Edelstenen worden allang niet meer alleen gebruikt om hun uiterlijk. Veel mensen zijn meer gaan kijken naar de spirituele kracht van edelstenen. Als we aan edelstenen denken, komen waarschijnlijk vooral de diamant en het kristal in je gedachten op. Dit zijn ook wel de meest bekende edelstenen, maar zeker niet de enige die er bestaan. Iedere edelsteen heeft een eigen kracht en een eigen uitstraling. Maar wat doen edelstenen dan eigenlijk en hoe werkt het? Dat leggen we je in dit artikel uit!

Wat is een edelsteen eigenlijk?

Seleniet Toren 'IJsberg' 10 cm

Edelstenen bestaan uit verschillende mineralen, meestal een combinatie van twee of drie. Dit zijn stoffen die in de aarde voorkomen en in sommige gevallen kristallen gaan vormen. De kleur die een edelsteen heeft, wordt uiteraard bepaald door de soort mineralen die hij bevat. Er zijn twee soorten edelstenen die niet uit de aarde komen, maar juist uit planten en dieren. Dit zijn parels en barnstenen, die om deze reden ook wel organische stenen worden genoemd.

Wat doen edelstenen?

groene-edelstenen

Iedere soort edelsteen heeft een eigen werking, daarom worden ze ook vaak verwerkt in spirituele sieraden. De werking van een steen heeft vooral te maken met de helderheid en de dichtheid ervan. Heldere edelstenen, zoals een bergkristal, werken vooral in op de geest. De stenen zorgen ervoor dat je situaties helder en duidelijk gaat inzien. Doorschijnende edelstenen, zoals een rozenkwarts, spreken vooral ons gevoel aan. Deze steen past vooral bij de hartchakra. Dichte stenen richten zich juist vooral op het lichaam. Een voorbeeld hiervan is de agaat, die een erg aardende werking heeft. Het houdt ons dichter bij de realiteit. Ten slotte heeft de kleur van een edelsteen ook nog een belangrijke betekenis. Stenen met warme kleuren werken activerend en stimulerend, denk bijvoorbeeld aan de kleuren rood en oranje. Groen is juist een kleur die zorgt voor ontspanning en rust, terwijl een paarse of blauwe kleur een harmoniserende werking heeft.

Hoe gebruik je edelstenen?

Er zijn verschillende manieren waarop je als mens gebruik kunt maken van de werking van edelstenen. Een veelvoorkomende vorm is het dragen van spirituele sieraden met bepaalde edelstenen. Hoe meer lichamelijk contact je maakt met de edelsteen, hoe beter de werking ervan is. Daarom komen kettingen en armbanden veel voor, zowel voor mannen als vrouwen. Je kunt er ook voor kiezen om een losse edelsteen in je broekzak of in je tas mee te dragen. Edelstenen worden vandaag de dag ook veel als woonaccessoire toegepast. Ze zorgen voor een prettige sfeer in huis en zijn natuurlijk ook gewoon prachtig om te zien!

Welke edelsteen past bij welke situatie?

Aangezien iedere edelsteen een eigen werking en betekenis heeft, is het natuurlijk wel handig om te weten welke edelsteen bij jouw situatie past. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je welke edelstenen je kunt gebruiken in welke situatie:

Aarden en reinigen van het lichaam:

 • Lavasteen
 • Rookkwarts

Angsten:

 • Rode Jaspis
 • Tijgeroog

Concentratieproblemen:

 • Bergkristal
 • Vuursteen

Hoogsensitiviteit:

 • Aquamarijn
 • Labradoriet

Stress:

 • Agaat
 • Maansteen

Verlies en rouw:

 • Rozenkwarts
 • Amethist

Mocht je nog twijfelen, dan kun je natuurlijk altijd advies vragen in een winkel die gespecialiseerd is in de werking van edelstenen. Er zijn ook coaches die werken met de helende kracht van edelstenen, waar je terecht kunt voor het vinden van de juiste oplossing voor jouw situatie.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *