Als je wilt weten hoe sterk de straling is, is dit lastig op te meten. De vraag komt vaak voor: hoe sterk is de straling in mijn kantoor of huis? Wat dit zo moeilijk maakt, is dat het antwoord gebaseerd is op de afstand tot een zendmast of hoogspanningslijn. Dit zal dus geen nauwkeurige meetresultaten leveren. Waarom is de straling zo verschillend?

Verschil in meetresultaten

black towers during sunset

Als je zal straling meten dichtbij plekken met zichtbare antennes, dan kun je ervan uitgaan dat de straling relatief sterk is. Vooral als je dit vergelijkt met plekken waar er bebouwing of begroeiing tussen staat. Maar dit zijn niet de enige factoren waarvan de sterkte van de straling afhankelijk is. De sterkte van de straling is namelijk ook afhankelijk van het soort bouwmateriaal. Als er gebouwd is met gewapend beton of warmtewerend glas, kun je concluderen dat deze materialen veel straling van de zendmasten buiten houden. Is er echter met hout gebouwd, dan wordt de straling bijna helemaal doorgelaten. Wist je eigenlijk al wel dat het sterkste straling signaal vaak afkomstig is van je bloedeigen draadloze apparatuur?

Als je het hebt over hoogspanningslijnen, dan heb je het over een ander soort straling. De sterkte van de straling is afhankelijk van de hoeveelheid stroom dat er doorheen loopt. Naarmate de afstand toeneemt, hoe zwakker het magnetische veld wordt. Toch komt de straling overal nog wel doorheen.

Wil je het zeker weten?

Zoals je hebt gelezen is het lastig om de sterkte van de spanning precies op te meten, maar als je de straling meten precies wilt doen, is dat niet geheel onmogelijk. Voor een zo nauwkeurig mogelijk meetresultaat kun je het beste een expert aanvragen. Eén van die experts is strooming.nl. Zij doen fysische metingen van elektromagnetische stralingen die reproduceerbaar zijn in allerlei kantoren en woningen. Deze experts beschikken over gekwalificeerde ingenieurs die gebruik maken van elektrotechnische meetapparatuur. Behoorlijk professioneel dus.

Waarom de spanning meten?

antennes-dak

Oké, heel erg leuk en aardig allemaal, maar waarom zou je überhaupt willen weten hoe sterk de spanning is? Nou, een spanningsmeting maakt het enorm inzichtelijk waar de echte probleempunten zitten. Heel erg vaak kun je zelf ook wat doen aan deze problemen, aangezien veel problemen zitten in de eigen draadloze apparatuur of die van je buren. Dit betekent ook dat je zelf de blootstelling aan deze spanning kunt voorkomen. Hoe je dit kunt doen? Door draadloze apparatuur te vervangen, afscherming aanbrengen om instraling van zendmasten die buiten staan te verminderen of je kunt ervoor kiezen om netvrijschakelaars te installeren.

Richtlijnen

Er zijn richtlijnen voor elektromagnetische stralingen. Als er aan deze richtlijnen wordt voldaan, zouden burgers in principe 24 uur per dag zonder enkele problemen kunnen wonen, werken en slapen op 2 meter afstand van een zendmast-antenne die op vol vermogen staat.

Het probleem van de ICNIRP-normen is echter wel dat deze slechts gebaseerd zijn op thermische effecten en alleen maar beschermen tegen opwarming. Op lange termijn kunnen ook deze relatief lage niveaus een negatief effect hebben op de gezondheid van sommige mensen. Enkele jaren geleden is de blootstellingsnorm verscherpt met een factor 250x door de Nederlandse overheid. Maar het is aan te raden om de ICNIRP-normen te vergelijken met de Duitse SBM-2015 richtlijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *