Een statief kopen kan best ingewikkeld zijn, omdat er zoveel verschillende soorten op de markt verkocht worden. De beste statief hangt af van jouw situatie, maar wij helpen je een handje op weg.

Maximale belasting

Dit is verreweg het belangrijkste aspect waarmee je rekening moet houden als je een statief koopt. Het is gewoon de maximale capaciteit die je statief kan dragen. Het is absoluut noodzakelijk dat je een statief hebt dat aangepast is aan je zwaarste uitrusting en dat stabiel is in alle mogelijke omstandigheden, zelfs de meest delicate (wind, zee, enz.).

Om de maximaal vereiste belasting te beoordelen, hoef je alleen maar het maximum gewicht van je complete uitrusting (lichaam + lens) te weten. Velen raden aan om 2 maal je maximum gewicht te nemen als de maximale belasting van het statief. Als je set 2kg weegt, is minstens 4Kg maximale belasting aan te bevelen. Meestal geldt: hoe hoger de maximale belasting, hoe zwaarder je statief (en dus stabieler). Draag je je tripod niet urenlang, dan moet het goed gaan. Dit is een punt dat we later zullen bespreken.

Maximale hoogte

statief-metaal-camera

Dit is het tweede belangrijke punt bij de keuze van je statief. Er zijn twee maximum hoogtes: met en zonder de middenzuil omhoog. Er is geen ideale maat, maar meestal wordt aangeraden dat het statief tot aan je schouder komt. Daarbij komt nog de hoogte van de statiefkop en van de camera, die ongeveer 20 cm bedraagt. Bedenk ook dat je ogen ongeveer 10 cm hoger zitten dan je bovenlichaam.

Een statief (met gesloten middenzuil) met een maximale hoogte van ongeveer 1.50m zal prima zijn voor een persoon van ongeveer 1.75m, bijvoorbeeld. Reken de middenzuil niet mee in je berekeningen, want die is veel meer aan de wind onderhevig als hij eenmaal uit is.

Bedenk dat het beter is een grotere maximale hoogte te hebben, die je altijd kunt aanpassen door je voeten iets te laten zakken, dan een statief gekozen te hebben met een maximale hoogte die uiteindelijk te kort is (te laat!). Het is duidelijk dat hoe hoger de maximale werkhoogte is, hoe duurder het statief.

Opgevouwen afmetingen en aantal secties

Dit is het belangrijkste criterium om rekening mee te houden voor wandelaars en rugzaktoeristen die aan fotografie doen: de compactheid van het beestje. Hoeveel ruimte neemt mijn statief in de lengte in? De ingeklapte hoogte hangt eenvoudig samen met het aantal secties dat je statief heeft, of concreet: in hoeveel stukken het op te vouwen is (elk deel past in het andere). Hoe meer secties je hebt, hoe minder lang en stabiel je statief zal zijn. Het gaat erom een compromis te vinden, maar als algemene regel is een maximum van 3 secties aan te bevelen. Kijk dus goed naar de afmetingen van een eenmaal opgevouwen statief.

Minimum hoogte

Dit is een punt waar je vooral op moet letten bij macrofotografie, waar het heel vaak nodig is om tot op de grond te gaan om insecten te fotograferen. Je kunt ook een geringe hoogte gebruiken voor architectuur- of landschapsfotografie om het perspectief te vergroten. Het belangrijkste zal zijn om te kijken naar de maximale hoek van de statiefpoten. Bij sommige kan de middenkolom gedraaid worden om de camera onderaan te plaatsen, dicht bij de grond.

Gewicht

Het laatste punt om te weten, is het gewicht. Het is een kwestie van nadenken of je je statief echt gaat dragen of niet. En dan hebben we het niet over 500 m om aan zee een lange opname te gaan maken, is het niet? Als je veel reist en/of ermee wilt gaan wandelen, zal het gewicht een uiterst belangrijk element zijn waarmee je rekening moet houden voor je het koopt. Anders is het bijna niet meer dan een detail en zal een zwaarder statief stabieler zijn. Dat brengt me bij het volgende punt. Houd er rekening mee dat een te licht statief niet per se stabiel zal zijn.

Materiaalsoort

fotograaf-vrouw-statief-camera

Er zijn in principe twee soorten materialen: aluminium en carbon. Hier is wat je in gedachten moet houden:

Aluminium is het meest gebruikte materiaal voor statieven. Het blijft een goed compromis tussen stabiliteit/gewicht/prijs,
Koolstof statieven hebben een veel betere reputatie. Ze zijn lichter, stabieler, en beter bestand tegen trillingen. Aan de andere kant kunnen de prijzen soms met 2 vermenigvuldigd worden voor hetzelfde carbon model.
Is de meerprijs het waard? Het is aan jou, afhankelijk van je behoeften en je budget!


Andere essentiële elementen die je voor een statief moet overwegen


Poten van het statief

Bij je onderzoek heb je misschien gemerkt dat er statieven zijn met verbonden poten. Absoluut te vermijden. Zeker, ze zijn niet duur, maar je beperkt er je mogelijkheden meer dan mee. In verreweg de meeste gevallen zul je de ene poot langer of korter moeten maken dan de andere, wat met dit type statief totaal onmogelijk is.

Vergrendelingssysteem

Er zijn in wezen twee systemen beschikbaar om te vergrendelen: de rubberen draaibeugel en de snelsluiting. Iedereen zal zijn eigen voorkeur hebben. Het snelsluitsysteem is heel gemakkelijk in gebruik: je tilt gewoon de klep op en drukt dan om hem te vergrendelen. Veel grote merken hebben voor dit systeem gekozen. Het rubberen draaisysteem is ook heel snel, want je hoeft het systeem maar één inkeping los te maken/los te schroeven en de sectie telescopeert automatisch. Daarna is het aan jou om het in te schroeven.

Middenstijl/centrale kolom

Dit is het uiteinde van het statief, dat in het midden staat. Hij kan meer of minder lang zijn, vast of kantelbaar. In sommige situaties kun je er flink wat hoogte mee winnen. Wees echter voorzichtig met de windgreep en de extra trillingen als je buiten bent.

Macro-fotografen zullen het systeem, de lengte en de omkeermogelijkheden ervan, nader bekijken, want het maakt het mogelijk de camera neer te zetten, dichter bij de grond.

Statiefkop

black camera on tripod on brown grass field during daytime

Als je dacht dat een statief kopen eenvoudig was, ben je één ding vergeten: je moet er een statiefkop op zetten! Vaak als pakket erbij verkocht, is ook dit geen vereiste. Voor jou is het dat natuurlijk wel! Voor fotografen die net beginnen en zich niet met dingen als panorama’s willen bezighouden, zijn er twee soorten koppen:

De 3D kop is een 3-dimensionaal systeem met drie schroeven waarmee je de plaatsing van je opname in alle drie de richtingen kunt instellen. Ben je gespecialiseerd in landschapsfotografie en hoef je je oriëntatie niet snel te veranderen, dan is dit een goede optie. Merk op dat hij iets meer ruimte in de tas inneemt,
De Ball-Head is een heel ander systeem. Er is maar één schroef die in principe een bal loslaat. Je hoeft alleen maar je frame te kiezen en deze schroef vast te draaien als je er tevreden over bent. Sommige kogelkoppen van goede kwaliteit hebben een extra schroefje om de wrijving, de weerstand van de kogel bij het vast- en losdraaien, in te stellen. We denken wel dat dit de voorkeur verdient als je je opnamen snel moet aanpassen (wildlife of sportfotograaf).
Het is opnieuw een kwestie van smaak. Het is altijd beter om het eerst in de winkel te testen. Merk op dat er ook panoramakoppen zijn, om de onmetelijkheid van een landschap op meerdere foto’s vast te leggen, bijvoorbeeld.

Snelspansysteem

Het snelspansysteem is een accessoire dat tegenwoordig meestal samen met het balhoofd wordt verkocht. De bedoeling van dit kleine stukje metaal dat je onder de camera bevestigt (op de schroefdraad) is om dan (zoals de naam doet vermoeden) je camerahuis snel op het statief te kunnen bevestigen. Hetzelfde geldt voor het verwijderen ervan. Controleer het als je het koopt, maar het hoort er bij te zitten.

Overige dingen om op te letten

We eindigen deze lange uiteenzetting van alles waar je aan moet denken als je een statief van Kamera Express koopt met een paar kleine extra’s die je kunt vinden, afhankelijk van het model en het merk van het statief. Om alleen de voornaamste te noemen:

  • De waterpas: om te controleren of het statief recht staat, bij landschaps-/architectuurfotografie.
  • Een ballasthaak: deze bevindt zich onder de middenzuil en is handig om het statief nog meer te ballasten en te stabiliseren,
  • De intrekbare ijzeren punten (weer bij Sirui): maken het mogelijk gemakkelijk grip te krijgen op een glad oppervlak,
  • Een grijphoes: een heel praktische bescherming als het buiten koud is,
  • Een draagtas: niet te verwaarlozen want hij is niet zo goedkoop,
  • De mogelijkheid van een monopod (zoals op mijn Sirui…uiteraard): niet verplicht maar kan nuttig zijn.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *