Vergeleken met frituurpannen zijn airfryers een gezondere manier om verschillende soorten eten te bakken. Ze gebruiken hete lucht en minder bakolie – of soms zelfs helemaal geen olie – om te bakken. We hebben grote verschillen gevonden tussen de beste en slechtste air fryers: sommige maken er heerlijke gouden frieten van, terwijl andere je achterlaten met een halfgare, halfverbrande puinhoop.

Voorkom dat je wordt opgezadeld met een duur gadget dat niets anders doet dan ruimte innemen in je kast: gebruik onze tips hieronder om de beste airfryer voor je te kiezen.


Top 10 beste airfryers

 1. Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL
 2. Philips Airfryer XL Essential HD9261/90
 3. Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90
 4. Inventum GF500HLD
 5. Philips Airfryer XXL Premium HD9654/90
 6. Philips Airfryer Essential HD9200/90
 7. Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer
 8. Princess 182051 Digital Family Aerofryer
 9. Eden ED-7005 Airfryer
 10. Blokker – BL18003

beste-airfryer


1. Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL

Met de Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL bereid je niet alleen tot 1500 gram friet, maar al je favoriete gerechten. Deze Princess 182055 Digital Family Aerofryer XXL heeft een royale inhoud van 5,2 liter, die je kan gebruiken voor gezond frituren, bakken, grillen, braden en roosteren. De handige draaiknop en het digitale display maken het selecteren van een bakprogramma of de juiste instellingen heel eenvoudig.


2. Philips Airfryer XL Essential HD9261/90

Lucht is de nieuwe olie. De Philips Airfryer is de airfryer met superieure Rapid Air-technologie waardoor je jouw favoriete eten kunt bereiden met weinig of geen toegevoegde olie en met tot wel 90% minder vet. Geniet van krokantere resultaten met Philips Rapid Air dankzij een 7x snellere airflow.


3. Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90

De alles-in-één keukenmachine is ideaal voor het grillen van vis, braden van vlees, bakken van taarten, roosteren van groenten, frituren van verse frietjes en zelfs voor complete maaltijden zoals lasagne. Waardoor je de Philips Airfryer XXL HD9650/90 kan gebruiken voor alle maaltijdmomenten op de dag: ontbijt, lunch, diner en borrelhap. Door de grotere capaciteit bereidt je eenvoudig complete maaltijd voor het hele gezin (voor maximaal 6 personen) in één keer klaar.


4. Inventum GF500HLD

Met deze Inventum GF500HLD heteluchtfriteuse is het mogelijk om zonder olie frites of snacks te maken. Je frituurt met de Inventum GF500HLD heteluchtfriteuse niet met vet, maar door middel van het heteluchtsysteem. Hierdoor is je maaltijd een stuk minder vet. Naast frituren is de Inventum GF500HLD heteluchtfriteuse ook geschikt voor grillen, roosteren en bakken.


5. Philips Airfryer XXL Premium HD9654/90

Deze Airfyer is ideaal voor het grillen van vlees, vis, of groente! De Airfryer is een alles-in-één keukenmachine en ideaal voor het grillen van vis, braden van vlees, bakken van taarten, roosteren van groenten en frituren van verse frietjes. Hierdoor is de Philips Airfryer XXL HD9654/90 inclusief Grillplaat geschikt voor het bereiden van diepvries of verse frites en snacks, afbakbroodjes en eitjes, tosti’s, complete maaltijden (risotto, lasagna, pizza) en hartige taartjes.


6. Philips Airfryer Essential HD9200/90

Geniet van gezond eten dat krokant is aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Dankzij de Rapid Air-technologie kan je met de Philips Airfryer gezond fritruren tot wel 90% minder vet. Download de NutriU-app en ontdek elke dag honderden smakelijke recepten.


7. Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer

De Tristar FR-6980 Mini Crispy Fryer is perfect als je op zoek bent naar een compacte heteluchtfriteuse voor 1 of 2 personen. De Mini Crispy Fryer maakt het mogelijk om te bakken, braden, roosteren, grillen of te frituren zonder het gebruik van olie. Veel gezonder en veel minder vieze geurtjes.


8. Princess 182051 Digital Family Aerofryer

De Princess 182051 Digital Family Aerofryer is geschikt is voor gezond frituren, bakken, grillen, braden en roosteren. De Princess 182051 Digital Family Aerofryer is een grote Aerofryer in gebruik en heeft een grote inhoud van 5,2 liter.


9. Eden ED-7005 Airfryer

De Eden ED-7005 Air Fryer maakt het dankzij de heteluchttechnologie mogelijk om te bakken, braden, roosteren, grillen of te frituren zonder het gebruik van olie. Met deze 3.5 L Air Fryer heb je dankzij de digitale bediening in een handomdraai de lekkerste snacks op tafel staan en zonder toevoeging van vet of olie heb je niet alleen een gezondere maaltijd, maar ook minder geurtjes!


10. Blokker – BL18003

Met de Blokker heteluchtfriteuse BL-18003 bereid je de lekkerste gerechten. Door de innovatieve hetelucht technologie is deze friteuse een echte alleskunner, die de gerechten met minimale toevoeging van olie bereidt. Zo bak je tot 800 gram knapperige frietjes in de BL-18003 met de toevoeging van maar één eetlepel olie. De inhoud van het apparaat van 3,5 liter is voldoende voor ongeveer 2 tot 3 personen.


Tips om de beste airfryer te kopen


Soorten airfryers

Eden ED-7005 Airfryer

Airfryers werken allemaal ongeveer op dezelfde manier. Lucht wordt verwarmd en rond de binnenkant van het apparaat gestraald op een manier die lijkt op een heteluchtoven. Als zodanig kunnen ze ook gebruikt worden om een hele reeks ander eten te bereiden, van scampi’s tot cake.

Het model dat je kiest beïnvloedt hoeveel ruimte je hebt om te koken en hoeveel moeite je ervoor moet doen. Dit zijn de belangrijkste soorten:

Airfryers met een uittrekbare bak – deze hebben een bak of mand waar je eten in doet en in schuift, je kunt de voortgang meestal niet controleren zonder je eten eruit te trekken.
Air fryers met een kom – deze hebben een bredere kom met een kijkvenster in het deksel, zodat je het eten kunt bekijken zonder het proces te verstoren. Soms hebben ze ook een roerschijfje, hoewel we ontdekt hebben dat dit niet altijd voor betere frieten zorgt.

Hoeveel moet je uitgeven voor een goede air fryer?

Airfryers beginnen rond de €60, maar modellen met extra functies – zoals bediening via een app op je telefoon of meerdere compartimenten waarin je twee gerechten tegelijk kunt bereiden – brengen je ruim boven de €150 op.

Kenmerken van een airfryer om op te letten

Swiss Pro+ airfryer

Roerblad

Sommige air fryers worden geleverd met een schoepje dat het eten automatisch rondschuift terwijl het gaart. Dit zou je moeten besparen dat je zelf moet roeren en omkeren en zorgt ervoor dat je eten gelijkmatig gaart – mits het werkt. We hebben ontdekt dat sommige air fryers die je eten voor je omroeren dat niet erg goed doen, dus hoewel een roerblad de kans op gelijkmatig gaar worden van je eten vergroot, is het geen garantie.

Airfryers met een roerblad kun je meestal ook gebruiken zonder het roerblad erin, zodat je delicater eten in de luchtfriteuse kunt garen zonder dat het roerblad het in stukken breekt.

Roterende manden

Sommige airfryers kunnen zo ingesteld worden dat ze onder een schuine hoek werken. Deze kanteling, in combinatie met de draaiende schaal, is bedoeld om een soortgelijk effect te hebben als het schoepenrad, zodat de spaanders rondtuimelen voor een gelijkmatige garing.

Digitale vs. handmatige timers

Alle airfryers hebben timers waarmee je kunt instellen hoe lang je je eten wilt laten garen en die je laten zien hoeveel kooktijd er nog over is. Sommige hebben handmatige draaiknoppen waaraan je draait om de tijd in te stellen, maar de meeste andere airfryers, hebben in plaats daarvan digitale timers. Een digitale timer kan het gemakkelijker maken om in één oogopslag te zien hoeveel tijd er nog op de klok staat.

Temperatuurregeling

Met de Philips Viva Airfryer en een paar andere airfryers, kun je de temperatuur instellen waarop je het eten wilt laten garen. Doorgaans kun je alles kiezen van 80°C tot 200°C.

Dit kan handig zijn als je meer controle over je kookproces wilt. We hebben echter ontdekt dat temperatuurregeling niet noodzakelijk betekent dat je eten beter gaart; sommige air fryers zonder temperatuurregeling doen het veel beter dan sommige die ze wel hadden.

Smart bediening

Een ‘slimme’ air fryer is er een die je vanaf je telefoon of tablet kunt bedienen. Je kiest het recept dat je wilt gebruiken uit de app, die dan instructies naar de air fryer stuurt om het eten tot een bepaalde temperatuur en tijdsduur te garen. Je kunt de kooktijd in de gaten houden met de app op je telefoon en hij laat het je weten als het koken klaar is.

Grill stand

Sommige air fryers bieden je de mogelijkheid je eten te grillen in plaats van het te frituren, wat bijzonder handig kan zijn bij het bereiden van vlees of vis.

Extra braadrek

Sommige modellen hebben een tweede compartiment waarmee je twee verschillende soorten eten tegelijk kunt bereiden, zodat je biefstuk en friet kunt maken zonder ze door elkaar te hoeven halen.

Dit kan ofwel een extra niveau zijn, een kleiner mandje dat in de hoofdkookschaal past, of een tweede compartiment van gelijke afmetingen.

Vaatwasmachinebestendige onderdelen

Je moet je airfryer elke keer dat je hem gebruikt afwassen, dus je zult het misschien op prijs stellen dat je de verschillende onderdelen in de afwasmachine kunt zetten en die het werk laat doen. Idealiter zouden de mand/schaal, het deksel en het roerblad allemaal in de vaatwasser moeten kunnen, hoewel dat niet altijd het geval is.

Welke maat airfryer heb je nodig?

Swiss Pro+ | SP-AF5.5L - Intelligente Heteluchtfriteuse Digitaal- 5,5L - XXXL - New Model 2021 - Satin Black

Dat hangt af van voor hoeveel mensen je kookt en hoeveel ruimte je hebt. De kleinste air fryers die we getest hebben kunnen tot 800 g eten bevatten – dat zijn ongeveer vier porties friet. Dat komt ongeveer overeen met wat je op twee bakplaten in de oven kwijt kunt.

De meeste airfryers kunnen minstens vier porties in één keer bakken

Als je meestal maar voor vier personen of minder kookt, moet bijna iedere airfryer wel groot genoeg zijn. Maar als je de mogelijkheid wilt hebben om de air fryer te gebruiken om voor meer mensen te koken – of je hebt gewoon een bijzonder hongerig gezin – dan passen air fryers er bijna twee keer zoveel in (1,5 kg).

Airfryers vs frituurpannen

Ondanks dat ze allebei ‘friteuse’ in hun naam hebben, werken airfryers en frituurpannen heel anders. Airfryers worden door fabrikanten vaak gezonde of vetarme friteuses genoemd, omdat ze hete lucht en een kleine hoeveelheid olie gebruiken om de frieten door convectie te garen. Het resultaat lijkt meer op ovenfriet dan op traditionele frites. Friteuses dompelen de frieten onder in hete olie om ze te garen, wat een krokanter maar vetter resultaat geeft.

Wat moet ik zoeken in een air fryer?

Inventum GF500HLD

Ruimte

Zorg eerst dat je weet hoeveel bankruimte je beschikbaar hebt. Als je regelmatig frietjes maakt, kun je hem misschien beter permanent weglaten. De twee basisvormen zijn lang, dik en kort. Maar ook iets dikker. Wees je ervan bewust dat boven openende modellen uit de running kunnen zijn als je weinig ruimte boven de bank hebt, want het deksel moet naar boven toe geopend worden. Als je van plan bent je airfryer na gebruik in te pakken, zoek dan een compact formaat met een gelijkmatige vorm zodat hij gemakkelijk in een kast past.

Beweerde capaciteit of volume

Neem de door de fabrikant opgegeven afmetingen met een korreltje zout, want de geclaimde capaciteit of het geclaimde volume kan misleidend zijn. Sommige fabrikanten meten de hele ruimte binnen in de airfryer en niet de werkelijk bruikbare capaciteit. Zo kan een “10-liter” model misschien maar ongeveer 500 gram frieten bakken en een “2500-grams” model zal in werkelijkheid niet zoveel gewicht aan eten kunnen herbergen.

Schoonmaken

Luchtfriteuse onderdelen zijn redelijk gemakkelijk schoon te maken en passen in een huishoudelijke gootsteen. De meeste onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig. maar ze zijn ook gemakkelijk met de hand schoon te maken als ze een anti-aanbaklaag hebben.

Bedieningen

Er zijn twee soorten bediening: met een draaiknop of digitaal. Wijzerplaten zijn eenvoudiger en minder nauwkeurig en bestaan alleen uit een temperatuurwijzer en een timerwijzer die een pieptoon geeft als de timer afgelopen is. Zoek een timer die langer dan 30 minuten kan worden ingesteld. Digitale bedieningspanelen hebben een aanraakscherm met een nauwkeurige timer, temperatuurindicaties en sommige kunnen ook voorgeprogrammeerde instellingen hebben. Zoek naar modellen met gemakkelijk te begrijpen pictogrammen en een alarm dat afgaat als het koken klaar is.

Is een air fryer de moeite waard?

Een luchtfriteuse zou het beste passen bij:

 • mensen die in een eenpersoonshuishouden of een klein huishouden wonen en graag diepgevroren voorgekookt eten eten
 • mensen die in een caravan, camper of een huis zonder oven wonen
 • thuiskoks die graag experimenteren met knapperig eten zoals groentechips (zoete aardappel of boerenkool)
 • mensen die in de zomer moeite hebben met oververhitte keukens, want een air fryer warmt een kamer niet op zoals een oven dat doet.

Je hebt waarschijnlijk geen air fryer nodig als:

 • je een groot huishouden hebt en je al een oven, een grill en een kookplaat hebt
 • je eten in beslag wilt koken (een air fryer kan een friteuse niet vervangen).

Andere dingen om rekening mee te houden als je overweegt een air fryer te kopen:

 • Ze kunnen maar één soort eten tegelijk koken.
 • Het koken neemt ongeveer evenveel tijd in beslag als in een gewone oven.
 • Luchtfriteuses hebben meestal een kleine capaciteit, dus meerdere batches kunnen nodig zijn.
 • Ze kunnen nogal wat ruimte innemen – bedenk waar je ze zult opbergen voor je ze koopt.
 • Sommige air fryers kunnen meer energie verbruiken dan een oven.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *