Wil je graag afkicken van je eetstoornis? Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het lastig zijn om om hulp te vragen. Misschien schaam je je voor je eetbuien of denk je dat niemand je kan helpen. Niets is echter minder waar. Een kliniek voor eetstoornissen kan zeker een uitkomst bieden als je last hebt van eetbuien. Wil je graag tips om ook zelf je eetstoornis aan te pakken? In dit artikel hebben wij een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet, zodat je meer controle krijgt over je eetstoornis.

Zorg voor een momentje van ontspanning

badkamer-borstel-sop-kraan

Als je te maken hebt met eetbuien, betekent dit niet meteen dat je ook echt honger hebt. Eetbuien kan komen door het hebben van een slechte dag, je eenzaam voelen of stress. Wanneer je een eetbui voelt opkomen, is het van belang om even wat rust voor jezelf te nemen. Zorg ervoor dat je ontspant om zo een eetbui te voorkomen. Ga even een boek lezen op de bank, zet muziek op of neem een lekker warm bad. Misschien helpt een wandeling je ook om tot rust te komen. Ga dan even naar buiten.

Koop niet teveel eten in

Als je het gevoel hebt dat je trek hebt, is het geen goed idee om veel eten in te slaan. Doe alleen boodschappen op het moment dat het gevoel van trek hebben er niet is. Dit zorgt ervoor dat je niet grote hoeveelheden eten gaat kopen. Wanneer je minder eten in huis hebt, zal je ook minder kunnen eten. Als je een eetbui krijgt, moet je eerst naar de supermarkt. In de tijd die je daarover doet, kun je je bedenken of dit echt wel zo’n goed idee is.

Bekijk of je mentaal of fysiek trek hebt

Wanneer we trek hebben betekent dit dat we iets moeten eten, maar dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het kan zijn dat je gaat eten omdat je je niet fijn voelt, of omdat je je verveelt. Het is belangrijk om emotionele trek en echte honger van elkaar te onderscheiden. Hierbij is het belangrijk je te bedenken wanneer je het laatst gegeten hebt, hoe je dag was en hoe je je voelt. Op basis hiervan kun je erachter komen of je echt honger hebt of juist wilt eten omdat je hier emotioneel behoefte aan hebt.

Durf professionele hulp in te zetten

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Mocht je veel last hebben van eetbuien, dan zal je dit misschien niet meer eenvoudig zelf kunnen oplossen. Vaak zit hier een mentale reden achter die je moet aanpakken om van je eetbuien af te zijn. Het is belangrijk om hierover met iemand te praten die je vertrouwt, want dit kan zeker helpen. Verdiep je ook eens in een afkickkliniek die eetstoornissen behandelt en bij jou in de omgeving zit.

Wij wensen je veel succes met onze tips.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *