Nu het najaar voor de deur staat willen we het allemaal knusser maken in huis. Maar wat aandacht voor de buitenkant van je woning is net zo belangrijk. Want door ook de buitenzijde goed te onderhouden voorkom je dat je komende winter te maken krijgt met vervelende problemen. Zoals lekkage, vochtproblemen of misschien zelfs brand. Er zijn met name 2 onderhoudsklusjes die je niet mag overslaan: in dit artikel zetten we ze allebei voor je op een rij, waaronder het schoonmaken van de dakgoot.

modern-groen-huis

Klus 1: De schoorsteen vegen

Kijk je er ook zo naar uit om binnenkort voor het knisperende haardvuur te zitten? Zorg dan dat de schoorsteen goed schoon is voordat je gaat stoken. In Nederland vinden er jaarlijks wel zo’n 100.000 woningbranden plaats. En veel van deze woningbranden hadden voorkomen kunnen worden als de bewoners schoon hadden gestookt.

Laat daarom minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen. Hiermee verklein je de kans op rook en brand in huis. Je kunt deze klus het beste uitbesteden aan een professional, zoals een erkende schoorsteenveger of een schoorsteenvegersbedrijf. De roetaanslag in het rookkanaal is namelijk erg hardnekkig: zelf krijg je dat niet zomaar goed weg.

Een schoorsteenveger zal een vakkundige inspectie uitvoeren van de schoorsteen en het rookkanaal grondig reinigen. En als blijkt dat er een vogelnest in de schoorsteen zit, dan weet de specialist precies hoe dit verwijderd kan worden.

Klus 2: De dakgoot schoonmaken

Is het alweer een tijdje geleden sinds je de dakgoten hebt schoongemaakt? Dan is de herfst hét moment om de goten weer aan te pakken. In je dakgoten valt er voortdurend allerlei vuil, van oude bladeren tot modder en mos.

Als je dit niet op tijd verwijdert, dan kan het zorgen voor verstoppingen. De goten kunnen het regenwater dan niet meer goed afvoeren, waardoor je last kunt krijgen van allerlei vochtproblemen. Denk aan schimmel in huis of, erger, een flinke lekkage. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je goten beschadigd raken en dat ze vervangen moeten worden. En die kosten gaan je niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig valt al deze narigheid te voorkomen als je 1-2 keer per jaar de dakgoot schoonmaakt. Of laat schoonmaken door een loodgieter of andere specialist. Ook kan het helpen als je een bladvanger of boldraadrooster in de dakgoot plaatst. De bladeren en resten komen hier dan in terecht. Let wel: ook in dit geval moet je het vuil regelmatig uit de bladvanger of het rooster verwijderen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *