Draadloos opladen bestaat eigenlijk al een hele tijd, maar het is pas de laatste paar jaar dat het populair begint te worden. Steeds meer fabrikanten maken gebruik van de alomtegenwoordige Qi-standaard voor draadloos opladen en die technologie zit nu in vrijwel elke vlaggenschip-telefoon.

Dus wat is draadloos opladen precies, hoe werkt het en hoe ondersteunt het je telefoon? Wij zullen in dit artikel al deze vragen en meer beantwoorden.

Samsung ondersteunt sinds de Galaxy S6 draadloos opladen en Huawei introduceerde het met de uitstekende Mate 20 Pro.

Apple heeft draadloos opladen met de iPhone X, de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus aangenomen. Sindsdien zit het ook in de iPhone XS en de XS Max, evenals in de nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro, de iPhone XR en de nieuwe generatie iPhone SE.

Een toenemend aantal telefoons ondersteunt ook omgekeerd draadloos opladen, waarbij je andere apparaten vanaf de telefoon kunt opladen.

Wat is draadloos opladen?

Draadloos opladen is de overdracht van stroom van een stopcontact naar jouw apparaat, zonder dat je een verbindingskabel nodig hebt.

Het omvat een pad die stroom overbrengt en een ontvanger, soms in de vorm van een hoesje dat is bevestigd aan een mobiel apparaat of in de telefoon zelf is ingebouwd. Toen we zeiden dat het kabelvrij was, is dat niet helemaal het geval omdat er een kabel van het stopcontact naar de pad gaat.

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen is gebaseerd op inductief opladen, waarbij stroom wordt opgewekt door een elektrische stroom door twee spoelen te leiden om een elektromagnetisch veld te creëren.

Wanneer de ontvangende magnetische plaat op het mobiele apparaat in contact komt met de zender – of tenminste binnen het gespecificeerde bereik – genereert het magnetische veld een elektrische stroom binnen het apparaat.

Deze stroom wordt vervolgens omgezet in gelijkstroom (DC), die op zijn beurt de ingebouwde batterij oplaadt.

Wat is de standaard voor draadloos opladen?

draadloze-oplader

De belangrijkste draadloze standaard is Qi (uitgesproken als ‘tsjie’). Qi is een standaard, die door het Wireless Power Consortium (WPC) is ontwikkeld voor inductief opladen over afstanden tot 40mm.

Qi draadloos opladen is overgenomen door veel van de grote smartphonefabrikanten: Samsung, Apple, Sony, LG, HTC, Huawei, Nokia (HMD), Motorola en Blackberry. Het wordt nu ook in tal van voertuigen verwerkt – zie hieronder.

Een andere standaard voor draadloos opladen was Powermat. Het werd door sommige retailers zoals Starbucks gebruikt om klanten in staat te stellen om hun telefoons op te laden. Maar het verloor de formaatoorlog, dus zei Powermat in 2018 dat het commerciële draadloze oplaadtechnologie zou ontwikkelen, die met Qi compatibel is.

Qi heeft voor het opladen van mobiele apparaten drie afzonderlijke stroomspecificaties, te beginnen met laag stroomverbruik, waar we het hier voornamelijk over hebben. Op dit moment zijn er meerdere wattages, die hierop kunnen worden toegepast. 5W is een minimum, terwijl sommige handsets 7,5W, 10W en maximaal 15W ondersteunen en vervolgens 30W in een latere versie van de standaard. Individuele bedrijven kunnen echter hun eigen technologieën ontwikkelen om snellere draadloze oplaadsnelheden te kunnen leveren.

Wie verkoopt draadloze opladers?

Veel fabrikanten van randapparatuur hebben nu hun eigen draadloze oplader, waaronder Anker, Belkin, Logitech, Moshi en Mophie. Sommige hiervan zien eruit als matten of kussentjes, andere als bureaustandaards.

Draadloos opladen verschijnt nu op verschillende plaatsen. Het Zweedse Ikea heeft een aantal meubels, voornamelijk bijzettafels en lampen, waarin Qi draadloos opladen is ingebouwd. De meubelketen verkoopt ook stand-alone draadloze oplaadpads, evenals een reeks telefoonhoesjes voor verschillende telefoons.

Apple’s eigen draadloze oplaadmat – AirPower genaamd – is nooit echt gelanceerd, maar er zijn veel versies van derden, die je iPhone, Apple Watch en de nieuwste AirPods met een draadloze oplaadcassette kunnen opladen.

Kan ik in de auto draadloos opladen?

Veel autofabrikanten hebben draadloos opladen in bepaalde modellen, maar zelfs dan is het vaak niet standaard en is het meestal op modellen verderop in het bereik. De fabrikanten die het gebruiken, zijn onder meer Audi (en de rest van de WV-groep), BMW, Ford, Honda, Mercedes-Benz, Peugeot, Toyota en Volvo.

Wat zijn de voordelen van draadloos opladen? 

zwarte-draadloze-oplader

  • Een veiligere manier om jouw telefoon van stroom te voorzien.
  • Eenvoudig om jouw telefoon op het oplaadstation te plaatsen.
  • Zorgt voor minder belasting van de oplaadpoort van jouw telefoon.
  • Qi draadloze oplaadpads, die op verschillende plaatsen in de wereld worden geïnstalleerd, als je batterij leeg is en je geen kabel hebt, kun je je telefoon nog steeds opladen.

Wat zijn de nadelen van draadloos opladen? 

  • Draadloos opladen gaat langzamer, vooral voor telefoons met Quick Charge-technologie – aansluiten op een stopcontact gaat veel sneller voor die apparaten.
  • Als je telefoon via een kabel wordt opgeladen, kun je hem nog steeds vasthouden en gewoon gebruiken. Als je je telefoon van een draadloos oplaadstation haalt om hem te gebruiken, stopt hij meteen met opladen.
  • Niet alle telefoons hebben het.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *