Als je aan Google vraagt wat de lelijkste auto van de wereld is, komt hij waarschijnlijk met antwoorden als de Pontiac Aztek of de Fiat Multipla. Maar, Google heeft het fout. Er zijn auto’s die VEEL lelijker zijn, wat angstaanjagend is aangezien hoe fucking lelijk deze twee auto’s al zijn. Dus, pak je kotsbak maar alvast en bereidt jezelf voor op de meest misselijkmakende countdown ooit. Maar eerst, een kleine randvoorwaarde…

Om de blog van vorige week even te herhalen, smaak is subjectief en daarom is er geen fout antwoord op de vraag ‘Wat is de lelijkste auto ooit?’. Ik som hier simpelweg op wat in mijn ogen de top 15 lelijkste auto’s ooit is. Als je het er niet mee eens bent, is dat prima – maar zeg niet dat ik fout zit, want dat is niet zo. Niemand heeft het goed of fout, want dit is allemaal veels te subjectief daarvoor.

Dat gezegd hebbende, denk ik dat mensen het sneller eens zullen zijn over wat het lelijkst is dan wat het mooist is. Best gek eigenlijk. Dus, laten we je niet langer ophouden en laten we beginnen…

15: JENSEN S-V8

Heb je ooit wel eens een auto gezien waarbij het lijkt alsof alle onderdelen van andere auto’s af komen? Nou, nu wel, want dat is precies hoe de S-V8 eruit ziet.

Het is net alsof Jensen een werknemer naar de sloopwerf heeft gestuurd met een lijstje van onderdelen – zonder te zeggen waar ze vandaan moesten komen – hij hiermee terug kwam en ze hier zo een auto van maakte. Sjezus, wat is dit een lelijke schroothoop zeg!

14: JETSTREAM SC250

Weet je nog, dat moment in Terminator 2 toen Sarah Connor een nachtmerrie had over Judgement Day, waarbij een kernbom explodeert en alleen haar skelet nog aan een hekje vast blijft houden, voordat alles wordt uitgevaagd? Dat is precies hoe de SC250 eruit ziet: een skelet zonder nog maar iets van vlees door de hitte van een kernbom explosie.

Op een bepaalde manier is dit eigenlijk precies wat de Jetstream is, het is een wegwerp auto ontwikkeld om licht genoeg te zijn om natuurkunde wetten mee te verwarren. Hoe handig dit ook is als je een Ferrari probeert bij te houden rond Cadwell Park, de auto ziet eruit als een kaalgeplukte eend.

13: FIAT MULTIPLA

Ja, het is die bekende Multipla, die voor veel Britten de lelijkste auto ooit is die ze tóch elke dag zien. Het is niet moeilijk om te begrijpen wat deze auto zo lelijk maakt, want voor zover we kunnen zien, is dit de equivalent van de Elephant Man op 4 wielen.

Het enige voordeel van de Multipla is dat het een praktische familieauto is. Een familie van 6 kan hier met gemak de weg in op, maar er zijn ook nog allerlei verborgen vakjes waar je je zooi in kan opruimen.  Maar dankzij de look zal je wel waarderen hoe goed deze ouwe bak een grote familie kan vervoeren. Dus, laten we verder gaan…

12: PONTIAC AZTEK

Voor mijn trouwe lezers aan de overkant vult de Aztek de plek van de Multipla perfect in, aangezien het naar alle waarschijnlijkheid de lelijkste auto is die je overdag gewoon kunt tegenkomen.

Sommige mensen zeggen dat de Aztek eerst belachelijk was, maar nu een heuse trend binnen de Coupe SUV’s: dat is waarom het erop lijkt dat de bovenkant van z’n reet is geamputeerd. Je vraagt jezelf zeer waarschijnlijk af: wat gaat er om in het brein van iemand die zoiets afgrijselijks maakt?!

Volgens de hoofd designer, Tom Peters, wilde hij “een stoere, in-your-face wagen maken die niet voor iedereen geschikt is”, wat de volgende vraag in ons opbrengt: is er oprecht iemand voor wie de Aztek WEL is? De zin “looks waar alleen een moeder van kan houden” schiet naar boven – maar ik denk zelf dat deze auto de definitie te serieus heeft genomen.

11: BUGATTI 101 EXNER GHIA

Vanaf de achterkant lijkt er niet zoveel mis te zijn met hoe deze Bugatti eruit ziet. Et lijkt misschien op een huis op wielen, maar het is lang niet zo lelijk dat hij deze plek op de lijst verdient. Maar wacht maar tot je de voorkant hebt gezien…

Oh jezus! Met ogen die ver achter in zijn schedel liggen, lijkt het wel alsof een dodelijke ziekte z’n gang heeft mogen gaan. Wat een afschuwelijke uitdrukking!

Als je deze auto van achter benadert is het net alsof je Johnny Rotten in drag van achteren in een nachtclub benadert. Een hoopvolle tik op de schouder, een flirterige “hey schatje” om een goede eerste indruk te maken. En dan draait zij zich om en… AAAAH!!

10: TOYOTA MIRAI

De Mirai is het soort auto dat eruit ziet als een middeleeuwse freak show. Echt oprecht alsof er meerdere, brute, medische experimenten op zijn gedaan. Of hij heeft iets gedaan waardoor Koning Joffrey hem heftig moest straffen, wat resulteerde in een onomkeerbare gezichtsmutilatie.

De Mirai heeft wel één groot voordeel: hij is onwijs milieuvriendelijk en wordt aangedreven met waterstof. In tegenstelling tot volledige elektrische auto’s, draait deze knapperd volledig op waterstof. Maar Toyota heeft geen enkele goede reden om deze auto het gezicht te geven van iemand die z’n kop in een bijenkorf heeft gestopt.

9: LAMBORGHINI VENENO

De Veneno is dé marmite hypercar: mensen houden er zielsveel van of haten het met passie en worden er kotsmisselijk van. Aangezien hij mijn nummer 9 van de lijst is, kan je al raden wat ik er van vindt.

Stel je voor dat je een hypercar tekent, je papier verfrommelt en daarna het weer zo glad mogelijk probeert te strijken. Je eindigt waarschijnlijk op zo’n gekreukeld en mismaakt monster als de Veneno. Sterker nog, het zou zo maar zo kunnen zijn dat dit precies is hoe hij is ontworpen!

8: MITSUOKA NOUERA

Ik weet wat je nu aan het doen bent: je probeert nog steeds al die klinkers goed uit te spreken. Als je dat inderdaad weet te doen, geef jezelf dan een lekker koekje, want ik kan het zeker niet! Maar erger dan de naam is zijn uiterlijk.

Als je een lelijke iemand neem ten zijn neus perfect eraf snijdt, houd je een Nouera over. Het is hetzelfde stylingkenmerk als die van Edsel Corsair – waarvan vele denken dat dat de lelijkste Amerikaanse auto ooit gemaakt is. De Corsair was alleen nog wel enigszins charmant te noemen en “charme” is zeker niet een woord waar je de Nouera mee kan beschrijven. Want god wat een lelijk ding is dit!

7: BUFORI GENEVA

Stel je voor, je loopt rond op de Geneva Motor Show en geniet van alle pareltjes die daar te koop staan. Dan, vanuit het niets sta je stokstijf stil vanwege het gruwelijke monster dat voor je staat en denkt “mijn god, die hebben de goden flink boos gemaakt om zo’n neusje te krijgen!”

De Bufori Geneva is de enige auto waarvan de neus eerder een snuit heeft dan een gril. De voorkant lijkt zo erg op een varkenssnuit dat we het je vergeven als je dacht dat ie van bacon was in plaats van metaal. Bacon ziet er alleen wat appetijtelijker uit dan deze auto!

6: ASTON MARTIN LAGONDA SHOOTING BRAKE

In mijn ogen is de Aston Martin Lagonda uit de jaren ’70 een belachelijk lelijke wagen. Ik herinner me nog dat ik hem voor het eerst in een boek zag en mijn moeder onwijs ongerust vroeg “Wat is er?”

Blijkbaar heeft de ontwerper van de auto zichzelf een maand lang opgesloten om de Lagonda te schetsen, maar ik probeer nogsteeds erachter te komen of hij tijdens die maand maar aan een oog blind was of aan allebei. Maar, de lelijkheid van de Saloon was niets vergeleken met de 1998 Shooting Brake versie van het Zwitserse bedrijf Roos Engineering.

Door die groteske, platgedrukte en schuine houding leek hij op een lijkwagen voor mensen die door een stoomwals waren omgekomen. Gelukkig is er maar één exemplaar van deze carrosserievariant ooit gemaakt, dus er is een onwijs kleine kans dat je ooit het ongenoegen zult hebben om er een in het echt te zien.

5: MARCOS MANTIS XP

Er is maar één manier waarop de Marcos Mantis XP kan worden omschreven als “knap”, en dat is als de toeschouwer hem door een bakstenen muur observeerde. Bakstenen zijn veel aantrekkelijker dan deze walgelijke klomp gal!

Vanuit elke mogelijke hoek laat de XP je maag omdraaien. Van voren lijkt het op een kikker die met een racefiets bizar nauwkeurig tussen z’n ogen is overreden; van de zijkant ziet het eruit als een oud deurblok waar veel stukjes uit zijn gevallen; en vanaf de achterkant lijkt het op de dorpsgek, die worstelt om z’n wisselgeld te tellen. Wat een verschrikkelijk schouwspel!

4: MARCOS MANTIS M70

Het lijkt erop dat de woorden “Marcos” en “Mantis” synoniem zijn voor “lelijke klootzak” wanneer ze op een enkele auto worden samengevoegd. En deze M70 is in mijn ogen zelfs lelijker dan de XP.

Het lijkt op een verschrikkelijk slechte combinatie van ongeveer 3 of 4 verschillende auto’s. De voorkant past niet helemaal bij de motorkap, die op z’n beurt niet bij de cabine past, die weer niet bij de achterkant past. En die opgeblazen lippen en oogleden! Wat dachten ze in godsnaam toen ze dit ontwierpen?!

3: MITSUOKA OROCHI

Als je genoeg weet over auto’s om een beetje een nerd te zijn zonder een volledige anorak te zijn, dan heb je waarschijnlijk op deze auto in deze lijst gewacht – als dat zo is, scrol je in eerste instantie niet naar beneden, anticiperend dat dit de kroon zou kosten. Als je dat niet hebt gedaan, in de eerste plaats bedankt; en ten tweede vraag je je nu absoluut af hoe er nog 2 auto’s kunnen zijn die lelijker kunnen zijn dan dit.

De Mitsuoka Orochi – of zoals ik het graag noem, de “Me-got-an Itchi-crotchi” – ziet er echt afschruwelijk ziek uit. Niet alsof het lijdt aan een willekeurige ziekte, meer alsof het het slachtoffer is geworden van een aandoening die door hemzelf is veroorzaakt. Voor mij lijkt het op het soort wangedrocht dat zou ontstaan als iemand zou besluiten te gaan zwemmen in een plas zenuwgas.

2: TIRRITO AYRTON R

Dit is een auto die een naam deelt met misschien wel de beste coureur die ooit heeft geleefd. En als dit nou een mooie en geweldige auto was, zou ik hem de hemel in prijzen omdat het een geweldig eerbetoon was. Maar helaas is dat niet het geval!

Die 4 kleine koplampen doen denken aan een Pagani Zonda – maar de enige manier waarop een Zonda er zo uit zou kunnen zien, is als hij het slachtoffer werd van een Saw-film Reverse Bear Trap (NIET opzoeken op YouTube als je een zwakke maag hebt). En alsof de voorkant niet erg genoeg was, is de achterkant op de een of andere manier nog erger!

Serieus, wat hebben ze met de achterkant gedaan? Er zijn helemaal geen onderscheidende kenmerken behalve pure lelijkheid! Hij wint de zilveren medaille in mijn lijst van lelijkste auto’s aller tijden.

Inmiddels schreeuwen jullie allemaal tegen me via je computer dat ik auto’s die je lelijk vindt niet meegerekend hebt en je je ook angstaanjagend afvraagt wat er in hemelsnaam lelijker zou kunnen zijn dan de Tirrito. Welnu, voordat ik bij mijn nummero uno kom, moet ik me opnieuw aanpassen aan de WatchMojo-traditie en je enkele eervolle – in dit geval oneervolere – vermeldingen geven …

1: SBARRO AUTOBAU

Dit is waar die kotsbak erg handig kan zijn. Ik wist niet dat auto’s zo lelijk konden zijn tot we de Autobau zagen. Als een kunstenaar echt zijn zinnen heeft gezet op het ontwerpen van de lelijkste auto die hij maar kan, betwijfelen we ten zeerste of hun verbeeldingskracht hiertoe kan reiken. Het is verreweg het lelijkste dat we ooit hebben gezien!

Als een auto het talent heeft om John McCririck er enigszins aantrekkelijk uit te laten zien, weet je dat je te maken hebt met gevaarlijke niveaus van afzichtelijkheid. Het is zo vreselijk dat God nog geen enkel wezen heeft geschapen dat zó afzichtelijk is, om iemand een passende metafoor te laten construeren. Als het mogelijk zou zijn dat een soort monster uit de stapel kernafval kruipt die in Tsjernobyl achterblijft, dan zou het er volgens mij ongeveer zo uitzien.

Blijkbaar is de Autobau ontworpen door “legendarische” auto-ontwerper Franco Sbarro. Vermoedelijk kan het “legendarische” deel van die verklaring op dezelfde manier met hem in verband worden gebracht als Hitler een “legendarische” politicus is.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *