Wanneer een fiets gestolen wordt, kan dat je het gevoel geven alsof er in je huis is ingebroken. Of het nu je gloednieuwe racefiets is of een tweedehands mountainbike, het verlies kan net zo frustrerend zijn. We hebben het web afgezocht naar informatie om je de meest uitgebreide gids te geven over hoe je je fiets tegen diefstal kunt beschermen. Helaas zijn er geen volledig onfeilbare manieren om fietsdiefstal te voorkomen; er zijn echter genoeg stappen die je kunt nemen om een dief wel twee keer te laten nadenken voor hij je fiets steelt. Laten we de beste tips en manieren leren om je fiets veilig te houden.

Er is veel wat je kunt doen om je fiets veilig op je terrein te houden zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het indienen van een claim, zoals:

1. MAAK JE FIETS PERSOONLIJK

fiets-met-bloemen

Maak je rit uniek en personaliseer met persoonlijke elementen, zoals een aangepaste verfbeurt, opvallende stickers of accessoires. Het kan helpen dieven af te schrikken, want het zal moeilijker te verkopen zijn als het een aparte stijl heeft in vergelijking met een meer generieke.

2. BEWAAR HET SERIENUMMER

Ook als hij eenmaal geregistreerd is, is het een goed idee om je serienummer te bewaren. Het bij de hand hebben kan voordelig zijn in geval van een politierapport of claim.

Zorgen dat je gedekt bent door de beste fietsverzekering zal je helpen de kosten terug te verdienen als het ergste gebeurt.

3. ZET JE FIETS OP SLOT ALS JE HEM NIET GEBRUIKT

fiets-hangslot-hek

Als je je fiets parkeert, kies dan een veilige, goed verlichte plek. Als het kan, breng je je fiets binnen, waar mogelijk. Telkens als je niet op je fiets rijdt, moet hij op slot staan, ook als hij in je garage of achtertuin schuurtje staat. Zorg ervoor dat je fiets aan een stevige bevestiging vastzit, bij voorkeur van metaal, en aan de grond bevestigd is. Hout kan heel gemakkelijk doorgezaagd worden. Wees er zeker van dat de hele bevestiging niet opgetild en met je fiets meegenomen kan worden. Trek aan wat je ook gaat vastzetten om er zeker van te zijn dat het niet gemakkelijk weggenomen kan worden. Vooral wegwijzers kunnen gemakkelijk verwijderd worden door ze los te schroeven, en sommige zijn al losgemaakt. Zorg ervoor dat je zowel de carrosserie van je fiets als de achterband vastzet. Vermijd oudere fietsenrekken die alleen de onderkant van je wiel op zijn plaats houden.

Fietssloten

Gebruik een smart fietsslot! Een slim slot kan je waarschuwen als je fiets in beweging is en je in staat stellen de locatie ervan te volgen. Sommige modellen zenden zelfs geluid uit als ermee geknoeid wordt.

  • Probeer de ruimte binnenin je beste fietsslot zo veel mogelijk op te vullen. Dit maakt het voor dieven moeilijk er gereedschap in te steken om het slot open te wrikken.
  • Zorg ervoor dat je beide wielen vergrendelt, net als het frame. Probeer ook een kabelslot te gebruiken om de band vast te zetten.
  • Maak het niet gemakkelijk om je fiets te stelen. Gebruik, indien mogelijk, twee verschillende soorten sloten tegelijk (b.v. een kabelslot en een U-slot). De meeste dieven willen er snel vandoor. Ze hebben misschien niet de tijd of het gereedschap om in korte tijd twee soorten sloten te breken.

4. VERTROUW NIET OP DE AANWEZIGHEID VAN CAMERA’S OM JE FIETS VEILIG TE HOUDEN

Beveiligingsbeelden zijn zelden van veel nut als een fiets eenmaal weg is, en dieven weten dat.

5. REGISTREER JE FIETS

man-laptop-card-reader

Door je fiets te registreren kan de politie jouw gestolen fiets eventueel opsporen wanneer ze deze tegenkomen. Hierdoor vergroot je de kans dat je jouw verloren fiets uiteindelijk weer terugkrijgt.

6. GEBRUIK EEN ZADEL WAAR JE SLEUTELS VOOR NODIG HEBT

Samen met de wielen zullen veel dieven het zitje stelen. Het veel voorkomende snel sluitmechanisme maakt het kwetsbaarder voor diefstal. Overweeg te investeren in het verwisselen van eventuele snelspanners voor wielen of zitjes voor exemplaren die sleutels vereisen om te ontgrendelen.

7. KIJK UIT NAAR LEKKE BANDEN OF MARKERINGEN

Merk je bij het terugbrengen van je fiets beschadigingen of lekke banden, laat hem dan niet onbeheerd achter, want dieven kunnen dat met opzet gedaan hebben en van plan zijn later terug te komen om sloten door te knippen.

8. VERTROUW NIET OP VOETGANGERSVERKEER OM JE FIETS VEILIG TE HOUDEN

Jarenlange rapporten hebben ons geleerd dat veel diefstallen, vooral die waarbij kabelsloten doorgeknipt worden, gebeuren onder de dekmantel van drukte of voor drukke cafés of restaurants.

We hopen dat deze tips van pas komen om je te helpen je fiets veilig te houden!

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *