Veilig blijven, ongeacht waar je woont, is belangrijk, en dat geldt ook voor de bescherming van je bezittingen. Als je in een huis woont dat je bezit, heb je de mogelijkheid om elke soort beveiliging aan te brengen die je maar wilt. Wonen in een appartement kan bepaalde hindernissen opwerpen om een beschermde plek te creëren.

Beveiliging van appartementen kan meer zijn dan de gesloten deuren om je gebouw binnen te komen of het intercom systeem dat je verplicht gasten in te zoemen. Er zijn bepaalde dingen die je rond je huis kunt doen – die niet veel kosten – om jou en je bezittingen te beschermen terwijl je in een appartement woont. Uiteraard is een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering altijd een verstandige keuze om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen schade.

Hoewel de inbraakstatistieken van vandaag een algemene daling van het aantal inbraken laten zien, wordt er nog steeds elk jaar in duizenden woningen ingebroken – vaak in het volle zicht, overdag.

De populairste tijd voor overvallen is midden op de dag, tussen 12 uur ’s middags en 4 uur ’s middags. Dit komt omdat een vreemdeling die overdag rondloopt minder aandacht trekt dan iemand die ’s nachts rondsluipt. Overvallen komen ook vaker voor in de zomermaanden, als er meer daglicht is en het warmer weer.

Deze statistieken betekenen dat je huis het meeste gevaar loopt als je het meest afgeleid bent. Haastig de deur uit om naar kantoor te gaan, heb je er wel aan gedacht hem op slot te doen? Was de lucht nog zo aangenaam toen je op weg ging voor de dag, dat je vergat je ramen te sluiten en te vergrendelen? Door een paar eenvoudige veiligheidsmaatregelen in je dagelijkse routine in te voeren kun je helpen je bezittingen veilig te houden, waar je ook bent.

Er is niet veel voor nodig om de beveiliging van je appartement op te krikken. Hoewel sommige van deze opties iets ingewikkelder zijn en extra materialen nodig hebben, zijn de meeste mogelijk met wat reorganiseren en slim nadenken.

1. Maak je appartement minder aantrekkelijk voor inbrekers

red textile on black textile

De meeste inbrekers zijn opportunistische individuen. Als ze in een appartement iets zien dat ze willen hebben, kunnen ze proberen het te pakken te krijgen. Als je de verleiding doorsnijdt, heb je meer kans om je eigendom veilig te houden.

De beste manier om dit te doen is door je jaloezieën te sluiten als je niet thuis bent. Als je door je ramen kijkt, kan gemakkelijk te pakken elektronica zoals videogame consoles, laptops en tablets de aandacht trekken van een inbreker in spe. Het is sneller je jaloezieën te sluiten dan eraan te denken deze voorwerpen telkens als je je huis verlaat te verbergen.

Je huis moeilijker maken om binnen te komen vermindert ook de aantrekkelijkheid van je appartement. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren werkende sloten hebben en houd alles goed op slot als je weg bent of slaapt. Als je appartement glazen schuifdeuren heeft, voeg dan een deuvel of plank toe aan de rail, zodat ze niet open kunnen, zelfs niet als ze niet op slot zijn.

2. Upgrade je sloten

De veiligheid handhaven met de juiste appartementsdeur beveiliging kan betekenen dat je een gesprek moet hebben met je woningbeheerder. Als je sloten je niet dat veilige en zekere gevoel geven, kun je proberen de boel te upgraden.

Voor meer veiligheid kun je een dubbelcilinder nachtschoot of een insteekslot gebruiken. Dit bijzondere slot combineert een geveerde grendel, een nachtslot en een hendelgreep. Dit zijn eenvoudige upgrades die je woningbeheerder kan betalen om je appartement aantrekkelijker te maken voor de volgende huurder.

Als je meer technologische mogelijkheden wilt uitproberen, kijk dan of je woningbeheerder belangstelling heeft voor het installeren van een digitaal of slim slot. Sleutelloze toegang heeft veel aantrekkingskracht op eenheden met huisgenoten omdat het onmogelijk wordt om buitengesloten te raken.

Je kunt zelfs uitkomen op een slot dat toegang op afstand mogelijk maakt. Dan kun je je deur openen met een mobiele telefoon. Andere sloten integreren met huishoudelijke apparatuur zoals Alexa, die de deur zo nodig voor je kan sluiten.

3. Maak waardevolle spullen moeilijker te vinden

kluis-ijzer-nummers-toetsen

Bij een inbraak willen inbrekers zo snel mogelijk in en uit met zo veel mogelijk spullen. Ze zoeken dingen van waarde die gemakkelijk mee te nemen zijn. Toch hebben ze weinig tijd en kunnen ze maar zo veel tijd besteden aan rondneuzen.

Inbrekers zullen meestal eerst naar de slaapkamers gaan, omdat de meeste mensen daar hun waardevolle spullen bewaren. Volg de norm niet. Maak je kostbaarheden moeilijker te vinden als afschrikking mocht iemand je huis binnendringen.

  • Investeer in een draagbare kluis die te omvangrijk of te zwaar is om gemakkelijk te dragen. Zoek er een die er niet uitziet als iets dat een gewoon mens zou ronddragen.
  • Gebruik je diepvries als een onwaarschijnlijke bergplaats, door voorwerpen in een zakje achterin te leggen zodat ze moeilijk te vinden zijn
  • Overweeg vermomde verstopplekken. Koop een hol boek of een valse bak die eruit ziet alsof hij in de badkamer of keuken thuishoort.
  • Zorg ervoor  dat je een goede inboedel en opstalverzekering afsluit

Tegenwoordig kun je bijna elk gewoon voorwerp vinden om als geheime bergplaats voor kostbaarheden te dienen. Er zijn holle haarborstels, wandklokken die als kluis dienen, wandstekkers met een verborgen vakje en namaak conserven, drankblikjes en batterijen. Deze maken het allemaal moeilijk voor iemand om te zeggen wat echt is en wat niet.

Inbrekers hebben niet de tijd om alles te controleren als ze snel weg willen, dus hebben je spullen meer kans om veilig te blijven.

4. Stel een paar extra paar ogen veilig

Er is een reden dat buurten waakgroepen oprichten en er dan voor zorgen dat een bord omhoog gaat om iedereen die binnenkomt ervan op de hoogte te stellen. Hoe meer ogen kijken, hoe groter de kans dat iemand iets ongewoons ziet gebeuren en het meldt. In een appartement geldt: hoe meer mensen je kent, hoe meer ogen je op je hoede hebt.

Leer je buren kennen. Niet alleen zullen ze je helpen je veiliger te voelen, maar als je weet wie er om je heen woont, is het ook gemakkelijker iemand op te merken die niet in je gebouw thuishoort. Wissel telefoonnummers uit voor gemakkelijke communicatie als je iets verdachts vermoedt. “Als er nog geen bestaat, begin dan een Facebook pagina voor je flatgebouw en deel alles wat je vermoedt met anderen.

Laat je buren weten wanneer je van plan bent voor een langere dan normale periode weg te gaan. Vertel degenen die je vertrouwt wanneer je de stad uit gaat, zodat ze op je huis kunnen letten en helpen het veilig te houden.

5. Installeer een alarmsysteem voor je appartement

camera-systeem-buiten

Voor iets meer bewaking dan de waakzame ogen van je buren, kun je een alarmsysteem voor appartementen installeren. Dit is misschien geen automatische keuze als je denkt aan goedkoop, doe-het-zelf voor appartementen, maar met de technologie van vandaag is het dat wel.

Het beste beveiligingssysteem voor het bewonen van appartementen hangt af van je individuele behoeften, welke apparatuur je wilt hebben en wat je je kunt veroorloven. Met beperkingen op het boren van gaten in muren en het trekken van draden door een huurwoning, is je beste gok voor een alarmsysteem er een die draadloos is.

Draadloze alarmsystemen

Veel draadloze alarmsystemen worden op maat gemaakt voor het bewonen van appartementen en zijn vaak door iedereen gemakkelijk te installeren, wat de kosten laag houdt. De installatie kan enkele minuten duren en je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om alles ingesteld te krijgen.

Bij draadloze systemen worden de alarmpanelen op de muur gekleefd in plaats van bedraad. Je woningbeheerder zal het op prijs stellen dat er geen gaten geboord hoeven te worden en geen bedrading hoeft te lopen. Het systeem is ook gemakkelijk te verplaatsen als je naar een ander appartement verhuist.

Elk onderdeel van een draadloos alarm staat in verbinding met het hoofd controlepaneel via radiosignalen. Als er iets afgaat, wordt het bedrijf dat je alarm bewaakt onmiddellijk verwittigd. Het gebruik van het systeem is vrij eenvoudig omdat veel alarmen verbonden zijn met een app die je op je telefoon kunt installeren, en waarmee je op afstand kunt in- en uitschakelen.

Als je toch besluit een draadloos alarmsysteem te kopen, doe dan wat onderzoek naar de kwaliteit van het systeem voordat je het koopt. Alarmsystemen van lage kwaliteit of die met verouderde software werken kunnen gemakkelijker gehackt worden zodat ze niet meer werken.

Je moet er ook voor zorgen dat je de sensoren op de juiste plaatsen aanbrengt, zodat het radiosignaal van elk onderdeel naar de centrale hub kan. Radiofrequenties kunnen niet door vaste voorwerpen heen. Misschien moet je met je alarmbedrijf overleggen om alles goed in te stellen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *