Een deskundig en onbevooroordeeld advies voor het kopen van de beste airco voor je huis. Wij bespreken een raammodel airco, een wandmodel airco, een mobiele AC-unit en een mobiele split-unit airco.

Als je thuis geen centrale airco hebt en je het deze zomer betaalbaar en effectief koel wilt houden, kunnen één of meerdere airco’s voor één ruimte een slimme oplossing zijn.

Er zijn verschillende soorten airco’s voor één kamer beschikbaar. Maar wat is nu de juiste voor jouw huis? En als je eenmaal het type hebt gekozen, hoe selecteer je dan het beste merk? Airconditioning kopen kan lastig zijn.

Hieronder vind je meer informatie om een slimme beslissing te kunnen nemen over de vraag of een airco voor één ruimte geschikt is voor jouw behoeften en, zo ja, welke je dan moet kiezen.

Waarom kiezen voor een airco voor één ruimte?

Airco’s voor één ruimte kunnen een zeer betaalbare manier zijn om één kamer of een deel van je huis, appartement of condo te koelen. In tegenstelling tot centrale airco’s voor het hele huis, die bedoeld zijn om een heel huis te koelen, richten ze zich op het koelen van slechts één gebied. Dit betekent dat ze geen leidingwerk door het hele huis nodig hebben. En vanwege hun beperkte capaciteit verbruiken ze in vergelijking met airco’s voor het hele huis slechts een deel van de energie.

In vergelijking met een centrale airco zijn ze betaalbaar en eenvoudig te installeren en te bedienen.

Conclusie: airco’s voor één ruimte zijn zinvol als je slechts één of twee kamers wilt koelen, je niet veel geld wilt uitgeven aan een systeem voor het hele huis of als je geen eigenaar bent van de woning waar je woont.

Soorten airco’s

photo of green and yellow buildings

Bij het kopen van een nieuwe airco is het de kunst om het type en het model te kiezen dat bij je ruimte en je budget past. De juiste AC-unit moet de klus betaalbaar, efficiënt en betrouwbaar voor je kunnen klaren.

Airco’s voor één ruimte zijn er in vier soorten:

  • Raam airco
  • Wand airco
  • Mobiele AC-units
  • Mini split-airco’s zonder slang.

Het juiste type kan afhankelijk van de ruimte zijn. Als je in een huurwoning woont en de kamer heeft een raam, dan is een raammodel airco waarschijnlijk de beste oplossing. Als de kamer geen geschikt raam heeft, dan is een mobiele-airco kopen een goed idee.

Als je eigenaar bent van jouw woning en je vindt het niet erg om wat bouwwerkzaamheden te ondergaan, kun je je opties uitbreiden met een AC-unit door de muur of een mini split-AC systeem zonder slang. Een centrale airco is natuurlijk ook een optie.

Alle airco’s worden beoordeeld op hun koelcapaciteit, die wordt gemeten in BTU.

Raam airco

AC units mounted on wall outside building

Raammodel airco’s zijn verreweg het meest populaire type AC-units voor één kamer. De modellen worden in verschillende maten – van zeer klein tot groot – verkocht en worden beoordeeld op hun koelvermogen. De meeste zijn ontworpen voor standaard- of dubbelhangende ramen. Sommige passen ook in schuiframen.

Een raammodel airco hoeft niet dezelfde grootte te hebben als het raam – het mag ook smaller zijn. Bijna alle modellen worden namelijk met verstelbare plastic panelen geleverd, die openingen aan elke kant van het apparaat opvullen voor een veilige pasvorm. Omdat die verstelbare panelen niet effectief zijn voor het blokkeren van de warmte, verkopen de meeste fabrikanten isolerende panelen die je erover kunt plaatsen.

Verwacht ongeveer € 150 tot € 500 voor een raammodel airco te moeten betalen, afhankelijk van de grootte en de koelcapaciteit.

Functies om op te letten zijn onder meer een vuilfilterindicator, een starttimer zodat het apparaat kan starten voordat je thuiskomt van je werk en een afstandsbediening. De geluidsproductie is een ander probleem waar je rekening mee moet houden. De meeste beoordelingen, beoordelen het geluidsniveau van de verschillende modellen.

Het installeren van een raammodel airco is een relatief eenvoudig doe-het-zelf project. Natuurlijk geldt dat hoe groter de airco is, hoe zwaarder deze zal zijn. Je moet professionele hulp vragen als je een middelgrote of een grote airco wilt installeren.

Zorg ervoor dat je de afmetingen van de binnenruit meet voordat je gaat winkelen. De meeste raam airco’s worden met een handleiding en gebruiksvriendelijke installatie kits geleverd..

Wand airco

Airco’s met een muurdoorvoer vereisen een gat in een buitenmuur, wat een behoorlijk grotere klus is dan het installeren van een raammodel.

Het voordeel is dat een wandmodel airco geen ruimte van het raam in beslag neemt en zorgt voor een betere luchtdichte en veilige pasvorm.

Wandmodel airco’s zijn ongeveer hetzelfde geprijsd als goede raammodellen, namelijk van € 300 tot € 500.

De meeste raammodellen passen zich aan de installatie in de muren aan – je voegt gewoon een frame toe om de unit te ondersteunen. Hoewel grote units professionele installatie kunnen vereisen, kunnen handige doe-het-zelvers een kleine airco door de muur installeren. Houd er rekening mee dat je met meerdere facetten van het bouwen te maken krijgt, van het boren van het gat door de muur tot het afwerken van de binnenmuur en het weerbestendig maken van de unit, waar deze door de gevel gaat.

Mobiele airco

Mobiele airco’s zijn op zichzelf staande, vrijstaande units. De meeste hebben zwenkwieltjes, zodat ze naar de kamer of de kamers, die gekoeld moeten worden, kunnen worden gerold.

De meeste worden met een grote, flexibele slang geleverd, die door een raam kan worden bevestigd om de warme lucht af te voeren, vergelijkbaar met de manier waarop een wasdroger ventileert.

Je kunt ook een mobiele airco ‘zonder ventilatie’ met een slang kopen. Dit is echter geen echte airco. Het is een verdampingsluchtkoeler (ook wel een ‘moeraskoeler’ genoemd).

Hoewel mobiele AC-units meestal wat duurder zijn dan AC-units voor ramen en muren – van € 250 tot € 650 – is de installatie in vergelijking met de andere typen een fluitje van een cent.

Mini split-airco

Een airco die zowel kan koelen als verwarmen, is relatief nieuw in de wereld van koeling en verwarming, althans in Amerikaanse huizen. Ze werden in de jaren 80 in Japan ontwikkeld en vonden al snel hun weg naar Europa.

Een mini split AC-unit zonder slang koelt en verwarmt. Om zowel te kunnen koelen als te verwarmen, is het een elektrisch apparaat dat gebruik maakt van warmtepomptechnologie.

Net als de andere AC-units, die hier worden besproken, is deze bedoeld voor eenpersoonskamer of een kleine ruimte. Buiten staat een compressor/warmtewisselaar. Dit wordt verbonden door flexibele slangen, die in een 7,5cm leiding door de muur lopen naar een binnenunit, die aan de muur of het plafond wordt gemonteerd. In sommige gevallen kan de compressor (en het geluid dat hij maakt) tot op 15 meter afstand van de binnenunit worden geplaatst.

In tegenstelling tot een conventionele AC-unit, die aan of uit staat, vertraagt of versnelt de compressor van een AC-unit zonder slang om te kunnen voldoen aan de behoefte aan koeling of verwarming. Dit maakt het efficiënter. Vergeleken met een centraal AC-systeem zijn ze ongeveer 30% efficiënter omdat ze geen geconditioneerde lucht verliezen, die op weg naar kamers via kanalen lekt.

Aan de andere kant zijn mini split AC-units zonder slang in vergelijking met andere AC-units duur om te kopen. De units kosten doorgaans tussen de € 500 en € 2000 of meer voor systemen met meerdere zones, die tot vier verschillende kamers kunnen bedienen. Bedenk ook dat de kosten zullen lopen van € 1500 tot € 2000 per ton koelcapaciteit.

Een ander nadeel, vergeleken met een centrale airco, is de zeer zichtbare ventilatorunit die aan de wand of aan het plafond van een kamer wordt gemonteerd. Het aan de wand gemonteerde apparaat kan echter ten opzichte van het vullen van een raammodel airco of het rollen van een mobiele AC-unit door je kamer een voordeel zijn.

Een ander nadeel van het vertrouwen op een mini-splitsysteem voor zowel airco als verwarming is dat sommige units in een bijzonder koud klimaat niet voldoende warmte kunnen leveren. Zorg ervoor dat je er een koopt, die voldoende warmte kan geven.

Een mini split-airco zonder slang kan het perfecte antwoord zijn voor het toevoegen van airco aan een nieuwe aanbouw, zoals bijvoorbeeld een verbouwde zolder of een garage of extra kamers. Overal waar het aanleggen van nieuwe slangen onpraktisch of belachelijk duur zou zijn, kan een van deze units een goede oplossing zijn.

Als je centrale airco hebt, maar je wilt niet het hele systeem laten draaien, kan het ook een goede keuze zijn om alleen de kamers te koelen, die het meest worden gebruikt.

De energie-efficiëntie van een airco voor één ruimte

Omdat airco’s veel elektriciteit verbruiken, moeten alle nieuwe airco’s een EER of Energy Efficiency Rating hebben, die meet hoe goed het apparaat energie in koeling omzet. Hoe hoger de EER, hoe beter. Hoewel airco’s die vóór 1991 zijn gebouwd, een EER van 5 kunnen hebben, moeten nieuwere AC-units een EER van 8 of hoger hebben. Energy Star®-gekwalificeerde units kunnen wel classificaties 11,5 hebben.

Een hoge EER helpt ook het milieu door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Controleer tijdens het winkelen het gele Energy Guide®-label op nieuwe airco’s. Een EER van 10 verbruikt de helft van de energie van een EER van 5.

Eén van de beste manieren om efficiëntie te garanderen, is door de juiste raam-, wand- of plafondmodel airco te kopen. Zoek naar uitleg over de maatvoering van een van deze units, samen met een maattabel.

Energiezuinige functies van een airco

we have aircon signage

Deze energiezuinige functies dragen bij aan een sterke EER en bieden ook meer gemak en comfort:

  • Variabele ventilatorsnelheden. Veel units hebben variabele digitale bedieningselementen in plaats van de eenvoudige HOOG en LAAG instellingen van de eerdere modellen. Units met een energiebesparingsknop bieden verdere hulp bij het verlagen van de energiekosten. Geavanceerde AC-units bieden gebruiksvriendelijke digitale bedieningselementen. Meer snelheidsinstellingen geven je ook meer controle over de luchtstroom, wat ook helpt om geld te besparen. Geavanceerde AC-units bieden gebruiksvriendelijke digitale bedieningselementen met instellingen voor energie-efficiëntie.
  • Digitale temperatuurregeling. De mogelijkheid om de temperatuur per graad te regelen – in plaats van met eenvoudige HOOG of LAAG instellingen zoals eerdere modellen hadden – zorgt voor meer comfort en meer energiebesparingen.
  • Programmeerbare thermostaat. Hoewel het een premium is, wil je misschien wat meer betalen voor een AC-unit waarmee je de gewenste instellingen voor verschillende tijden van de dag en de nacht kunt programmeren.
  • Gemakkelijk toegankelijke filters. Filters halen stof en andere allergenen uit de lucht. Uitschuifbare filters maken het schoonmaken ervan een fluitje van een cent. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je airco en zorgt ervoor dat deze optimaal blijft werken.
  • Slaapinstelling/energiebesparende instelling. De unit werkt ’s nachts op een zeer lage stand, waardoor de kamer comfortabeler is om te slapen en tegelijkertijd wordt er op de energiekosten bespaart.
  • Timers zijn een eenvoudiger en goedkoper alternatief voor programmeerbare thermostaten. Stel gewoon de tijd in waarop je wilt dat de airco start of stopt. Met timers kun je thuiskomen in een huis dat al koel is zonder dat de airco continu aanstaat terwijl je weg bent.

De maat van een airco voor één ruimte bepalen

Airco’s presteren het best als ze de juiste afmetingen hebben. Als een airco ondermaats is, kan deze niet voldoen aan de koelbehoeften van de kamer. Een extra grote airco gaat aan en uit, verspilt energie, verhoogt de elektriciteitsrekening, belast de unit en doet slecht werk bij het ontvochtigen van de lucht.

Meet voordat je gaat winkelen de afmetingen van de kamer, die je wilt gaan koelen. Vermenigvuldig de lengte van de kamer met de breedte om de vierkante meters van de kamer te krijgen. Stem vervolgens de grootte van de kamer af op de BTU-classificatie, die meestal op de  verpakking staat aangegeven.

Als vuistregel houd je 100 tot 135 BTU per m3 aan, hoewel het klimaat, de afmetingen van de ramen, de zonwering van het huis en de hoogte van de kamer deze berekening zullen beïnvloeden.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *