Afgezien van ontvangen loon is er op het eerste gezicht weinig verschil tussen hobbyisten en echte professionals: beide moeten ze over een complete werkplaats beschikken.

Maar wat houdt dat dan precies in? Voor iedereen is een ‘complete werkplaats’ toch heel iets anders? Natuurlijk, maar het mag je in ieder geval aan niets ontbreken. Zowel mensen die voor hun plezier aan auto’s sleutelen als zij die ervoor betaald worden, hebben een plek nodig waar het hen aan absoluut niets ontbreekt. Ruimte, gereedschap, opbergmogelijkheden en nog veel meer. Daarvan maak je gretig gebruik wanneer je oudere en misschien zelfs afgeschreven voertuigen letterlijk nieuw leven inblaast. Daar gaat je klant hartstikke blij mee zijn! In dat geval maakt het niet uit of je nu werkt in opdracht of de opgeknapte auto’s en motoren uit jezelf weer doorverkoopt.

De faciliteiten waar jij gebruik van dient te kunnen maken, liggen voor een behoorlijk groot gedeelte helemaal aan jezelf. Wij weten niet waar jouw specialiteiten liggen en daar moet de inhoud van jouw werkplaats natuurlijk voornamelijk op toegespitst zijn. Het zal je niet verbazen dat een behoorlijk aantal zaken – het zwaardere materieel niet meegerekend, dat moet je echt zelf invullen – best wel universeel is. Daar geven we je hieronder even een paar mooie voorbeelden van.

Tafeloppervlak

We snappen dat jij het liefste over de motor van een wagen gebogen bent of eronder ligt om onderdelen aan te draaien of juist los te schroeven. Maar het werk van een echte mechanicus is natuurlijk behoorlijk wat veelzijdiger dan dat. Meestal staat zo’n voertuig juist in jouw garage omdat één of meerdere onderdelen niet meer naar behoren functioneren. Dan moeten die eerst vervangen of gerepareerd worden. Hoe zwaar de schade is en of jij er zelf nog iets aan kunt doen, wil je wel zelf kunnen bepalen onder perfect belichte omstandigheden. En je moet ook nog eens voldoende plek hebben om die eventuele reparaties helemaal zelf uit te voeren.

Oftewel, jij gaat een professionele werkbank nodig hebben met voldoende oppervlak om routineklussen te verrichten, evenals gespecialiseerde karweien. Het liefste haal je een exemplaar in huis dat je voldoende mogelijkheden biedt om je gereedschappen op te ruimen. Denk aan wand- en zijpanelen waar je sleutels, schroevendraaiers en meer heel makkelijk en overzichtelijk aan ophangt. Zo weet je precies wat voor tools welke plek hebben en vind je alles wat je regelmatig gebruikt heel makkelijk terug.

auto-garage

Tools

We blijven even bij dit onderwerp, want gereedschappen zijn natuurlijk een soort van levensader voor je. Een degelijk vakman – of -vrouw, laten we politiek correct blijven – herken je er zelfs aan! Maar goed, vorm en grootte maken niet uit maar wel wat je ermee kan doen, hè?

Ahem.

Je wilt wel alles hebben om je werk ook maar een beetje fatsoenlijk mee te doen. En weten waar dat is. Natuurlijk kun je al een behoorlijk deel ophangen aan de panelen van je werkbank en het zwaardere materieel zie je gewoonweg onmogelijk over het hoofd. Maar nog gemakkelijker is het wanneer je een gereedschapskast koopt waar alles in zit. Eentje met lades die pasvormen bevatten voor al je verschillende tools, zodat je precies weet hoe en waar je die moet opbergen.

Oh, dat gereedschap heb je nog niet? Geen zorgen, exemplaren die al helemaal gevuld zijn bestaan er ook. Kost wat meer, maar dan heb je ook alles.

Alles behalve mobiliteit.

Ook daaraan valt gelukkig een mouw te passen. Want gereedschapskasten zijn loodzwaar, maar daarom kun je ook kiezen uit de variant met wieltjes eronder. Die kun je naar ieder gedeelte van je werkplaats rijden, zodat je altijd en overal ongestoord aan de slag gaat!

Componenten

corvette-geel-auto

Als mechanicus moet je eigenlijk gewoon van alle markten thuis zijn. Daarom raden we je ook aan om een voorraad aan te leggen met universele en speciale onderdelen. Denk aan lampen, ruiten, spiegels, kabels, banden en remschijven. En natuurlijk nog veel meer! Besef echter wel dat sommige componenten minder compatibel zijn met alle wagens – of motoren. Sommigen worden speciaal voor een specifiek voertuig vervaardigd. Vervanging vinden wordt dan enorm lastig – tenzij je weet waar je je zoektocht moet beginnen.

Dat is dan ook de reden dat we je van harte aanbevelen om te netwerken. Beroep je op betrouwbare en hoog aangeschreven catalogi en zorg dat je in je buurt en verder weg weet wie aan bepaalde onderdelen kan komen. Leer ook de problemen herkennen die een auto ondervindt wanneer die bij jouw garage naar binnen wordt gebracht. Zo weet jij in een oogopslag – of na een grondige inspectie – precies of jij speciale en zelfs moeilijk verkrijgbare onderdelen nodig gaat hebben of niet. Kosten daarvoor kun je dan meteen in de offerte verwerken: het alternatief is dat de klant en/of jij voor allerlei nare verrassingen komen te staan.

Dat wil je uiteraard kunnen vermijden: zoiets kan jou je reputatie kosten!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *