Denk je wel eens na over hoe je auto werkt? Weet je welke onderdelen het belangrijkst zijn? Het is essentieel voor een verantwoordelijke voertuig eigenaar om basiskennis en begrip te hebben van het voertuig waarin hij of zij rijdt. Hier zijn de belangrijkste auto-onderdelen waarover je jezelf moet informeren voor het geval je onverwachte problemen tegenkomt.

Zuigers

Deze moeten soepel en snel pompen. Ze verwerken alle benzine-explosies, dus houd ze goed in de gaten. Dit bepaalt de paardenkracht van je auto.

De accu

Zonder accu kan je auto niet aan. Die wil je misschien in goede staat houden.

Assen

Zonder die assen kunnen je wielen niet draaien.

Remmen

Dit is iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Als je remmen beginnen te piepen als je het pedaal indrukt, is het misschien tijd om ze te laten vervangen.

De brandstofinjector

Deze zorgt ervoor dat het gas uit je brandstoftank in de motor komt. Het is de opvolger van de carburateur.

De radiator

De radiator zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. De koelvloeistof geeft warmte af aan de lucht voordat het terug de motor ingaat om meer warmte op te nemen. Als je auto oververhittingsproblemen heeft, is de radiateur waarschijnlijk de schuldige.

De AC Compressor

Deze brengt de Freon onder hoge druk in het airco systeem om het vervolgens door te geven. Zonder deze compressor zullen je zomerdagen heet zijn.

De koppeling

De koppeling wordt van versnelling naar versnelling verplaatst om soepel te kunnen rijden. Je kunt ermee schakelen en als je het pedaal intrapt, blijft de transmissie draaien als de auto in de vrijstand staat. Zonder de koppeling zou de auto afslaan.

De motorventilator

Deze zorgt ervoor dat er lucht over de radiateur blijft stromen, wat het koelen van de koelvloeistof van de motor vergemakkelijkt.

Een reserveband

Dit is technisch gezien geen auto-onderdeel, maar het zou een gezond verstand moeten zijn om er altijd een in je auto te hebben. Je auto slepen is nooit leuk.

Een krik

Ja, nogmaals… met een reserveband maar zonder gereedschap kan het proces een beetje lastig zijn.

Schokdempers

Deze helpen je wielen grip op de weg te houden en, nou ja, schokken te absorberen, zodat je soepeler rijdt.

Transmissie

Dit zet vermogen om in beweging. De energie die door de motor wordt opgewekt, wordt doorgegeven aan de wielen en zorgt voor beweging met behulp van de transmissie.

De bougie

Hiermee wordt de auto gestart door een elektrische vonk die brandstof in de ontsteking van de motor brengt.

Luchtfilter

Een luchtfilter in een auto heeft als hoofdfunctie om de lucht die de motor binnenkomt te filteren. Het voorkomt dat stof, vuil, bladeren, insecten en andere verontreinigingen de motor binnendringen. Het luchtfilter bevindt zich meestal tussen de luchtinlaat van de auto en de motor.

De uitlaatdemper

Dit zorgt ervoor dat je auto geen oncontroleerbare herrie maakt. Het gas dat vrijkomt bij de verbranding in de zuigers van de motor zou heel harde geluiden voortbrengen, rechtstreeks in de uitlaatkleppen, als de uitlaatdemper het niet zachter zou maken.

De katalysator

Een katalysator in een auto is een onderdeel van het uitlaatsysteem en heeft als belangrijkste functie het verminderen van schadelijke emissies die ontstaan tijdens het verbrandingsproces in de motor.

De dynamo

Deze laadt de accu van het voertuig op terwijl de motor draait. Dit is de reden waarom je lichten je accu kunnen beschadigen als je ze laat branden terwijl de motor niet draait.

De manometer

Dit is technisch gezien weer geen auto-onderdeel, maar hij helpt je banden goed op te pompen en voorkomt lekke banden. Hij helpt ook je benzineverbruik te verminderen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *