Ben je op zoek naar een nieuwe DAB radio, of losse bluetooth speaker? Het aanbod aan radio’s en speakers is erg groot. Kijk eens bij een vertrouwd verkoper als Teufel; je vindt er tal van kwalitatief hoogwaardige producten. Iets wat het bepaald niet eenvoudig maakt om tot een weloverwogen keuze te komen. Op welke aspecten moet je letten bij het vergelijken van de verschillende modellen? Wat maakt de ene DAB radio een betere keuze dan de andere? Hoe zit het met het verschil tussen DAB/DAB+ en het FM-signaal? Dit artikel helpt je op weg, door dergelijke vragen te beantwoorden.

Verschillen in het signaal van radio’s

Bij het vergelijken van verschillende radio’s zal al snel opvallen, dat het ene model het DAB(+)-signaal ondersteunt, terwijl andere radio’s uitsluitend werken op basis van een FM-signaal. Feitelijk wordt DAB+ gezien als de opvolger van FM, waarbij DAB+ een digitaal signaal vormt en FM het analoge signaal is. Op een radio kun je in de basis (afhankelijk van de geboden ondersteuning) zowel het DAB+- als FM-signaal ontvangen; dit is gratis. Belangrijk verschil zit in de zuiverheid van signaal: over het algemeen ontvang je een DAB+-signaal altijd zuiver op je radio. Iets wat niet hoeft te gelden voor het FM-signaal. Je hebt bij het FM-signaal sneller last van ruis en kraak op de lijn.

Niet alleen zit er een verschil in de kwaliteit van het DAB+- en FM-signaal. Ook is op de ether veel meer ruimte beschikbaar voor het digitale DAB+-signaal. Dit betekent dat je naast de radiozenders die je al kent via het ontvangst van een FM-signaal, tal van extra radiozenders kunt ontvangen. Zo vind je altijd een radiozender waar muziek gespeeld wordt, passend bij jouw smaak en mood op het moment van de dag.

Een derde voordeel van het DAB+-signaal op een radio is het feit, dat zenders automatisch worden ingedeeld. Je kunt zoeken op zendernaam, in plaats van op frequentie. Kies je voor een internetradio zonder DAB+-ondersteuning, dan worden de verschillende radiozenders via het netwerk binnengehaald. Zorg dat je radio verbonden is met een WiFi-netwerk op de locatie waar je deze gebruikt.

Bluetooth speaker met spraakassistentie en muziekdiensten

kleine-jbl-bluetooth-speaker

Kies je voor de aanschaf van een losse bluetooth speaker, dan hoef je geen rekening te houden met het verschil tussen FM en DAB+. In dit geval let je onder meer op de ondersteuning van een spraakassistent. Denk aan Google Assistant of Amazon Alexa. Mocht je voor andere apparaten al spraakassistentie gebruiken, dan is het wenselijk dat je bluetooth speaker diezelfde assistent ondersteunt. Het is vervelend om naast de Google Assistant ook Amazon Alexa of Apple Siri te moeten gebruiken, of andersom. Met de integratie van een spraakassistent bedien je de speaker middels je stem. Het biedt extra gebruiksgemak.

Naast de koppeling met aanbieders van spraakassistentie is het zaak te letten op de connecties die gelegd kunnen worden met externe muziekdiensten. Denk aan Amazon Music, Spotify, Napster en bijvoorbeeld Deezer. Zo luister je altijd naar je favoriete playlist of podcast.

Samenstelling van een radio of geluidsinstallatie

Bij de aanschaf van een geluidsinstallatie kun je kiezen voor een losse speaker of soundbar. Dit geeft je een goede kwaliteit geluid, maar slechts vanaf één zijde. Het maakt het interessant een installatie met meerdere componenten te overwegen, ook wel een home cinema set genoemd. Hierbij worden naast de soundbar of losse luidspreker vaak andere componenten gebruikt. Denk aan twee losse, kleinere speakers voor aan de wand achter je. Zo’n set met drie componenten kun je vervolgens verder uitbreiden met een losse subwoofer om de lage tonen beter hoorbaar te maken.

Of je meerdere componenten nodig hebt is onder meer afhankelijk van het formaat van de ruimte waar je de installatie gebruikt. Vaak vind je in de omschrijving van een radio of losse speaker meer informatie over de ruimte waarvoor het apparaat geschikt is. Sommige systemen zijn bedoeld voor ruimtes tot 20 vierkante meter, terwijl andere modellen gebruikt kunnen worden in kamers van 30 tot 40 vierkante meter.

Tip: mocht je een dergelijke set zelf samen willen stellen, dan is het sterk aan te raden je hier goed over te laten adviseren. Het is belangrijk dat de verschillende componenten binnen de set elkaar aanvullen in plaats van dat zij elkaar storen.

Extra’s bij een radio of bluetooth speaker

speaker-geluid-bass

Sommige radio’s en bluetooth speakers bieden enkele extra’s. Je kunt denken aan een geïntegreerde cd-speler. Hoewel er nauwelijks nog cd’s verkocht worden, is het prettig de cd’s die je al in huis hebt te kunnen blijven gebruiken. Door voor een radio of speaker met cd-speler te kiezen voorzie je hierin.

Bij een bluetooth speaker spreekt het voor zich, dat deze speaker middels bluetooth aan een mobiele telefoon, tablet of laptop te koppelen is. Radio’s beschikken niet standaard over zo’n verbinding. Afhankelijk van de wijze waarop je de radio verwacht te gebruiken, kan het de overweging waard zijn bewust te kiezen voor een radio met bluetooth.

OOK INTERESSANT

1 Comment

  1. Beste eigenaar van Fab Magazine,

    Ik wil graag mijn waardering uitdrukken voor het interessante artikel over de keuze tussen een DAB radio en een Bluetooth speaker. Het was informatief en goed geschreven. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een Bluetooth speaker vanwege de mobiliteit en draadloosheid die het biedt. Bedankt voor het delen van deze handige vergelijking!

    Met vriendelijke groet,

    Mabel Chavez

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *