Van de talloze beslissingen waarmee je wordt geconfronteerd, wanneer je besluit om een badkamer te gaan verbouwen of een nieuwe badkamer te plaatsen, vind je waarschijnlijk het kiezen van de tegels de leukste opdracht. Ze zetten de toon voor gehele uitstraling van de volledige badkamer en zullen waarschijnlijk ook het eerste zijn, dat je opvalt. Natuurlijk kan de opwinding van het eindelijk kunnen kiezen van je tegels door de overweldigende keuze, die er beschikbaar is, plotseling veranderen in besluiteloosheid. Moet je voor lichte of voor donkere tegels gaan? Groot of klein? Glanzend of mat? Slank en eigentijds of met veel textuur en natuurlijk? Dit kan voldoende aanleiding zijn om je zorgen te maken of je wel de juiste afwegingen maakt.

Maak je maar geen zorgen! Vandaag delen wij 9 tips voor het kiezen van je badkamertegels, waardoor het makkelijker wordt dan ooit om te weten wat je echt wilt om die droombadkamer werkelijkheid te laten worden.

1. Overweeg accenttegels

badkamer-tegels

Nadat je je doel hebt gekozen, kun je één of twee andere tegels als toevoeging gebruiken. Je moet ervoor zorgen dat de complementaire tegels ook precies dat doen – het kiezen van te veel opvallende tegels in één ruimte zal te veel aandachtspunten creëren. Dus iets neutraals, duidelijk of een eenvoudig gestructureerde stijl zou hier mooi moeten passen. Veel van onze assortimenten bevatten een aantal tegelpatronen en stijlen, die elkaar perfect aanvullen en een gemakkelijke manier zijn om een samenhangende look te creëren.

2. Kies een opvallende tegel uit

Een eenvoudige manier om te beginnen met het kiezen van jouw badkamer tegels, is het vinden van een ontwerp dat je echt leuk vindt. Misschien ben je dol op een bepaald patroon, een opvallende kleur of een interessante vorm. Dat wordt dan je tegel in de kamer, die kan worden gebruikt als een accent op de muren of om wat drama aan je vloeren of douchewand toe te voegen. Je opvallende tegel moet dan worden gebruikt om je accenttegels te bepalen (wat meteen een mooie overgang is naar de volgende tip!).

3. Ga voor de ‘wow-factor’

badkamer-witte-tegels

Wat denk je dat het eerste is wat je ziet als je je badkamer binnenloopt? Wordt het die prachtige douchecabine? Misschien kun je dan overwegen om je basistegel in deze ruimte te gebruiken. Wordt het een vrijstaande badkuip? Kies dan die perfecte wandtegel om als achtergrond te dienen (makkelijk afneembaar, opvallend patroon etc.). Bedenk welke tegels je bij de wastafel wilt gebruiken. Als je al vroeg besluit wat het focuspunt van jouw badkamer wordt, kun je beginnen met het kiezen van tegels, die het door jou gekozen doel aanvullen en verbeteren.

4. Kies je vloertegels

Als je al opvallende tegels voor de wanden hebt gekozen, moet je de vloertegels voor de badkamer misschien als complementaire tegels beschouwen. Als je echter hebt gekozen voor iets eenvoudiger voor op de muren, dan is de nieuwste trend om een kleine wow-factor met een vloer met een patroon te creëren. Je kunt een Bohemien look creëren of iets anders stoer of je kunt zelfs het uiterlijk van echt hout in de tegels krijgen om een rustieke of een Scandi-afwerking te krijgen.

5. Kies het juiste formaat uit

white ceramic bathtub near white bathtub

In het algemeen kun je stellen dat als de badkamer klein is (zoals veel badkamers zijn), je misschien moet afzien van het gebruik van grote tegels in die ruimte. Kies voor tegels, die de grootte van je badkamer aanvullen, dus middelgrote tegels voor een middelgrote badkamer of mozaïektegels voor een zeer kleine badkamer.

6. Wees creatief met de juiste tegelindeling

Het kiezen voor een eenvoudige tegel betekent natuurlijk niet dat het ook saai moet zijn! Er zijn zoveel patronen, die kunnen worden gemaakt. Door gebruik te maken van metrotegels of rechthoekige tegels in een interessante indeling kun je iets speciaals aan jouw ontwerp toevoegen. Bekijk voor veel ideeën ons artikel over verschillende manieren van tegels leggen.

7. Textuur toevoegen

Als je op zoek bent naar een spa-achtige uitstraling voor jouw badkamer, dan moet je misschien eens een op de natuur geïnspireerde tegel overwegen. Steeneffect tegels, leisteen, natuursteentegels en marmeren tegels zullen je allemaal een aanblik geven, die in de natuur stevig geworteld is. Vul deze texturen aan met natuurlijke houttinten voor een ontspannende en verjongende afwerking.

8. Overweeg de ‘feel’ factor

clear shower stall

Houd er rekening mee dat als je tegels op een douchevloer gebruikt, je iets wilt hebben dat comfortabel aanvoelt, maar toch voldoende grip heeft zodat je niet wegglijdt. Het gebruik van kleine tegels of mozaïektegels is hier normaal gesproken een goed idee omdat de extra voegen voor een verhoogde slipweerstand zorgen zonder irriterend voor je voetzolen te zijn. Als je een natte ruimte wilt maken, kies dan wel voor tegels die ook geschikt zijn voor plaatsing op natte kamervloeren.

9. Overweeg hoe praktisch de afwerking is

We weten allemaal dat een gladde tegel altijd gemakkelijker schoon te maken is. Water heeft meer de neiging om kalk achter te laten op tegels met veel reliëf zoals bijvoorbeeld natuurlijke tegels met deukjes en spleetjes of tegels van kiezel, houd er dus rekening mee dat je misschien wat vaker moet schoonmaken. Stel jezelf bij het kiezen van je tegels de vraag hoe graag je wilt dat de tegels er tijdens de levensduur van je badkamer er op hun best uit blijven zien.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *