China, het dichtstbevolkte land in de wereld. Het is een supermacht in Azië. China, ook wel bekend als de rode draak, is een van de eerste plekken waar beschaving ontstond, rond de Gele Rivier. China is het thuisland geweest van vele filosofen, leiders en socialistische bewegingen. Net als de meeste andere Aziatische landen, hecht China veel waarde aan cultuur en traditie. En waarom niet? China is immers het land dat Kung Fu, een van de moeilijkste kunsten om te beheersen, de wereld in bracht. De Chinese taal, Mandarijn heeft meer sprekers over de hele wereld dan elke andere taal. Om de Republiek van China en zijn cultuur beter te begrijpen, graven we hieronder wat dieper dan normaal naar feiten over de Chinese cultuur en tradities.

10. Chinese Sterrenbeeld: Sheng Xiao

Sheng Xiao

De Chinezen hebben zelf ook een sterrenbeeld systeem, dat bestaat uit 12 dieren die verschillende jaren vertegenwoordigen. Het dier dat iemands geboortejaar vertegenwoordigt, staat bekend als Sheng Xiao. De 12 dieren zijn rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, schaap, aap, haan, hond en varken. Volgens hun Sheng Xiao, bepaalt het jaar waarin iemand is geboren zijn persoonlijkheid, sterke punten en zwakke punten. Sommige Chinese mensen voorspellen hun toekomst en rekenen bruiloft- en liefdescompatibiliteit. Het Chinese Sterrenbeeld kan worden teruggeleid tot de Han Dynastie. Sindsdien wordt Shen Xiao door velen geaccepteerd en gebruikt, als een belangrijk onderdeel in hun Chinese cultuur. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze sterrenbeelden waar zijn.

2018 is het jaar van de hond volgens het Chinese Sterrenbeeld, terwijl 2019 die van het varken is. Van alle Chinese Sterrenbeeldjaren, wordt die van de draak als het jaar met het meeste geluk gezien.

9. Chinese Taal

oude-vrouw-chinees-lees-boek

Mandarijn is de officiële taal van China en wordt het meest gesproken in China. Het woord “Mandarijn” komt van het Sanskrit word “Mantrin” wat Minister betekent. De Chinese taal heeft geen alfabet, zoals de meeste talen hebben, maar duizenden karakters waarmee het ook gelijk een van de moeilijkste talen is om te leren.

Sommige karakters uit het Mandarijn stammen af van de echte vormen en landschappen die in China bestaan. Zo staat het karakter 山 voor drie bergtoppen in China. De toon waarmee een Chinese spreker praat is erg belangrijk, want veel karakters klinken hetzelfde, waardoor je goed op de toon moet letten om de juiste woorden te zeggen.

8. China en het Confucianisme

Confucianisme was een socio-politieke beweging in China die de normen en waarden én de administratie van China complete transformeerde. Confucianisme is een term die afstamt van Confucius. Confucius was een van de grootste invloeden in zijn tijd. Confucius geloofde dat onderwijs een must is om sociale rust te kunnen creëren in de staat. Hij was een van de grootste leraren die geschiedenis ooit heeft gekend. Hij had wel 30.000 discipelen. Sterker nog, veel Chinese spreekwoorden die we vandaag de dag nog gebruiken, zijn afkomstig van Confucius.

China heeft veel tempels aan Confucius en zijn lessen gewijd. De grootste Confucius Tempel staat in Qufu, Shandong. Het confucianisme heeft zich ook verspreid naar naburige landen zoals Japan, Vietnam en Korea. Zelfs vandaag de dag zijn er veel mensen over de hele wereld die de principes van het Confucianisme hebben overgenomen.

7. Chinese Kung Fu

Kung Fu is een belangrijk onderdeel van de Chinese Cultuur. Er zijn verschillende types Martial Arts in China en Kung Fu is de algemene naam die ze allemaal dekt. Kung Fu is in China ontstaan tijdens de Zhou Dynastie (1111 – 255 voor Christus). Het was ook de manier waarop mensen lang geleden vochten tegen beesten en dieren.
Kung Fu betekent “Prestatie door grote inspanning”.

Chinese Kung Fu richt zich op het versterken van de kracht in het lichaam én de geest van Shaolin Monniken. De beoefening van Kung Fu begon in een Shaolin tempel met behulp van de lessen van Indiase Boedist Monnik Bodhidharma. In de 19de en 20ste eeuw verspreidde Kung Fu zich over bioscoopschermen over de hele wereld en kreeg de Chinese filmwereld de lof die zij verdiende. Bruce Lee Films gebaseerd op Kung Fu waren een heuse trend in het Westen in de jaren ’70. Tegenwoordig zijn er veel mensen in de wereld die Kung Fu leren en beoefenen om een gezond lichaam en een gezonde geest te krijgen.

6. Han Chinezen zijn de meerderheid

Han Chinezen zijn de grootste etnische groep in de wereld. Ze zijn bij elkaar 92% van de gehele Chinese populatie. De naam “Han” komt van de “Han Dynastie”. Tijdens de regeerperiode van deze dynastie maakte China de “Gouden Eeuw” door en kwam de Zijdenroute tot stand, waar handelaars enorm mee werden geholpen en China een enorme welvaart ontmoette. Sterker nog, het Boedisme en Confucianisme ontstonden tijdens de regeerperiode van de Han Dynastie.

Naast de Han’s, zijn een aantal van de andere etnische groepen in China de Tibetanen, Zhuang, Hui en Yao. China heeft overigens ook te maken gehad met verschillende etnische geschillen in het verleden. De Tibetanen vormen een gemeenschap in Tibet. Tibet heeft zichzelf autonoom verklaar, maar werd in 1951 door China binnengevallen. Sindsdien vechten de Tibetanen voor hun onafhankelijkheid. Hun leider Dalai Lama werd in 1959 verbannen naar India.

5. Chinese Festivals

chinezen-lantaarn-festival-licht

China heeft een sterke traditie en veel festivals worden in China gehouden als onderdeel hiervan. Veel van de Chinese festivals komen van de Han Dynastie. Een aantal van de populairste festivals zijn het Chinees Nieuwjaar of het Lentefestival en het Drakenboot Festival. Het Chinees Nieuwjaar duidt het begin van het nieuwe maanjaar aan op 16 februari.

Chinees Nieuwjaar wordt gevierd met een grote hartstocht: mensen gaan niet naar werk en vieren samen met hun familie de dag. Terwijl het Chinees nieuwjaar in volle gang is zijn de Chinezen vooral erg benieuwd naar het sterrenbeeld dier van het nieuwe jaar en naar hun toekomst.

Het Drakenboot Festival kan terug worden herleid tot wel 2000 jaar geleden toen een bekende docent en poëet zelfmoord had gepleegd wegens de corruptive binnen zijn staat. Tijdens dit festival doen mensen mee in bootrace-wedstrijden met lange boten en een heel team.

4. Religie

China Ethnic Culture Park (North Gate), Minzuyuan Road, Chaoyang, Beijing, China

Er wonen mensen met heel veel verschillende religies in China. Boeddhisme, Taoïsme, Katholicisme, Protestantisme en Islam zijn een aantal van de veelvoorkomende religies in China. 90% van de Chinezen noemen zich het liefst atheïst. Boeddhisten zijn het grootste onderdeel van de gelovige gemeenschap in China. De meeste boeddhisten zijn te vinden in Tibet. Het boeddhisme heeft zich vooral weten te verspreiden in China tijdens de Han Dynastie. Boeddhisten in Tibet hebben verschillende vreedzame protesten gehouden tegen de Chinese regering voor de vrijheid van hun staat Tibet.

China is een van de weinige landen met volgers van het Taoïsme. Hun volgers kunnen vooral in Hong Kong en Macau worden gevonden. De Islam is China in gekomen vanuit Arabische landen, ongeveer 1300 jaar geleden. China heeft veel prachtige moskeeën die de Islamitische architectuur perfect neerzetten. Er leven ook veel christenen in China.

3. Draken

De Chinese draak is een belangrijk symbool in China. Hij staat voor welvaart, kracht en leiderschap. De draak is een van de dieren in het Chinese Sterrenbeeld. Elk 12de jaar is het jaar van de draak. De volgende keer zal in 2024 zijn. Tijdens het Drakenboot festival kan je de draak overal terug vinden. De drakenboten hebben een uitgekerft drakenhoofd en drakenstaart aan de voor- en achterkant. Sterker nog, de drakendans is behoorlijk populair en kan terug worden gezien in veel films. Deze dans wordt overigens ook tijdens Chinees Nieuwjaar opgevoerd. Chinezen geloven dat mensen die geboren zijn in het jaar van de draak enorm invloedrijk zijn. Veel wereldleiders, waaronder Martin Luther, Vladimir Putin en Deng Xiaoping zijn allemaal geboren in het jaar van de draak.

2. Familiecultuur

chinezen-moeder

Net als de meeste Aziatische landen, zijn familiewaarden belangrijk in de Chinese cultuur. Van nakomelingen wordt verwacht dat ze de ouderen van het gezin respecteren en eren. Jarenlang moesten de mannelijke gezinsleden de rol van besluitvorming, bescherming en zorg voor het gezin op zich nemen, terwijl de vrouwelijke leden weinig zeggenschap hadden over belangrijke gezinsbeslissingen. Ook werden uiteindelijk beslissingen zoals huwelijken genomen door het mannelijke hoofd van de familie, met weinig aandacht voor de romantische belangen van het paar om te trouwen. Ook hebben gezinsleden hun aandeel in het bezit en vermogen van de familie.

1. Bijgeloof

Dit zijn een aantal van de vele bijgeloven uit China.

  • 4 is een getal dat ongeluk brengt. Het wordt uitgesproken als “Si”, wat erg lijkt op de uitspraak voor “dood” in het Chinees. Vandaar dat Chinezen het getal 4 zoveel mogelijk vermijden. Sommige gebouwen hebben niet eens een 4de verdieping vanwege deze reden.
  • 8 is een geluksgetal in China en wordt geassocieerd met welvaart.
  • De uitspraak van “klok” in het Chinees is hetzelfde als “eind”. Dat is waarom mensen geen klokken aan elkaar cadeau doen.
  • De Chinese uitspraak voor “peer” is hetzelfde als voor “verlaten”. Daarom wordt er geadviseerd geen peren aan vrienden te geven, aangezien dit een slecht voorteken is voor de vriendschap.
  • Rood is een gelukskleur in China.
  • Veel Chinese koppels plannen de geboorte van hun kind zo dat ze in het jaar van de draak worden geboren.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *