Vers rijbewijs op zak? Dan is het nu eindelijk tijd om je allereerste auto te kopen. Maar hoe voorkom je dat een verkoper je een slecht onderhouden voertuig aansmeert? En voor welke addertjes onder het gras moet je oppassen? Dit zijn drie tips voor de aanschaf van je eerste wagen, waaronder de juiste autoverzekering afsluiten.

Tip 1: Vergelijk autoverzekeringen

contract-ondertekenen

De weg mag je pas op als je een autoverzekering hebt. Regel dit daarom vóórdat je achter het stuur gaat zitten. Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk dat je niet alleen naar de prijs kijkt, maar ook naar de dekking.

Een basisdekking (WA) is verplicht en dekt schade die je per ongeluk aan anderen en andermans spullen maakt. Wil je je dekking uitbreiden en bijvoorbeeld ook verzekerd zijn tegen ruitschade of andere schade aan je eigen auto? Kies dan voor een van de andere twee dekkingen. Dus voor WA+ of All Risk.

Als je eruit bent welke dekking het beste bij je past, vergeet dan niet om online autoverzekeringen te vergelijken. Zo zie je meteen welke autoverzekeraar jouw dekking het voordeligst aanbiedt. Door te kiezen voor de goedkoopste aanbieder kun je al snel zo’n 600 euro per jaar besparen.

Goed om te weten…

Een tweedehands auto is niet alleen goedkoper dan een gloednieuw exemplaar: je betaalt er vaak ook minder verzekeringskosten voor. Dit maakt een tweedehands auto een ideale keus voor studenten en beginnende bestuurders die nog niet zoveel geld hebben gespaard.

Tip 2: Check de reviews

Heb je een bepaald automerk en model op het oog? Dan is het slim om de online reviews te lezen. Zo kom je er snel achter wat andere kopers erover te zeggen hebben. Ook ontdek je of er bepaalde problemen of obstakels zijn waar veel gebruikers mee te maken krijgen. Op die manier val je minder makkelijk voor een auto die veel onderhoud vraagt of onbetrouwbaar is.

Tip 3: Controleer of de verkoper betrouwbaar is

auto-garage

Als je een tweedehands auto koopt, kan het lastig zijn om te weten of de persoon die de auto verkoopt wel betrouwbaar is. De verkoper kan namelijk belangrijke informatie achterhouden, over mankementen bijvoorbeeld. Zorg daarom dat je altijd de verkoper checkt voordat je een deal sluit. Als je een tweedehands auto koopt bij een dealer, kijk dan of de dealer aangesloten is bij de BOVAG. Als je via Marktplaats of een andere website van een particulier koopt, loop dan eerst de verkoopgeschiedenis van de auto na.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *