De geschiedenis van zakmessen gaat terug tot vóór de uitvinding van de zak. Archeologisch bewijs suggereert dat zakmessen al sinds de vroege ijzertijd door mensen worden gebruikt. Het vroegst bekende zakmes werd gevonden in Oostenrijk. Dit zakmes met een handvat werd ergens rond 600 – 500 v. Chr. gemaakt.

Zakmessen zijn compact en handig; ze helpen ons bij verschillende kleine taken in ons dagelijks leven. Het zijn ook uitstekende wapens voor zelfverdediging.

Het dragen of bezitten van een standaard zakmes wordt meestal niet beperkt door de wet. Het kan wel verboden zijn op bepaalde plaatsen, zoals schoolterreinen, gerechtsgebouwen, openbare gebouwen en openbare evenementen.

Bij zakmessen denken we meestal niet aan iets duurs. De prijs kan echter enorm oplopen voor een zakmes dat gemaakt is als verzamelobject. De prijs hangt af van het ontwerp, het materiaal en de exclusiviteit.

Hier verzamelen we een lijst van de 9 duurste zakmessen. De meeste van deze messen zijn gemaakt door William Henry, een in de VS gevestigd luxemerk dat verzamelbare zakmessen en herensieraden maakt. William Henry domineert de markt van luxe zakmessen en maakt consequent zeer dure messen, bijna zonder concurrentie.

9. Spearpoint American Pride III

Spearpoint American Pride III

 • Prijs: €11.422
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, goud, Damascus staal en spinel
 • Aantal stuks gemaakt: 50

De Spearpoint American Pride III heeft een handgesmeed “Flag” Damascus stalen lemmet geëtst door Chad Nicholas. Het handvat van het mes is gemaakt van eersteklas roestvrij staal en ingelegd met geel goud.

Op de bolster staan verschillende afbeeldingen die dienen als symbolen van American Pride, waaronder het Vrijheidsbeeld, de Amerikaanse zeearend en sterren van de Amerikaanse vlag. De duimknoop en knoopsloten zijn bezet met spinel edelsteen.

Spinel is een natuurlijke edelsteen die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De Robijn van Timur en de Côte de Bretagne zijn twee van de beroemdste spinel edelstenen. De eerste maakt momenteel deel uit van de Britse kroonjuwelen en de andere was ooit onderdeel van de Franse kroonjuwelen.

8. Wild West Show II

Wild West Show II

 • Prijs: €16.448
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, koper, goud, Damascus staal, fossiele mammoet tand en spinel
 • Aantal stuks gemaakt: 1

Het Wild West Show II mes is voorzien van een 10.000 jaar oude fossiele wolharige mammoet tand. Het is een zeldzaam materiaal dat onder de Noordzee is gevonden. William Henry verzamelt zijn fossiele wolharige mammoet tand uit Alaska en Siberië. Het fossiel moet minstens een jaar aan de lucht drogen voordat het verwerkt kan worden.

De kast heeft koperen en gouden inlegwerk van Steve Adams. Het toont elementen die vaak worden geassocieerd met het Wilde Westen. Het lemmet is gemaakt van Damascus staal met Hornet’s Mest patroon, een kenmerkende stijl van Mike Norris.

De wolharige mammoet is het op twee na meest afgebeelde dier in de prehistorische kunst. De eerste twee zijn paarden en bizons.

7. Autmun Elk III

Autumn Elk III

 • Prijs: €16.448
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, goud, Damascus staal en citrien
 • Aantal stuks gemaakt: 5

Het Autumn Elk III mes heeft William Henry’s kenmerkende stijlen van uitmuntende kunstzinnigheid en handgesmeed Damascus staal.

Het frame is fijn handgegraveerd door Giorgia Contessa. Het ontwerp op het frame is voorzien van 24K geelgouden inleg. Het lemmet lijkt op dat van Wild West II. De knopvergrendeling en duimknop zijn bezet met citrienstenen.

Net als alle andere exclusieve William Henry zakmessen wordt ook dit mes geleverd met een leren draagtas en wordt het verzonden in een houten presentatiekist.

Alle William Henry messen worden exclusief geproduceerd in beperkte, vaak unieke oplages. Het aanbod van de grootste en minst exclusieve modellen is 1000 stuks.

6. Monarch Steampunk Dragon

Monarch Steampunk Dragon Knife

 • Prijs: €16.905
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, 24K goud, zilver, koper, spinel, Damascus staal
 • Aantal stuks gemaakt: 1

Monarch Steampunk Dragon Knife is nog zo’n prachtig meesterwerk gemaakt door William Henry.

De bolster is met de hand gegraveerd door Mark Hoescht met gouden, zilveren en koperen inleg. De duimknop en de eenhandige knopvergrendeling zijn versierd met kostbare spinel edelstenen.

Op de website van het bedrijf staat: “Deze prachtige ‘one-of-a-kind’ heeft een rijke en ingewikkelde balans tussen elegantie, functie en uitmuntende kunstzinnigheid”.

William Henry werd in 1997 opgericht door Matthew William Conable en Michael Henry Honack. De naam van het bedrijf is een combinatie van de middelste namen van beide oprichters.

5. Spearpoint Steampunk Sea Life

Spearpoint Steampunk Sea Life

 • Prijs: €18.276
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, goud, Damascus staal en Spinel
 • Aantal stuks gemaakt: 1

De volgende op onze lijst is het Spearpoint Steampunk Sea Life zakmes gemaakt door William Henry. Net als het Steampunk Dragon mes zijn de duimknop en de eenhandige knopvergrendeling van dit mes bezet met spinel edelsteen.

De behuizing is gemaakt van roestvrij staal en gegraveerd goud inlegwerk van Tom Sterling. Het lemmet is gemaakt van prikkeldraad Damascus staal, geëtst door Robert Eggerling.

Alle William Henry messen zijn gemaakt met Damascus knuppels die zijn gesmeed met minimaal 300 lagen.

4. Spearpoint Horned Dragon

Spearpoint Horned Dragon Pocket Knife

 • Prijs: €20.000
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, 24K goud, zilver, koper, Damascus staal en zwarte onyx
 • Aantal stuks gemaakt: 3

Spearpoint Horned Dragon zakmes heeft een bolster van roestvrij staal, terwijl het lemmet hetzelfde is als dat van Steampunk Sea Life.

De behuizing is ingelegd met goud, zilver en koper, prachtig gegraveerd door Julien Marchal. De duimknop en het knopslot zijn bezet met zwarte onyx edelsteen.

Op de website van het bedrijf staat: “De ‘Horned Dragon’ bevat een aantal van de meest exotische materialen, kunstzinnigheid en gesmede metalen die het kenmerk zijn van de collecties van William Henry; een tijdloos erfstuk om trots te dragen en een leven lang te gebruiken voordat het wordt doorgegeven aan een volgende generatie.”

William Henry biedt acht uiteenlopende collecties zakmessen, waaronder Spearpoint, Monarch, GenTac, Persian, Vetana, Lancet, Kestrel en Pikatti.

3. Spearpoint Lace

Spearpoint Lace Knife

 • Prijs: €22.845
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: Roestvrij staal, goud, Damascus staal en spinel
 • Aantal stuks gemaakt: 1

Dit is weer zo’n prachtig mes gemaakt door William Henry. Het lemmet is Boomerang Damascus staal met de hand gesmeed door Chad Nichols. De bolster heeft gouden inlegwerk dat prachtig met de hand is gebogen door Mario Terzi. Het lemmet is 3,6 inch lang en het handvat is 4,13 inch.

De duimknop en knopvergrendeling hebben spinel edelstenen. Het mes biedt een stevige grip op ware grootte en een veelzijdig deep-belly lemmet, een kenmerkende stijl van William Henry.

De productie van elk exclusief William Henry mes duurt meer dan zeven maanden, waarbij meer dan 300 ambachtslieden in 800 werkplaatsen betrokken zijn.

2. Platina Diamond Swiss

Platinum Diamond Swiss Army Knife

 • Prijs: €63.965
 • Fabrikant: Vitorinox
 • Gebruikte materialen: Platina en diamant
 • Aantal stuks gemaakt: 1

Dit is het enige zakmes op deze lijst dat niet door William Henry is gemaakt. Dit exclusieve zakmes is gemaakt door het Zwitserse messenmakersbedrijf Vitorinox. Het bedrijf staat bekend om zijn Swiss Army mes, een zakmes met meerdere gereedschappen. Het bedrijf is momenteel de enige leverancier van multifunctionele messen aan de Zwitserse strijdkrachten.

Vitorinox maakte dit geweldige mes in 2007 om te vieren dat het bedrijf 120 jaar bestaat. Het mes bevat een groot lemmet, klein lemmet, nagelreiniger, nagelvijl, schroevendraaier, schaar, sinaasappelschiller en pincet.

De behuizing is gemaakt van puur platina 950 en elk gereedschap is bezaaid met kleine diamantjes. Het mes heeft in totaal 430 diamanten van in totaal vier karaat. Vitorinox heeft ook een goedkopere versie van dit mes gemaakt, waarbij het platina is vervangen door geelgoud. Die was geprijsd voor €45.689.

De naam Swiss Army Knife is bedacht door Amerikaanse soldaten tijdens WOII omdat ze het moeilijk vonden om de naam Offiziersmesser uit te spreken, het Duitse woord voor “officiersmes”.

1. GenTac Silver Warrior

GenTac Silver Warrior Knife

 • Prijs: €68.534
 • Fabrikant: William Henry
 • Gebruikte materialen: 24K goud, sterling zilver, Damascus staal, blauwe saffier en diamant
 • Aantal stuks gemaakt: 1

GenTac Silver Warrior is het duurste zakmes ooit gemaakt, met een prijskaartje van €68.534. Het is gemaakt als onderdeel van een collectie ter ere van het werk van Frank Frazzetta. Naast dit design zakmes bevatte de collectie ook herensieraden, zoals hangers, kettingen, armbanden en een ring.

Het mes is een eerbetoon aan een van Frazzetta’s meest gevierde werken, het schilderij The Silver Warrior uit 1972. Het frame toont de Silver Warrior en zijn ijsberen met inleg van goud en blauwe saffieren. Het is met de hand gegraveerd door Aleksey Saburov.

De duimknop en vergrendel knoppen zijn ingelegd met diamanten. Het lemmet van Damascus staal is handgemaakt door Chad Nicholas.

Frank Frazzetta wordt vaak de “Godfather van de fantasy kunst” genoemd vanwege zijn uitgebreide bijdragen aan science fiction en fantasy kunst. Hij staat bekend om zijn schilderijen en kunstwerken voor stripboeken, posters, platenhoezen, boekomslagen en andere.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *