Vroeger hoefden bedrijven zich alleen te bekommeren om fysieke beveiliging. Deuren op slot doen, alarmen instellen en het juiste protocol te volgen om criminele activiteit minimaal te houden.

Met de opkomst van online misdaad moest dit echter veranderen. Nu meer dan ooit vallen cyber-criminelen niet alleen grote bedrijven aan, maar ook medium en kleine bedrijven. Datalekken, netwerkinbraken en website-aanvallen, zoals die van Sony Pictures Entertainment komen maar wat vaak voor. Nu alle vormen van data interessant zijn voor diefstal, moeten eigenaren voorzorgsmaatregelen nemen om hun bedrijfsnetwerken goed te beveiligen.

Top 10 Manieren om je Bedrijf Veilig te Houden

10. Wachtwoorden

passcode-iphone

Ongeacht of je nu een online bedrijf hebt of alleen de website van je fysieke bedrijf wilt beheren, een goed wachtwoord is onwijs belangrijk om je data veilig te houden. “Wachtwoord1234” zal het niet ophouden tegen de complexe authenticatie hacking tools. Goede wachtwoorden zijn lang, bevatten hoofdletters, nummers, symbolen en punctuatie. Daarnaast moet je je wachtwoord vaak wijzigen en deze natuurlijk niet met anderen delen.

9. Scan je sites

Net als normale computers, kunnen kwetsbare websites geïnfecteerd raken met malware. Indicatoren van een geïnfecteerde site zijn trage laadtijd, ontiegelijk veel advertenties en doorverwijzen naar een andere website. Het is aan te raden dat je je website regelmatig naloopt op zwakke punten die hackers wellicht zouden kunnen gebruiken. Download een site scanner die alle zwakke punten van je website doorgeeft aan jou.

8. SSL Certificaten

Als je een e-commerce site hebt of eentje die persoonlijke gegevens verzamelt, moet je een SSL certificaat hebben om de consumenten te laten weten dat ze jouw website kunnen vertrouwen. Zonder een SSL encryptie kan data worden onderschept door onbetrouwbare externe partijen. De meeste web hosting services bieden pakketten aan waar SSL bescherming bij zit. DIt zou een must moeten zijn voor elke website of online bedrijf.

7. Houd je web server up to date

website-laptop

Net als met je programma’s en apps is het belangrijk dat je je server, net als je website, regelmatig update en bijwerkt. Content management systemen zoals WordPress en e-commerce platforms moeten ook regelmatig worden geüpdatet. Meestal krijg je hier regelmatig notificaties over, maar het kan geen kwaad om zelf contact op te nemen met je hosting provider en na te gaan of alle software regelmatig wordt geüpdatet.

6. Download malware bescherming

Deze heeft geen uitleg nodig. Het installeren van malware (of kwaadaardige software) bescherming is uitermate belangrijk en zou het eerste zijn wat je doet als je een nieuwe computer koopt. Onder malware vallen virussen, worms, Trojan horses, spyware en zelfs scareware. Dit kan verwerkt zitten in emails, software, foto’s en video’s. Het is aan te raden regelmatig virus scans uit te voeren, aangezien iedereen ooit wel eens malware tegen zal komen. Gelukkig zijn er ook tal van gratis antivirus tools, zoals Comodo en Avast, om je systeem veilig te houden.

5. Maak regelmatig een update van je data

data-statistieken

Hardware, operating systems en applicaties komen en gaan. Als ze kwijtraken of beschadigd raken, kan je ze altijd nog vervangen. Met gegevens ligt dat anders. Gegevens zijn volgens vele het belangrijkste onderdeel van je gehele bedrijf. Dit kan over alles van klantengegevens tot accountgegevens gaan. Het is van levensbelang dat van alle data er regelmatig een update wordt gemaakt, mocht de hardware falen of een cyberaanval plaatsvinden. Dit kan handmatig worden gedaan met externe harddrives of door middel van een cloud service. Het is zeker aan te raden om meer dan één back-up te maken en hier een onderdeel van te maken in je dagelijkse routine.

4. Laat apparaten niet onbewaakt achter

kantoor-bedrijf

Zorg ervoor dat je telefoons, tablets, laptops en andere apparaten niet onbewaakt achterlaat. Het is veels te makkelijk voor iemand om deze apparaten mee te nemen en de gegevens hierop te stelen. Zet apparaten die niet in gebruik zijn altijd uit, log uit van web accounts, sluit mobiele apparaten netjes op en log uit op PC’s voordat je weggaat. Doe de deur achter je ook altijd op slot voordat je weggaat.

3. Wees je bewust van mobiele gevaren

business-iphone

Smartphones en andere mobiele apparaten zijn onmisbaar geworden. En terwijl ze ongetwijfeld erg handig en belangrijke, zijn ze ook goudmijntjes aan informatie. Data kan hier net zo makkelijk vanaf worden geplukt als bij fysieke computers of websites. En zodra deze apparaten zijn geïnfecteerd, kunnen ze worden gebruikt om data te stelen door gebruik te maken van ofwel een mobiel telefoonnetwerk of een verbonden Wi-Fi netwerk. Investeer daarom in mobiele antivirus software zoals Avira of Kaspersky om je telefoon vrij te houden van malware.

2. Let op phishing scams

Phishing scams zijn een oude truc, maar nog wel iets om behoedzaam op te zijn. Meer dan 150 miljoen phishing emails worden elke dag verzonden. Deze emails zijn zo opgesteld dat ze je verleiden om persoonlijke gegevens te sturen. Elke dag zijn 80.000 mensen hier het slachtoffer van. De volgende keer dat de advocaat van je verre achteroom je om je bankgegevens vraagt om hier je erfenis op te storten, let dan goed op.

1. Train werknemers

vergadering-mannen-meeting-gesprek

Werknemers zijn een andere beveiligingsrisico, dus als je ook maar één iemand in dienst neemt, zorg er dan voor dat ze op z’n minst een basis training online veiligheid hebben gevolgd. Het veilig houden van het bedrijf is ieders verantwoordelijkheid en, hoe handig anti-malware software en website scanners ook zijn, wordt simpele waakzaamheid vaak hevig onderschat als effectief middel tegen veiligheidslekken.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *