Wil je zelf een huis bouwen, overweeg je een verbouwing van je bestaande woning of kies je voor een verduurzaming hiervan? Het zijn voorbeelden van situaties waarin aanpassingen aan de meterkast vereist zijn in veel gevallen. Bij nieuwbouw moet de meterkast aansluiten op de indeling van de woning en de apparatuur die je er gebruikt; in het geval van een verbouwing wil je de meterkast wellicht van een 3-fase aansluiting voorzien om de installatie van een elektrische warmtepomp mogelijk te maken. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je een groepenkast zelf samenstelt. Wist je dat je deze bij een partij als Vekto.nl op maat kunt bestellen?

Aan de slag met het ontwerp van een groepenkast

groepenkast-zelf-samenstellen-ontwerpen

Bij het ontwerpen van een groepenkast zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In het geval van nieuwbouw is het bij een groepenkast samenstellen niet alleen belangrijk dat deze aansluit op de indeling van de woning. Zorg er ook voor dat de meterkast op de juiste plek in huis, in de buurt van de voordeur geplaatst wordt. Dit is belangrijk om de brandweer in geval van nood de stroomvoorziening uit te kunnen laten schakelen.

Tip: laat zowel de beoogde locatie van de meterkast, als het ontwerp hiervan altijd toetsen door een erkende elektricien. Zo weet je zeker dat deze voldoet aan de geldende wet- en regelgeving uit het Bouwbesluit 2012.

Verplichte componenten in de meterkast

In de meterkast, waarvan de groepen slechts een onderdeel zijn, dien je een aantal componenten verplicht op te nemen. Naast de groepen zijn dat bijvoorbeeld ook minimaal twee aardlekschakelaars. Daarnaast is ook een hoofdschakelaar verplicht tegenwoordig.

Voorkom een overbelasting van groepen

groepenkast-schakelaren

Een verkeerde indeling van de groepenkast kan leiden tot een overbelasting van individuele groepen en daarmee tot een stroomstoring in huis. De vraag naar stroom is in zo’n geval groter dan het vermogen wat een individuele groep kan leveren (circa 3.600 Watt). Het is om deze reden dat een aanpassing aan de meterkast vaak vereist is bij een aanbouw aan- of verduurzaming van woningen. Bereken vooraf hoeveel groepen je nodig hebt, door te bepalen welk vermogen de apparaten vragen die op een individuele groep worden aangesloten.

Tip: kijk hierbij ook direct naar de noodzaak van een 3-fasengroepenkast. Je hebt dit type groepenkast onder meer nodig bij een laadpunt voor je elektrische auto en vaak ook bij het gebruik van een elektrische warmtepomp.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *