Met het verstrijken van de tijd kan het lijken alsof je de controle over je relatie verliest, terwijl je partner degene is die de relatie beheerst. De dominantie van één partner kan gezond zijn als het geen giftige wending neemt.

Het kan echter een grote onbalans creëren en verstikkend werken als je partner veel te dominant is.

Maar, ga er niet over stressen.

Wat is een dominante relatie?

Een dominante relatie is wanneer de ene partner de andere partner controleert vanwege zijn dominante persoonlijkheid.

Zo iemand probeert elk aspect van de relatie te controleren, inclusief hoe de ander reageert of zich voelt.

Ben jij een dominante partner in een overheersende relatie?

Dus, wat betekent dominante persoon? Wat betekent dominant in een relatie?

Wel, dominant zijn is een persoonlijkheidskenmerk van een beslissende rol hebben in de relatie. De dominante partner in een relatie heeft de controle en bepaalt het grootste deel van het reilen en zeilen in de relatie.

Een huwelijk of relatie is nooit 50/50. Het is altijd 100/100, waarbij beide partners er alles aan doen om het vol te houden. Het hebben van een dominante rol in een relatie brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee.


5 soorten dominante relaties


Er zijn verschillende soorten dominante relaties, gebaseerd op wie de macht heeft in de relatie. Leer ze hieronder kennen:

Dominanten en ondergeschikten

In een onderdanig en dominant huwelijk of relatie is er altijd één dominante partner die de leiding heeft in de relatie, terwijl de andere partner de onderdanige is. Hier zijn de rollen vastgelegd en is er geen sprake van versoepeling.

Meester & slaaf relatie

In dit type relatie onderwerpt de ene partner zich vrijwillig aan de andere partner. Dit verschilt van de dominante en ondergeschikte relatie door het intense niveau van commando door de dominante partner. De slaaf geeft geen mening in dergelijke relaties.

Man-geleide relatie

In dergelijke relaties is de dominante partner de man. Hier speelt de vrouw een onderdanige rol en bepaalt de man de relatie.

Vrouwelijke relatie

In tegenstelling tot de door mannen geleide vanilla relatie is de vrouw de dominante partner of de leider van de relatie. Zij neemt de meeste beslissingen in de relatie en bepaalt de doelen.

Gelijk

In dit soort relatie hebben beide partijen evenveel macht. Ze nemen allebei beslissingen en leiden de relatie. Gelijkwaardig zijn is een van de tekenen van een gezonde relatie en het leidt tot een langdurige verbintenis.


5 symptomen van een dominante partner in een relatie

woman wearing white shirt beside man wearing grey shirt and necktie


Lees verder want dit artikel wijst je de weg naar dominantie in relaties. Hieronder staan enkele tekenen van dominantie in een relatie:

1. Ze zijn onafhankelijk

Misschien weet je dit niet, maar onafhankelijkheid is het fundamentele teken dat je partner laat zien dat hij of zij geen controle over je heeft. Ze zijn niet afhankelijk van hun partner om boodschappen te doen of andere dagelijkse behoeften te vervullen.

In plaats daarvan gaan ze zelf op pad en krijgen ze dingen voor elkaar. Op deze manier weet de partner dat hij of zij in staat is om de klusjes zonder hem of haar te doen.

Ze gaan ook uit met hun vriendenkring wanneer dat mogelijk is en hebben daar geen toestemming van hun partner voor nodig.

2. Ze zoeken wat ze verdienen

Dit is een cruciale tip voor het hebben van een dominante persoonlijkheid in relaties. Neem nooit, ik herhaal nooit genoegen met minder dan wat je verdient.

Als je denkt dat iets niet gaat zoals je wilt, loop dan weg. Het is het juiste om te doen en de partner te laten zien dat je alleen op de juiste manier behandeld moet worden.

3. Ze blijven niet stil

Vond je iets niet leuk wat je partner deed? Vertel het hem of haar. Dominant zijn in een relatie betekent je metgezel confronteren. Dit is de manier om te gaan. Als je ergens over twijfelt, zeg het dan en wees eerlijk.

Weerhoud je ervan om je emoties en gevoelens op te kroppen. Bovendien, als je iets wilt, vraag het dan meteen en aarzel niet.

4. Ze gedragen zich zelfverzekerd

Een dominante persoonlijkheid is rechtop en zelfverzekerd. Ze komen voor zichzelf op. Ze laten hun partner geen controle over zich hebben. Als er iets misgaat, maken ze dat bekend en laten ze hun partner zien dat ze net zo machtig zijn als zij.

Ze blijven nooit onder hun voet staan maar klimmen op hun hoofd. Ze aarzelen niet als ze hun behoeften kenbaar maken. Ze houden zich ook niet in bij een ruzie. Druk je mening vrij uit.

5. Ze blijven niet altijd beschikbaar

Ze gaan uit en genieten van het leven. Ze hangen niet aan hun vrienden, alleen omdat hun partner hen bij zich wil hebben.

Ze tonen dominantie door te laten weten dat het leven niet alleen om deze relatie draait, maar dat ze ook een leven daarbuiten hebben. Ze hebben niet altijd een partner nodig om plezier te hebben. Wat tijd alleen is ook van vitaal belang.


Hoe ga je om met een dominante partner?

man-kijkt-dominant-naar-vrouw


Soms kan het heel moeilijk zijn om met een dominante partner te leven. Bekijk deze stappen over hoe om te gaan met een dominante partner:

1. Bewaar je grenzen

Grenzen handhaven is cruciaal in een relatie. Een van de manieren om een dominante partner in een relatie aan te pakken is dat je niet altijd toegeeft aan de eisen van je partner, omdat je dan behoeftig overkomt op je partner.

Hiervoor moet je eerst je eigen grenzen kennen. Laat je partner daar dan nooit overheen gaan. Ze moeten weten dat ze er bij jou niet gemakkelijk vanaf komen.

2. Blijf sterk

Laat je nooit meeslepen door je emoties. Kom op voor wat het beste voor je is. Het is belangrijk om niet altijd de emotionele weg te kiezen, maar om standvastig te blijven en de zaak uit te praten als een volwassene. Op deze manier zal je partner inzien dat jij je emotioneel niet onder controle laat houden.

3. Blijf bij je woorden

Zoals het gezegde luidt,

“Daden zeggen meer dan woorden.”

Kom nooit terug op je woorden.

Om met een dominante partner om te gaan, moet je doen wat je gezegd hebt. Als je iets beloofd hebt, kom het dan na. Je partner moet weten dat je eerlijk bent met wat je zegt. Je zult overkomen als de zwakke als je niet standvastig blijft in je woorden.

4. Wees eerlijk

Tot slot moet je helemaal eerlijk zijn tegen je partner. Als er iets mis gaat aan jouw kant, vertel het hem dan en bied je excuses aan.

Houd het niet achter, want dan vinden ze je misschien moeilijk te vertrouwen. Ook kan dit voorkomen dat je partner voordelen heeft ten opzichte van jou. Heb dus altijd de overhand in je relatie.

Conclusie

Een dominante partner zijn of samen zijn met zo’n partner kan vermoeiend zijn, en het is vrij voor de hand liggend. Let dus op de tekenen van een dominante partner en zorg voor de juiste balans in de relatie waarbij beide partners inspraak hebben.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *