De kosten van videogames blijven stijgen nu de gaming industrie elk jaar steeds groter en geavanceerd wordt. Ooit eens nagedacht over hoeveel tijd, geld en moeite er achter de ontwikkeling van je favoriete games schuil gaat? Gaming, net als elke andere zakelijke onderneming, begint hoge productiekosten te hebben. Maar, in tegenstelling tot de filmindustrie, hebben gamingbedrijven een erg discrete manier van handelen als het gaat om producties, budget en advertentiekosten. Sommige van deze bedrijven geven miljoenen uit aan de ontwikkeling, marketing en reclame voor hun games. De vermeldde productiekosten zijn slechts statistische schattingen en geen exacte berekeningen. De netto productiekosten omvatten ontwikkeling-, marketing- en advertentiekosten.

Hieronder volgt een lijst van de 10 duurste videogames ooit gemaakt. De 10 duurste videogames ooit verkocht.

10. Red Dead Redemption

Deze Rockstar’s Western had naar schatting een ontwikkelingsbudget van $100 miljoen, met meer dan 800 mensen die allemaal tegelijk aan de game werkte. De workload was zo heftig dat veel van deze ontwikkelaars vanuit andere studios, die onder de moedermaatschappij van Rockstar vielen, waren overgekomen. Het kostte vijf lange jaren om de game af te krijgen. Red Dead Redemption had ook een uitgebreide marketing campagne opgezet, waar ook een korte film voor op FOX bij hoorde. Met zijn release toonde Rockstar aan de wereld aan dat ze meer konden dan alleen GTA games maken.

9. Max Payne 3

Max Payne 3 heeft uiteindelijk zoveel gekost omdat de game jarenlang in ontwikkeling was, nog lang na de originele release date in 2009. Toen de game eindelijk was gereleased in mei 2012, claimed Rockstar dat er een vertraging was omdat ze er zeker van wilde zijn dan Max Payne 3 de beste gamevoldoening zou geven. De game moest 4 miljoen keer over de toonbank gaan om break even te spelen met de productiekosten. Max Payne 3’s release ging gepaard met TV spots die tijdens de 2012 UEFA Champions League finale warden gespeeld, samen met verschillende andere social media promoties. De ontwikkeling kostte ongeveer $105 miljoen.

8. Too Humans

Too Humans werd geproduceerd voor meer dan $100 miljoen. Dit kwam voornamelijk doordat de ontwikkeling vast zat voor bijna een decennium. Het plan was in eerste instantie om de game te releasen voor Playstation, maar Silicon Nights verschoof de focus van de ontwikkeling naar de Nintendo Game Cube, waarna de titel uiteindelijk aan Microsoft werd verkocht, exclusief voor Xbox 360 in 2005.  De studio verloor nog meer geld na een rechtszaak van Epic Games, wegens ongeautoriseerd gebruik van hun unreal engine, waar Too Human op was ontwikkeld.

7. Grand Theft Auto IV

Rockstar North heeft echt zijn uiterste best gedaan met GTA 4, met een van de grootste marketing campagnes ooit uitgevoerd voor een game, wat naar verluidt $100 miljoen kostte, bovenop de $100 miljoen ontwikkelingskosten. Met de release in 2008, werd dit de duurste videogame ooit geproduceerd. De officiële website had 13 unieke teasers en vier verschillende volwaardige trailers, samen met een TV commercial, viral marketing en nog wat meer algemene reclame.

6. Shenmue II

Shenmue’s geschatte productiekosten, aangepast wegens inflatie, zijn een verbazingwekkende $176 miljoen. Dit is met name vanwege het feit dat Shenmue II een gigantische game is met een enorme open world. Wellicht zelfs de grootste van zijn generatie. Een onwijs groot personeelsbestand was nodig om zo’n grote game in nog geen twee jaar op de planken te kunnen zetten. Het is onwaarschijnlijk dat er ook maar een van de budgetten onder de marketingkosten van de game kwam, aangezien de game bijna geen publiciteit had gekregen.

5. Star Wars: The Old Republic

Er wordt gezegd dat de BioWare’s ontwikkeling van hun MMO Star Wars: The Old Republic zes jaar voor de uiteindelijke release al was begonnen. In 2009 claimde BioWare dat hun project meer verhaal in zich had dan al hun andere games bij elkaar opgeteld, wat overigens ook de reden is dat ze een fulltime schrijvers is moest huren om het script binnen twee jaar voor de échte gameplay ontwikkeling af te krijgen. Tijdens zijn release in 2011, gingen er geruchten dat dit de duurste game ooit was. De kosten warden geschat op $150-200 miljoen. Het werd uiteindelijk de snelst groeiende Massively Multiplayer Online game ooit.

4. Final Fantasy VII

Square’s eerste inval in de 3D technologie met de Final Fantasy Franchise had 120 programmeurs en artiesten nodig voor de ontwikkeling, waardoor het de duurste videogame ooit ontwikkeld werd. Maar, Final Fantasy VII’s ontwikkelingskosten waren laag in vergelijking met de kosten voor de immense grote advertentie campagne.  Hieronder viel ook een promotie met Pepsi ads, grote magazines zoals de Rolling Stone en Playboy, Marvel en DC comics én meerdere TV advertenties. De game is uiteindelijk in 1997 gereleased, na een drie maanden lange marketing campagne. Aangepast op inflatie, heeft Square ongeveer $213 miljoen op de ontwikkeling en marketing voor Final Fantasy VII besteed.

3. Call Of Duty: Modern Warfare 2

Deze first person shooter, gereleased in 2009, is de zesde editie van de Call of Duty Serie. Na alle lovende Universal kritieken die Call of Duty 4: Modern Warfare kreeg, viel het te verwachten dat Infinity Ward veel zou gaan besteden aan de marketing campagne voor het vervolg. Bijna 200 miljoen dollar is besteed aan de verschillende publiciteitsacties voor de game, bovenop de ontwikkelingskosten die tussen de 40 en 50 miljoen dollar zijn geweest.

2. Grand Theft Auto V

Ook al kostte GTA IV Rockstar al een flinke som geld om te adverteren en ontwikkelen, hield dit hun niet tegen om nog verder te gaan met het vervolg op deze succesvolle game. Er moesten aan GTA V, wat waarschijnlijk $265 miljoen heeft gekost, 1000 Rockstar werknemers van over de hele wereld werken voor een aantal jaar. Los Santos lijkt een kopie te zijn van Los Angeles en de game zijn enorme open world schaal is waarschijnlijk de reden geweest dat het project zoveel moeite kostte voor iedereen.

1. Destiny

De gaming wereld stond ondersteboven toen Activision bekendmaakte dat ze een half miljard dollar hadden besteed aan Bungie’s first person shooter Destiny. Maar, het is niet helemaal waar dat de game $500 miljoen kostte om te ontwikkelen en adverteren, aangezien er al een plan was om content voor de game te maken en het in de komende 10 jaar op de markt te brengen. Ook al is Destiny technische gezien een investering voor op de lange termijn geweest voor Activision, is het technisch gezien toch de duurste videogame ooit geproduceerd.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *