Als je van gitaren houdt, dan weet je dat ze behoorlijk duur kunnen worden.

Hout van betere kwaliteit, pick-ups en snaren, plus de kwaliteit van de bouw en het vakmanschap, dat telt allemaal mee.

Maar je zult geen van deze gitaren in je plaatselijke gitaarwinkel vinden, want dit zijn de zeldzaamste en duurste gitaren ter wereld.

Met gitaren bespeeld door Rock and Roll legendes als Jimi Hendrix en Eric Clapton, tot eenmalig op maat ontworpen gitaren voor Jerry Garcia; hier is een lijst van de 10 duurste gitaren ter wereld!

De onderstaande lijst met gitaren en cijfers is samengesteld uit verschillende bronnen op het web, zoals Money Inc, String Joy & Guitar Player.

10. Jerry Garcia’s Custom Doug Irwin “Tiger”.

Most Expensive Guitars - Jerry Garcia's Custom Doug Irwin Tiger

Prijs: €901.000

Jerry Garcia was de leadgitarist van Grateful Dead. Hij bespeelde zijn custom made Doug Irwin gitaar een heel decennium lang, van 1979 – 1989.

De naam “Tiger” kwam van de op maat geschilderde tijgerkop die Jerry op de body van de gitaar had laten zetten.

De custom Doug Irwin was de laatste gitaar die Jerry ooit in het openbaar bespeelde; dat is een van de redenen waarom hij zoveel opbracht op een veiling.

Jerry Garcia’s Custom Doug Irwin “Tiger” werd in 2002 op een veiling, door veilinghuis Guernsey’s, verkocht voor €900.000, aan Jim Irsay, eigenaar en CEO van de Indianapolis Colts.

9. Eric Clapton’s “Blackie”.

Most Expensive Guitars - Eric Clapton's Blackie

Prijs: €903.000

De volgende op de lijst is “Blackie”, Eric Clapton’s beroemde mashup van onderdelen van drie afzonderlijke gitaren.

Het verhaal gaat dat Eric Clapton besloot zes gitaren te kopen en er elk een te geven aan Pete Townsend, George Harrison en Steve Winwood.

Clapton lapte vervolgens onderdelen van de resterende drie gitaren aan elkaar om “Blackie” te maken.

Het werd zijn beroemdste gitaar, waarmee hij in de studio opnamen maakte en op talloze live-optredens speelde.

Na een goede beurt deed Clapton “Blackie” in 1985 met pensioen, en verkocht hem in 2004 op een veiling voor €903.000.

8. Bob Dylan’s “Newport Folk Festival” 1964 Fender Stratocaster

Most Expensive Guitars - Bob Dylan's Newport Folk Festival 1964 Fender Stratocaster

Prijs: €910.000

Als allereerste elektrische gitaar die Bob Dylan bespeelde tijdens een live optreden, spreekt het vanzelf dat deze gitaar grote historische waarde heeft.

Het markeerde een tijd in de geschiedenis waarin zijn eigen fans hem uitjoelden op het podium, omdat ze niet onder de indruk waren van zijn gitaarkeuze.

Ze waren gewend aan akoestische versies van al zijn liedjes, en dat lieten ze hem zeker weten toen hij op het podium kwam op het Newport Folk Festival in 1965.

Dit optreden en de keuze van een gitaar door Dylan markeerde zijn overgang naar het gebruik van meer elektronische instrumenten.

Vanwege wie de gitaar bezat, en het verhaal erachter; de 1964 Fender Stratocaster werd op een veiling verkocht voor een indrukwekkende €910.000.

7. Keith Richards 1959 Les Paul

Most Expensive Guitars - Keith Richards 1959 Les Paul

Prijs: €1 Miljoen

Keith Richards 1959 Les Paul is de zevende duurste gitaar ter wereld.

Standaard 1959 Les Pauls zijn meer dan zes cijfers waard, zonder de hulp van een beroemde naam, en tot op heden zijn er niet zoveel meer over.

Dit exemplaar werd echter bespeeld door Keith Richards tijdens het debuutoptreden van de Rolling Stones in de Ed Sullivan show, een belangrijk moment in de Rock and Roll geschiedenis.

Veel beroemde bands en artiesten danken een deel van hun succes aan hun optreden in de Ed Sullivan Show, en verzamelaars en investeerders in memorabilia begrijpen hoe gebeurtenissen als deze een aanzienlijke waarde toevoegen aan voorwerpen als de Keith Richards 1959 Les Paul.

Met dat in gedachten werd de gitaar in 2003 op een veiling verkocht voor een koele € 1 miljoen.

6. 1958 Gibson Korina Explorer

Most Expensive Guitars - 1958 Gibson Korina Explorer - Million

Prijs: €1 Miljoen

De waarde van deze Gibson Korina Explorer uit 1958 kan worden toegeschreven aan het feit dat hij is bespeeld door drie van ’s werelds beste gitaristen.

Slash, Kirk Hammett en Rick Neilson speelden allemaal op deze gitaar op een bepaald moment in hun carrière, wat op zijn minst uniek is.

Er zijn ooit maar ongeveer tien van deze gitaren gemaakt, dus als je de zeldzaamheid en de ongewone vorm van deze gitaar combineert met zijn spelersgeschiedenis, is het gemakkelijk te begrijpen waarom hij op een veiling 1 miljoen dollar opbracht.

De Gibson Korina Explorer uit 1958 is de zesde duurste gitaar ter wereld.

5. Bob Marley’s Washburn 22-Series Hawk

Most Expensive Guitars - Bob Marley's Washburn 22-Series Hawk

Prijs: 1 miljoen euro

Op nummer vijf in onze lijst van duurste gitaren ter wereld staat de Washburn 22-Series Hawk van Bob Marley.

Bob Marley, misschien wel de beroemdste reggae-artiest die ooit geleefd heeft, bezat in de loop van zijn leven slechts zeven gitaren.

Een van die gitaren was deze 22-Series Hawk Washburn, die hij cadeau deed aan zijn gitaartechnicus Gary Clausen.

Het gerucht gaat dat de Jamaicaanse regering, die de gitaar tot nationale schat verklaarde, de gitaar op een veiling kocht voor 1 tot 2 miljoen euro.

De werkelijke verblijfplaats van de gitaar is echter tot op de dag van vandaag onbekend.

4. Jerry Garcia’s “Wolf”

Most Expensive Guitars - Jerry Garcia's Wolf

Prijs: € 2 miljoen

Jerry Garcia’s tweede gitaar op onze lijst van duurste gitaren ter wereld is alweer een custom Doug Irwin, bijgenaamd “Wolf”.

Net als zijn custom Doug Irwin, “Tiger”, is de naam afgeleid van het aangepaste wolfskunstwerk op de body van de gitaar.

De verkoop van “Wolf” maakte deel uit van een inzamelingsactie voor het Southern Poverty Law Centre, en “Wolf” werd in 2002 op een veiling verkocht voor bijna 2 miljoen dollar.

Vandaag de dag zou “Wolf” nog meer waard kunnen zijn, afhankelijk van de staat waarin hij verkeert.

3. Jimi Hendrix’s 1968 Fender Stratocaster

Most Expensive Guitars - Jimi Hendrix's 1968 Fender Stratocaster

Prijs: € 2 miljoen

De stock, rechtshandige Stratocaster met Olympic white afwerking is niets bijzonders vergeleken met sommige andere gitaren op de lijst.

Hij werd echter bespeeld door Jimi Hendrix op het Woodstock muziekfestival van 1969; waar zijn legendarische uitvoering van “The Star-Spangled Banner” plaatsvond.

Vanwege zijn unieke geschiedenis kocht Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, de gitaar in 1998 voor ongeveer 2 miljoen euro.

Het is een van die dingen waarbij je dat zeker zou doen als het kon!

2. John Lennons Gibson J-160E Acoustic-Electric uit 1962.

Most Expensive Guitars - John Lennon's 1962 Gibson J-160E Acoustic-Electric

Prijs: €2 Miljoen

De enige akoestische gitaar die op onze lijst van duurste gitaren ter wereld staat, moest wel iets bijzonders zijn, en wat is het bijzonder!

John Lennon’s Gibson J-160 E elektrische akoestische gitaar uit 1962 was één van een paar bijna identieke akoestische gitaren; gekocht door John Lennon en George Harrison in Londen in 1962.

Hij werd gebruikt om samen met Paul McCartney Beatles liedjes te componeren zoals “I Saw Her Standing There” en “She Loves You”.

Na een optreden van de Beatles in 1963 wist de gitaar op de een of andere manier te verdwijnen en werd verloren gewaand, maar dook enkele jaren later weer op.

Van de oorspronkelijke aankoopprijs van €182 in 1962 werd de akoestische gitaar in 2014 op een veiling verkocht; aan een anonieme bieder, voor een verbijsterende €2 miljoen dollar.

1. “Reik uit naar Azië” Fender Stratocaster

Most Expensive Guitars - Reach Out To Asia Fender Stratocaster

Prijs: €3 miljoen

De titel van duurste gitaar ter wereld gaat naar de “Reach Out To Asia” Fender Stratocaster, die in 2015 voor €3 miljoen werd verkocht.

Deze gitaar was het resultaat van Bryan Adams “Reach Out To Asia” project; dat was opgezet om de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 te helpen. Die naar schatting 230.000 mensen in 14 landen het leven kostte.

De gitaar is uniek omdat de handtekeningen van enkele van de beroemdste rocksterren over de hele kast zijn gegraveerd.

Hij werd gesigneerd door in totaal negentien artiesten en bevat handtekeningen van Jimmy Page, Mick Jagger, Eric Clapton, Keith Richards, Brian May, David Gilmour, Jeff Beck, Liam Gallagher, Angus en Malcolm Young en Brian Adams.

“Reach Out To Asia” werd in 2015 door Sotheby’s geveild voor € 3 miljoen – waarmee het de duurst verkochte gitaar in de geschiedenis is!

Samenvatting

We hopen dat je genoten hebt van onze lijst van de 10 duurste gitaren ter wereld.

Het lijkt erop dat, zoals bij de meeste memorabilia of verzamelobjecten, vorige eigenaren, belangrijke data en gebeurtenissen en unieke aangepaste ontwerpen een enorme rol spelen bij de waardering van dergelijke voorwerpen.

Bij gitaren heeft het zeker meer te maken met wie ermee gespeeld, opgetreden en opgenomen heeft dan wat dan ook.

Je koopt een deel van de geschiedenis en iemands verhaal, wat, afhankelijk van de betekenis, aantoonbaar bijna onbetaalbaar is!

Hier volgt een kort overzicht van de 10 duurste gitaren ter wereld.

  1. “Reach Out To Asia” Fender Stratocaster – €3 Miljoen
  2. John Lennon’s 1962 Gibson J-160E akoestische elektrische gitaar – €2 Miljoen
  3. Jimi Hendrix’s 1968 Fender Stratocaster – €2 Miljoen
  4. Jerry Garcia’s “Wolf” – €2 Miljoen
  5. Bob Marley’s Washburn 22-Series Hawk – €1 Miljoen
  6. 1958 Gibson Korina Explorer – €1 Miljoen
  7. Keith Richards 1959 Les Paul – €1 Miljoen
  8. Bob Dylan’s “New Port Folk Festival” 1964 Fender Stratocaster – €908.543
  9. Eric Clapton’s “Blackie” – €902.894
  10. Jerry Garcia’s Custom Doug Irwin “Tiger” – €901.481

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *