijn.

Het zal je dan ook niet verbazen dat onze lijst van ’s werelds zeldzaamste vintage horloges voor de hoogste bedragen verkocht werden. Maar hoe indrukwekkend ze ook zijn, feit is dat hun prijskaartjes niets voorstellen in vergelijking met de individuele schoonheid, innovatie en het erfgoed van elk uurwerk.

Bekijk met dat in gedachten onze vijf zeldzaamste vintage horloges ter wereld.

1. Patek Philippe Ref. 1518

The Story Of The Patek Philippe 1518 | Italian Watch Spotter

Patek Philippe wordt door verzamelaars en kenners beschouwd als de meest prestigieuze horlogefabrikant ter wereld en draagt ook de titel van duurste horloge heren dat op veilingen verkocht wordt: De Patek Philippe Reference 1518 In Steel.

Vorig jaar werd de 1518 op een veiling getaxeerd op ongeveer $ 3 miljoen, maar hij ging voor iets meer dan $ 11 van de hand, waarmee hij het record verpulverde dat het jaar daarvoor werd gevestigd door de Patek 5016A, die voor $ 7,3 miljoen van de hand ging.

De 1518, gebouwd tijdens een embargo op goud in de jaren ’40, is een van de slechts vier die bestaan. En om hem nog zeldzamer te maken, werd hij alleen voor de Italiaanse markt gemaakt. Niet te vergeten was het ook ’s werelds eerste eeuwigdurende kalender chronograaf polshorloge dat ooit door een fabrikant gemaakt werd.

2. Patek Philippe 3974

Een verzamelaar zal hoog en laag zoeken naar iets dat uniek is. Zeker als dat iets een Patek Philippe horloge is dat ook nog eens een van de meest gecompliceerde uurwerken is die er bestaan.

De 3974 is uniek omdat het het enige bekende exemplaar is met een Calatrava kruis symbool op de 12-uur positie van de wijzerplaat. Het was ook het meest gecompliceerde horloge, althans toen het in 1989 voor het eerst gemaakt werd, vanwege de indrukwekkende complicaties – vooral de schrikkeljaar wijzer op 3 uur.

Het horloge vertoont ook talrijke andere aanpassingen die erop wijzen dat het waarschijnlijk een bestelling op maat was van een zeer belangrijke klant, waaronder een zwarte lak wijzerplaat bodem, cursief lettertype voor de kalender aanduidingen en opvallende gouden Breguet cijfers.

3. Bao Dai Rolex Ref. 6062

Sunday Rewind: Why The Bao Dai Is One Of The Coolest Rolex Watches Of All Time - HODINKEE

In mei 2017, op de Phillips Geneva Watch Auction, werd de Bao Dai Rolex Ref. 6062 ’s werelds duurste Rolex die op een veiling verkocht werd.

En niet voor niets: de 6062 is een van ’s werelds belangrijkste horloges. Een groot deel van zijn betekenis (en naam) komt van het feit dat het eigendom was van Bao Dai, de laatste regerende keizer van Vietnam. Maar het uurwerk was ook een zeldzame creatie voor Rolex: het heeft een iconische Oyster kast, een eigen uurwerk dat een drievoudige datumkalender en maanfase aandrijft, en een zwarte wijzerplaat met diamanten indexen. Zeldzaam, ongelooflijk complex en eigendom van nogal een personage uit een prominente tijd in de wereldgeschiedenis.

4. Vacheron Constantin Chronometre Royal Ref. 4907

Vacheron Constantin Chronometre Royal Ref. 4907

Met zijn witgouden kast en ongerepte staat is de Vacheron Constantin Chronometre Royal Ref. 4907 is naar verluidt het zeldzaamste vintage Chronometre Royal polshorloge dat de markt ooit gezien heeft.

Vacheron’s top-of-the-line Chronometre Royal serie (of Royal Chronometer), is een collectie horloges die voor het eerst in 1907 op de markt kwam en een van de eerste pogingen in de geschiedenis vertegenwoordigt om een precisie-uurwerk te maken. Vooral de 4907 heeft een forse kast en centrale seconden die hem een indrukwekkende en veelgevraagde aanwezigheid om de pols geven.

5. Rolex 4113

De 4113 was eerder recordhouder van de duurste Rolex die op een veiling werd verkocht – in 2011 bracht hij maar liefst 1,17 miljoen dollar op – en is zonder twijfel een van de zeldzaamste en mooiste horloges ter wereld.

De vintage chronograaf, waarvan er slechts 12 gemaakt zijn en waarvan er 8 weer opgedoken zijn, valt vooral op doordat hij enorm breed is (44 mm) en een ongewoon dunne bezel heeft voor zijn type. Daarom zit hij om de pols als een modern horloge – ondanks een productiedatum van 1942.

Wat het echt bijzonder maakt is echter het knopje dat uit de kroon steekt: de 4113 is de enige split-seconds chronograaf die ooit door Rolex gebouwd werd.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *