De lente komt eraan en dat betekent dat we meer tijd buiten doorbrengen. Als jij van tuinieren houdt of hiermee wilt beginnen, kan ecologische tuinieren iets voor jou zijn. In deze gids leer je alles over ecologische tuinen, wat deze stijl van tuinieren inhoudt en wat je moet doen om je eigen ecologische tuin te creëren zodat je deze zomer van een levende tuin kunt genieten.

Houd er rekening mee dat sommige van de dingen die we hier noemen de hulp van de beste regionale vakspecialisten vereis.

Wat is een ecologische tuin?

moestuin

In een ecologische tuin wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en duurzaamheid en de interactie tussen alle levende elementen. Dit omvat dieren, de grond, planten en water. In een ecologische tuin gebruik je geen gif, groei je biologisch gekweekte planten en zaden

Door ecologisch te tuinieren verklein je je voetafdruk op aarde. Je kunt een composthoop maken om je afval te beperken en je eigen groente, fruit en kruiden kweken. Bovendien zien deze tuinen er ook nog eens geweldig uit. Alle kleuren en al dat leven zullen je gegarandeerd altijd laten glimlachen.

Dierenleven

In ecologische tuinen wordt het dierenleven zoveel mogelijk gestimuleerd. Dit kun je doen door vogelhuisjes te plaatsen, vetbollen op te hangen en nectarplanten te planten voor bijen en vlinders. Ook kun je struiken met bessen planten om meer vogels naar je tuin te trekken. Deze dieren helpen je in je tuin door planten te bestuiven en lieveheersbeestjes bestrijden bladluis.

Duurzaam

In ecologische tuinen hergebruik je materialen zoveel mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld stenen uit de grond om muurtjes te bouwen. Als je wel nieuwe materialen nodig hebt, kun je ervoor kiezen om Europese houtsoorten te kiezen in plaats van tropisch hout dat veel minder duurzaam is. Ook is het verstandig om plastic (tuinmeubels) te vermijden. Ga voor hout en zorg dat je ergens hebt waar je ze in de winter kunt opbergen of een hoes hebt om de meubels te beschermen.

Geen bestrijdingsmiddelen

In een ecosysteem dat in balans heeft, heeft ieder organisme een taak en zijn er geen plagen. Als je die wel krijgt, is er ergens iets niet in balans. Probeer dat oplossen en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken, want dat zorgt er alleen maar voor dat andere dieren ook uit je tuin verdwijnen.

Moestuin

tomaten uit tuin geplukt

Als je plek hebt in je tuin, is een moestuin heel fijn om te hebben. Vul deze met je eigen groente en kruiden zodat je in de zomermaanden niet alles bij de supermarkt hoeft te kopen.

Klimaatbestendig

De temperaturen worden overal ter wereld steeds extremer. Daarom is het belangrijk dat je je tuin zowel bestand is tegen droge periodes in de zomer en enorm veel regen in de winter. Door regenpijpen af te koppelen in regentonnen of vijvers maak je efficiënter gebruik van water in de zomer. Bovendien voorkom je overbelasting van het riool als het flink hard regent.

Tips voor het creëren van je eigen ecologische tuin

Kies inheemse planten

Deze planten komen van nature in jouw omgeving voor. Hierdoor hebben ze minder water en onderhoud nodig en lokken ze insecten en vogels.

Water

Zonder water is er geen leven. Het is daarom belangrijk dat je ergens een waterbron in je ecologische tuin hebt, hoe klein die ook is. Een natuurlijke vijver vereist nauwelijks onderhoud, maar je kunt ook een klein vogelbad kopen bij de kringloopwinkel en deze neerzetten.

Biodiversiteit

Combineer verschillende bloemen, struiken, bomen, groenten en kruiden. Hoe meer verschillende soorten, hoe beter de biodiversiteit is. Bovendien ziet het er ook nog eens prachtig uit!

Pak plagen natuurlijk aan

Als je dan toch een plaag in de tuin hebt, kun je onderzoek doen naar wat de natuurlijke vijand van die plaag is en dingen planten die deze natuurlijke vijand aantrekken.

Beperk je gazon

Vervang een stuk gras voor bloemen of struiken. Minder gras betekent dat je minder onderhoud hebt en minder water verbruikt, wat weer beter is voor de natuur en het milieu.

Het kan overal!

Als je in de stad woont en maar een kleine tuin hebt, hoeft dit je niet tegen te houden! Zelfs op een balkon kun je een klein biosysteem opzetten met planten en bloemen. Je kunt zelfs je eigen groenten op een balkon kweken. Doe alleen wat extra onderzoek naar welke groenten en kruiden in potten kunnen worden gekweekt, want ze zijn hier niet allemaal geschikt voor.

Het aanleggen van een ecologische tuin is een leuke manier om jouw tuin groener en gezonder te maken. We hopen dat deze informatie je op weg heeft geholpen op je reis naar een ecologische tuin.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *