Een technologische tsunami woedt het afgelopen decennium over de auto-industrie. Traditionele patronen blazen op terwijl de digitale revolutie aan het roer staat, wat leidt tot heruitvindingen van alle hardware en software architectuur in de voertuigen. Het kan daardoor prima zo zijn dat auto’s binnen een aantal jaar totaal niet meer lijken op hoe ze er nu uit zien.

De auto van de toekomst is onderweg! Hier volgen een aantal van zijn hoofdkenmerken.

De elektrische auto

tesla-elektrische-auto

Elektrisch was het eerste fenomeen dat auto’s transformeerde. Toen het werd geïntroduceerd dachten experts alleen aan specifieke gebruiksvormen – voor het openbaar vervoer bijvoorbeeld. Tegen alle verwachtingen in komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt als een must-have voor de doorsnee auto-eigenaar.

Er zijn nu tal van technische voordelen aan verbonden en zijn geschiedenis van zwaktepunten, zoals autonomie (600 km voor het laatste Tesla model bijvoorbeeld) of rijprestaties, gelden niet meer.

Deze trend is enorm versterkt door de milieuverplichtingen om deeltjesuitstoot en broeikasgassenuitstoot te verminderen. In de komende jaren zullen traditionele benzinemotoren plek  moeten maken voor steeds krachtigere hybride of elektrische motoren.

De autonome auto

Dit is de meest spectaculaire revolutie. In de nabije toekomst zullen auto’s kunnen rijden zonder bestuurder. Deze ontwikkeling zal in fases plaatsvinden: we beginnen zonder voeten, dan zonder handen en uiteindelijk zelfs zonder ogen.

De eerste twee fases zijn al doorlopen.  Cruise control bestaat al jaren: bestuurders kunnen een snelheid instellen en vervolgens hun voet van het pedaal halen. En sommige auto’s bieden tegenwoordig ook “driver assistance” systemin aan waardoor je je handen van het stuur kunt halen in specifieke situaties zoals files, tijdens het parkeren, etc.

De volgende stap? 100% autonomie. Ingenieurs werken er hard aan om menselijke ogen te vervangen met camera’s, sensors en lasers die de omgeving in 3D kunnen vastleggen en de auto zelf navigatie-beslissingen laat maken. Populair gemaakt door Google met zijn beroemde Google car, zijn veel producenten begonnen met het onderzoeken van autonomie en voeren nu grote testen op de weg uit.

De verbonden auto

De auto van de toekomst zal volledig verbonden zijn met objecten… en mensen!

Sterker nog, om autonoom te worden en zelf de juiste beslissingen te maken, moeten auto’s in staat zijn om een grote hoeveelheid informatie met de buitenwereld te delen: verkeer, weer, staat van de auto, garages, ongelukken, etc. Uiteindelijk zal hij, met dank aan verschillende sensors, in staat zijn om met andere voertuigen én met de infrastructuur (wegen, gebouwen, etc.) te communiceren. Daarbovenop zullen er verschillende online services beschikbaar zijn voor de passagiers: Wi-Fi, cloud, media, entertainment, etc.

Dit betreft een totale paradigma verschuiving, auto’s worden een plek voor service consumptie. Stel je voor: een trip van een aantal uur wordt de perfecte gelegenheid om je emails te beantwoorden, de laatste films te bekijken of een vriend te skypen aan de andere kant van de wereld.

Een nieuwe productiemethode

auto-toekomst-renault

De laatste enorme verandering betreft de industrie zelf. De fabrieken van morgen zijn niet te vergelijken met die van vandaag. Alle hardware en software architectuur in een auto wordt op dit moment opnieuw ontworpen.

Aan de ene kant is het carrosserie langzaam aan het veranderen en worden er nieuwe technologieën geïntroduceerd – zoals een lichtgewicht samenstelling en 3D-geprinte materialen. Aan de andere kant, om de connectiviteit en reikwijdte van het voertuig te kunnen verzekeren, zullen verschillende smart devices worden verbonden en geïntegreerd – waaronder computers, camera’s, infotainment centers, etc.

Dit betekent dat de elektronische architectuur van de auto compleet zal worden herzien. We gaan van een “bedraadde” auto, naar een compleet onafhankelijke netwerkarchitectuur in de vorm van een voertuig.

Om dit alles samen te vatten: de auto van de toekomst, gebouwd volgens een nieuw model, zal elektrisch, autonoom en verbonden zijn. Er zullen tal van voordelen aan verbonden zitten: minder vervuiling, meer veiligheid, meer vrije tijd en meer services. En uiteindelijk? Een paradigma revolutie: auto’s zullen misschien minder genot brengen als het gaat om rijden op de open weg, maar ze zullen wel échte transport-, veiligheids- en connectiviteit services bieden.

We zullen nog veel uitdagingen tegemoet treden – technologisch, industrieel en juridisch – maar de overgang is al een eind de goede weg op en het fenomeen zal alleen maar versnellen de komende jaren. Veel spelers beginnen mee te doen aan dit avontuur: producenten, appartuurproducenten, serviceverleners, telecom operators, webgiganten, etc. Het is een ware uitdaging voor de auto-industrie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *