Vooral rond de feestdagen voelt men vaak de druk om een cadeau te laten opvallen. Natuurlijk zal niet elk cadeau even geweldig, duurzaam of gekoesterd zijn en voor altijd herinnerd worden. Maar het is wel het proberen waard, toch? Zeker als het gaat om een cadeau voor iemand, die echt veel voor je betekent.

De manier om jouw cadeau onvergetelijk te maken, is door het persoonlijk te maken. Vaak is een heel persoonlijk cadeau veel zinvoller dan zomaar iets van hun verlanglijstje te kopen. Hoewel ik denk dat het belangrijk is om nog steeds dingen van verlanglijstjes van mensen te kopen, kan het echt indruk op de ontvanger maken als je het zelf doet en iets unieks bedenkt. Dit laat zien dat je echt om hen geeft.

Hier zijn 13 tips om je te helpen om jouw cadeau persoonlijker en dus ook gedenkwaardiger te maken. Aan het einde van dit blog vind je ook een lijstje met enkele creatieve cadeau-ideeën, die je echt kunnen inspireren.

13 manieren om jouw cadeau persoonlijker te maken


1. Stem je cadeau op hobby’s en interesses af

bioscoop-publiek

Bedenk wat deze persoon drijft. Houden ze van hun werk? Probeer een cadeau te vinden dat met hun beroep verband houdt. Zijn ze een jachtliefhebber, een filmfanaat, een haakwonder of hebben ze een seizoenspas voor het plaatselijke skigebied? Zoek een handige accessoire, een glanzend koffietafelboek of een grappig t-shirt, dat verband met hun hobby houdt.

2. Personaliseer

armbandje-met-namen

Er zijn veel dingen die je kunt laten graveren, borduren of bedrukken met een naam of een andere tekst. Armband heren, flesopeners, onderzetters, sieraden, t-shirts, whisky vaatjes, bladwijzers en nog veel meer. Zelfs eigenzinnige dingen zoals een lokaal spel of verrassende maar passende cadeaus zoals vogelvoeders. Maar laat niet zomaar iets personaliseren om het persoonlijk te maken. Zorg ervoor dat het item iets is, dat bij hun persoonlijkheid en interesses past en neem de tijd om een persoonlijke tekst of een boodschap te maken, die echt uit het hart komt.

3. Centreer jouw cadeau rond een gedeelde herinnering

vrienden-mannen

Breng die goede oude tijd weer terug! Het kan een soort reis zijn naar de kamer waar je tijdens je huwelijksreis verbleef of het kan een gedeeld onschuldig genoegen zijn van je tienerdagen (zoals patat eten in het winkelcentrum). Creëer die ervaring of breng die herinneringen tot leven. Dit soort cadeaus is een eerbetoon aan jullie gezamenlijke verleden en nodigt uit tot meer in de toekomst.

4. Creëer een beleving

Mensen krijgen (en vergeten) de hele tijd dingen. Ik kan me waarschijnlijk maar een klein aantal geschenken van de afgelopen verjaardagen, vaderdagen en kerstdagen herinneren. Maar een ervaring is echt onvergetelijk. Ga naar een voorstelling. Bezichtig een aantal vuurtorens. Ga op zoek naar goud. Bezoek een nationaal park of een monument. Creëer een schatten- of speurtocht. Huur een limousine. Maak een wandeling. Zoek een schattige Airbnb ergens weggestopt waar je nog nooit bent geweest. Ga bowlen en eet je ongans aan de vette frietjes. Maak een cruise. Ga naar een themapark. Verras de ontvanger met ingepakte tassen en ga op een roadtrip.

Het maakt niet uit of de ervaring, die je creëert, duizenden euro’s kost of slechts een tank benzine. Het belangrijkste is dat jij het vanuit jouw hart doet. Ze zullen het zeker onthouden.

5. Stel een gedenkwaardige geschenkmand samen

Een goed uitgevoerde geschenkmand is een geweldige ervaring en een traditioneel cadeau. Het doel is om een samenhangende verzameling dingen te creëren, die ze leuk vinden en die resulteren in een ervaring.

Neem bijvoorbeeld een muziekliefhebber. De dagen van het inpakken van een cd zijn echt voorbij. Je zou vinyl kunnen kopen, maar over het algemeen zijn de muziekcollecties van de meeste mensen tegenwoordig digitaal. Dus in plaats van een cadeaubon voor iTunes in een envelop, maak je een geschenkmand voor digitale muziek.

Ga naar een goedkope winkel voor een mand en wat wijnglazen. Voeg er een mooie fles wijn, een ‘symfonie’ chocoladereep en wat andere leuke dingen aan toe zoals geurkaarsen of oordopjes of een zachte deken en… je hebt ze de ervaring gegeven van muziek, die alle zintuigen samenbrengt.

6. Doneer in hun naam aan een goed doel

Every little helps

Sommige mensen zien meer in een doel dan in spullen. En ook al voel je misschien een aantrekkingskracht – nee, een verplichting – om ze fysieke rotzooi te geven, die je kunt inpakken, is het misschien een beter idee om te doneren aan of samen iets te doen voor een doel dat belangrijk voor hen is. Dit is een echt doordacht cadeau-idee, dat laat zien hoeveel je geeft om wat ze belangrijk vinden. Of het nu gaat om het werken met daklozen, schoon water, mensen met een handicap, bedreigde dieren of iets anders, een donatie aan een goed doel, dat voor hen belangrijk is, is een echt persoonlijk cadeau-idee.

7. Maak je eigen doe-het-zelf cadeau

Eten geldt als handgemaakt en doe-het-zelf. En iedereen houdt van een heerlijk dessert, een chique huisgemaakte maaltijd of feestelijk gebak. Er zijn miljoenen tutorials beschikbaar voor doe-het-zelf t-shirts, muurdecoraties, kaarsen, onderzetters, plantenbakken voor vetplantjes, scrubs en lotions en nog veel meer. Wees creatief! Door dit te doen, schenk je iets zinvollers dan alleen contant geld… er zal iets van jouw persoonlijk op staan, misschien wat zweet, misschien zal het niet perfect zijn, maar het zal zeker persoonlijk zijn.

8. Zoek een bijzondere cadeaukaart of club

Adidas gift card

Vrijwel elk bedrijf biedt wel een cadeaubon aan. Een cadeaubon is net zo eenvoudig als geld geven, maar dan wel bedachtzamer. Het is niet zo specifiek als het kopen van een bepaald product omdat ze hun eigen cadeau kunnen kiezen, maar je kunt de ontvanger zeker in een intrigerende richting ‘sturen’ door de juiste bijzondere cadeaubon te kiezen. Je kunt voor veilig gaan door één van de cadeaubonnen te kopen, die je bij de kassa van grote winkels vindt. Dit zijn de klassieke cadeaubonnen voor iTunes, Hema, Starbucks, Bijenkorf. Vergeet dat.

Je kunt voor iets bijzonders gaan door een cadeaubon te kiezen van hun favoriete plaatselijke restaurant of koffieshop (of van een onbekend juweeltje, dat jij hebt ontdekt.) Misschien is er een kleine bioscoop in de stad, die onafhankelijke films en documentaires draait of kun je een cadeaubon kopen van een creatieve online marktplaats zoals bijvoorbeeld Marktplaats of Ebay.

Je kunt ook echt in het internet duiken en echt ongebruikelijke (op een goede manier!) producten, diensten en clubs vinden. Wij proberen dat soort dingen in onze cadeaugidsen op te sommen, maar dat is maar beperkt. Je kent deze persoon als een individu en je hebt enig inzicht in hun smaak en interesses. Houd dat in gedachten en zoek een bijzondere cadeaubon voor ze.

9. Stel een fotoalbum samen

Iedereen heeft honderden foto’s online. Het is zeldzamer om echt afgedrukte foto’s te hebben.

Er zijn veel manieren om een fotoalbum samen te stellen. Als je veel te besteden hebt, kun je een geweldige fotograaf foto’s laten maken en ze vervolgens op een canvas laten afdrukken of een heel album laten maken. Bekijk zowel jouw eigen foto’s als die van henzelf op social media en verzamel een aantal geweldige herinneringen, wat betaalbaarder is. Er zijn tal van diensten waarvan jij jouw digitale foto’s kunt halen (van jouw telefoon, pc, Dropbox of social mediaprofielen) en waarvan jij fysieke fotoalbums kunt maken. Als je toegang tot foto’s hebt, die al zijn afgedrukt, dan kun je ze voor een speciaal iemand in je leven bekijken en een zinvol album samenstellen. Plaats de foto’s in een op maat gemaakt gegraveerd album van esdoorn en palissander en het wordt een blijvend erfstuk.

10. Deel een persoonlijke favoriet

cadeau-geven

Op dit moment besteed je veel tijd aan het nadenken over hun favoriete dingen. Maar heb je eraan gedacht om iets van jezelf te delen? Soms kan deze omkering een cadeau uiterst persoonlijk en gedenkwaardig maken. Natuurlijk wil niemand *die man* zijn, die de Die Hard Ultimate BlueRay-collectie aan zijn vrouw geeft, die alleen naar het kookkanaal en af en toe naar series kijkt. Zonder tot het uiterste te gaan, kun je toch iets geven dat zowel speciaal voor jou als gedenkwaardig voor de ontvanger is.

Overweeg ideeën zoals:

 • Het klassieke recept van jouw gezin met alle droge ingrediënten afgemeten in een glazen pot.
 • Eén van je favoriete boeken (waar niemand ooit van heeft gehoord) in een genre dat jullie allebei leuk vinden (hier is bijvoorbeeld een persoonlijke favoriete Victoriaanse fantasieroman).
 • Hetzelfde geldt voor films, muziek, enzovoort, vooral voor oude klassiekers.
 • Sieraden of accessoires waarvan ze je hebben verteld dat ze ze leuk vinden – je kunt hetzelfde kopen of ze het eigenlijke item geven.

11. Maak een kunstwerkje

In de trant van alles wat doe-het-zelf of handgemaakt is, zal de ontvanger dol zijn op een kunstwerkje dat speciaal voor hen is gemaakt. Gebruik je vaardigheden, observeer hun persoonlijkheid en interesses en de inspiratie zal dan wel toeslaan. Overweeg een:

 • Stripboek
 • Gepersonaliseerde avatar/karikatuur
 • Portret
 • Schilderij tekening
 • Gedicht
 • Nummer (live gespeeld of maak een opname)
 • Sculptuur
 • Fotografie sessie

12. Schrijf iets persoonlijks

schrijven

Je kunt allerlei soorten cadeaus geven, persoonlijk, attent, creatief en uniek, maar wat het echt persoonlijk maakt, zijn jouw woorden. Neem de tijd om na te denken over wat je leuk vindt aan deze persoon. Wat maakt ze zo bijzonder? Hoe hebben ze jouw leven op een positieve manier beïnvloed? Zijn ze jouw rolmodel en inspiratie? Vertel het ze! Dit soort bevestiging is superbelangrijk. Toen ik eenmaal echt begon na te denken over het concept van affirmatie, realiseerde ik me dat hoewel ik aardige gedachten over mensen heb, ik die dingen veel minder met hen communiceer dan ik zou moeten. Dus een gemakkelijke manier om beter te worden in bevestiging (en ervoor te zorgen dat jouw cadeau opvalt), is door een paar doordachte opmerkingen op jouw cadeaubon of een kaart te schrijven. Als het waar en nauwkeurig is, zullen ze het zeker onthouden!

13. Verpak je cadeau mooi en origineel

Je kunt het meest algemene tech- of popcultuurgeschenk geven – een Stranger Things t-shirt of een Echo-apparaat – maar als je het inpakt met een persoonlijk tintje, laat dat zien dat je wat moeite (en een deel van jezelf) in het cadeau hebt gestoken.

14. Creatieve persoonlijke cadeau-ideeën

 1. Geef een portemonnee met een monogram met daarin geld/cadeaukaart.
 2. Verpak jouw cadeau in een kaart waarop jouw huwelijksreis of een bijzondere gedenkwaardige reis staat aangegeven.
 3. Plant in hun naam een boom in een verwoest bosgebied.
 4. Creëer een onvergetelijke date.
 5. Laat hun favoriete bijbeltekst op een plaquette etsen.
 6. Doe de ingrediënten voor een heerlijke traktatie samen met de instructies in een pot, bak ze samen en eet ze terwijl je naar een favoriete film kijkt op.
 7. Een platenspeler met een verzameling van uw/hun favoriete albums op vinyl.
 8. Neem ze mee op een geheel verzorgde roadtrip om iets speciaals te ervaren: een toneelstuk, een nationaal park, enzovoort.
 9. Koop schildersbenodigdheden, inspirerende muziek, bestel hun favoriete maaltijd en maak samen kunst.
 10. Digitaliseer al die oude familiefoto’s door ze op jouw computer te scannen. Druk een favoriet af op een canvas en bevestig een USB-stick met alle digitale afbeeldingsbestanden op de achterkant.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *