Je kunt een leven lang bezig zijn met het vergelijken van de ontelbare opties in deze categorie uitrusting. Een zakmes kiezen uit het oneindige aanbod is een enorme opgave. Je wilt er een die naadloos in je leven past en je doelen dient. Je hebt waarschijnlijk een beperkt budget en misschien wat merkentrouw en verwachtingen. Er zijn veel geweldige zakmessen, maar onze filosofie is dat het beste zakmes voor jou het mes is dat direct aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Waarom een zakmes dragen?

Buck 110 Folding Hunter zakmes, met vinger groeven

Zakmessen zijn gereedschap voor algemeen gebruik. Een zakmes moet universeel zijn. Niemand is geen “zakmes mens”. Het is een gereedschap dat zelfs de minst “handige” persoon dagelijks kan gebruiken. De categorie wordt verenigd door de geschiktheid van het gereedschap om in een broekzak te dragen. Je kunt ervoor kiezen om het op een andere manier te dragen, maar het mes heeft het formaat en het ontwerp om opgevouwen en in je broekzak meegenomen te worden voor gemakkelijke toegang. Een mes moet draagbaar en toegankelijk zijn voor verschillende taken. Gespecialiseerde modellen voor vissen, dozen snijden, keukengebruik, gipsplaten, enz. hoeven niet per se in een broekzak meegenomen te worden. Daarom zijn hun ontwerp beperkingen anders.

Algemene overwegingen

Ten eerste, identificeer je jezelf als een “handig” persoon? Zoek je creatieve en zelfredzame oplossingen voor de mechanische problemen van het leven? Wie deze vraag met ja beantwoordt, zal ongetwijfeld elke dag minstens één keer een zakmes kunnen gebruiken. Je bent ook trots op het gereedschap dat je bij je hebt en rechtvaardigt gemakkelijk het geld en de ruimte in je zak of tas voor een functioneel mes. Het gebruik van een goed gemaakt, doelgericht en gebruiksklaar zakmes voor dagelijkse taken is een esthetisch aangename ervaring. De subtiele golf van trots bij het productief gebruiken van een fysiek gereedschap is ongeëvenaard in een wereld die gedomineerd wordt door veel “schermtijd” en virtuele overwinningen.

Zakmessen raak je gemakkelijk kwijt. Als je je slotenmaker bij zijn voornaam noemt, moet je rekening houden met vervangingskosten als je een zakmes koopt. Als je regelmatig je auto- en huissleutels vervangt voordat de glans eraf is, zoek dan een gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop ontwerp dat je bevalt. Goedkope zakmessen dienen nog steeds het doel. Het verschil tussen het lemmet staal van een goedkoper mes en dat van een duur gereedschap is merkbaar maar marginaal gezien het prijsverschil. Een goedkoper gereedschap zal iets regelmatiger geslepen moeten worden (om de drie maanden vs. om de vier misschien). Het belangrijkste verschil, zoals beschreven in ons hoofdartikel, zit hem in een veel subjectievere en esthetischere betekenis. Degenen onder jullie die genoeg multitasken om regelmatig zakmessen te verliezen, hebben het te druk om zich druk te maken over of het lemmet goed “aanvoelt” bij het doorsnijden van de doos van je achttiende Bol.com aankoop deze week.

Als je zakmessen kwijtraakt, bedenk dan ook hoe je ze gaat dragen. Vooral als het dragen van een mes voor dagelijks gebruik nieuw voor je is, is het integreren met je altijd aanwezige sleutels een goede manier om jezelf te trainen in het bijhouden ervan. Je hebt al gewoontes, al dan niet effectief, om de sleutels in de buurt te houden. Je gemiddelde sleutelbos wordt niet veel groter met een sleutelhanger. Afgezien van de sleutelhanger is de belangrijkste mesbeveiliging de zakclip. Het mes leeft in een zak, met een veerstalen metalen clip die het aan de buitenkant van de broek vastmaakt. De clip is inderdaad zichtbaar, maar nauwelijks. En het mes blijft altijd binnen handbereik, ongeacht de positie. Pocket clip is de handigste manier om een zakmes te dragen. Geen enkele andere manier van dragen is handiger of veiliger.

Gebruikscategorieën

Victorinox Huntsman rood 1.3713 Zwitsers zakmes

Zelfs op het enorme gebied van zakmessen die ontworpen zijn voor algemeen, dagelijks gebruik in een broekzak, is er veel variatie. Verschillende ontwerp overwegingen en gebruiksprioriteiten onderscheiden het veld.

Dagelijks dragen

Dit is een grote categorie. De meeste zakmes bezitters kopen hun zakmes om het overal mee naar toe te nemen. Je mes wordt een plezierig en esthetisch onderdeel van elke dag. Je zult er steeds meer toepassingen voor vinden. Als de gewoonte nieuw voor je is, loop je in het begin het risico om het te verliezen, maar al snel bereik je het punt waarop je je, net als je mobiele telefoon, naakt voelt zonder het mes op zijn gebruikelijke plek. Je zult het genoeg gebruiken om de degelijke ergonomie en de onberispelijke constructie te waarderen. In ieder geval wil je een map met een rond handvat die net niet te groot is. Geef meer uit en je krijgt meer. Geef minder uit en je hebt nog steeds een handig stuk gereedschap dat niet zo’n pijn doet als je het verliest.

Dagelijks dragen en gebruik in het binnenland

Als je van plan bent om het mes in het binnenland te gebruiken, worden gewicht en omvang veel belangrijker. Natuurlijk moet je er bij het dragen van een mes voor zorgen dat de omvang niet in de weg zit. Gebruikers in het binnenland zijn echter veel minder fanatiek met grammen dan reizigers in het binnenland. In deze categorie kun je kiezen uit een hele reeks zakmessen die tussen de 1,5 en 2 ons wegen.

Alleen gebruik in het binnenland

Misschien zit je mes wel in je rugzak of in je EHBO-doos. Je gebruikt het om kaas te snijden en af en toe een lichte reparatie uit te voeren. Vergeleken met een mes dat je dagelijks bij je draagt, zul je dit mes veel minder snel kwijtraken. En je zult het minder vaak gebruiken. Een klein en duurzaam mes met een functioneel lemmet is wat je zoekt. Er zijn opties op de markt die ongeveer een halve ons wegen. Ga lichter dan dat, en je lijdt onder de utiliteitskloof.

Dagelijks dragen en jagen of vissen

Als je veel jaagt of vist langs de kant van de weg, dan is een speciaal zakmes precies wat je nodig hebt. Jachtmessen met een vast lemmet en lange, slanke fileermessen zijn niet voor niets ontworpen. Maar als je een back-up nodig hebt of diep in het binnenland gaat jagen en vissen, kun je veel alledaagse opvouwbare zakmessen goed gebruiken. De belangrijkste overweging waar je op moet letten is de eenvoud van constructie en het gemak van schoonmaken. Het gebruik van een vouwmes bij het schoonmaken van wild en vis is rommelig. Gereedschap met extra functies en geveerde geassisteerde openingsfunctie zal onnodig vuil worden. Je wilt uitstekend lemmetstaal en een manier om de scherpte aan te vullen. Je kunt een reservemes of een slijpset meenemen of je eerste mes kiezen met wegwerpmesjes.

Dagelijks dragen en huishoudelijk werk

Tot slot kun je ervoor kiezen om een zakmes te dragen voor algemeen gebruik in je huis. Of je werkt in een vakgebied waar je af en toe een geïmproviseerde reparatie moet uitvoeren. Of je bent gewoon een handig type dat “om de een of andere reden” talloze kleine reparaties en verbeteringen aanbrengt in je dagelijkse en doordeweekse leven. Als je handig genoeg bent, kun je met elk eenvoudig zakmes een groot aantal taken uitvoeren. Soms heb je echter meer gespecialiseerd gereedschap nodig.

Andere functies

Nadat je de grote vragen hebt beantwoord over hoe en waar je je mes gaat gebruiken en hoeveel je bereid bent uit te geven, is het de moeite waard om de kleinere en extra functies van een mes te bekijken. Deze andere functies kunnen worden onderverdeeld in twee grote categorieën. Kijk naar de modulariteit van een mes en de subtiliteiten in de scharniermechanismen.

Aanpassing

Forge de Laguiole 12cm walnoot, brut de forge

Als we het hebben over de modulariteit van een zakmes, dan hebben we het over de mogelijkheid om het mes aan te passen aan je doel. Sommige zakmessen zijn uitgerust om messen uit te wisselen. Hoogwaardige messen kunnen helemaal opnieuw worden gemaakt, meestal door de fabrikant of een ervaren technicus. Bij veel messen kan de gebruiker de zakclip verwijderen. Soms kan de zakclip aan de andere kant of zelfs aan de andere kant van het handvat worden gemonteerd. Met deze beweegbare zakclip kan de gebruiker het zakmes instellen om het in een van beide zakken te dragen, terwijl het nog steeds gemakkelijk kan worden gemanipuleerd als het wordt gebruikt.

Vergrendelingsmechanismen

Alle zakmessen hebben ten minste één lemmet dat in het handvat kan worden gevouwen. Bijna alle zakmessen hebben een veer om het lemmet open te houden, tenminste onder lichte druk. Sommige zakmessen hebben nog een vergrendeling. Om het lemmet van messen met vergrendeling te sluiten, moet je een lipje openhouden en tegelijkertijd het lemmet sluiten. Dit beschermt de hand van de gebruiker als het mes zwaar gebruikt wordt. Sommige messen hebben ook een secundaire vergrendeling. Bij deze zakmessen zijn er twee stappen nodig om het mes te sluiten.

Geassisteerd openen

Overweeg vervolgens het extra gemak van een mes met geassisteerde opening. Zoals het beschrijvende label suggereert, zijn geassisteerde zakmessen uitgerust met veren die helpen om het lemmet volledig uit te trekken. De gebruiker brengt het lemmet in beweging, meestal met een duimknop aan de onderkant van het lemmet, en de veren “nemen het snel over” en trekken het lemmet de rest van de weg naar buiten. Het lemmet kan efficiënter worden ingezet voor eenvoudige en snelle taken. Als je een zakmes draagt voor efficiëntie en gemak, dan is het logisch dat een geassisteerde openingsfunctie de ervaring verder verbetert. Het geassisteerde openingsmechanisme in een mes voegt slechts een klein beetje kosten en complicaties toe aan de constructie.

Waarde

Tot slot de waarde. Je kunt voor een zakmes van een paar cent tot vele honderden euro’s uitgeven. Er zijn tal van topklasse zakmessen op de markt, variërend van in massa geproduceerde versies die weinig meer zijn dan decoratief speelgoed tot eenmalige, handgemaakte kunstwerken. Naast (of soms in plaats van) kwaliteit is de prijs een functie van uniciteit en partijgrootte, zelfs meer dan in andere consumentencategorieën. Handgemaakte zakmessen met een beperkte productie zullen, als alle andere factoren gelijk blijven, veel duurder zijn dan modellen met een lange productie en een hoog volume. Je zou kunnen stellen dat deze schaalvoordelen de belangrijkste prijsbepalende factor zijn. We hebben uitstekende zakmessen getest die heel betaalbaar zijn, terwijl we weinig verschil merkten in de prestaties van messen met stratosferische prijzen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *