Wil jij weten hoe jij jouw geluk kunt vergroten? Bekijk dan deze handleiding, waarin we negen uitvoerbare stappen bespreken, die de kansen in jouw voordeel zullen doen kantelen.

Tony heeft geluk. Hij geeft het toe. Het lijkt altijd goed voor hem te komen. Hij ontmoette de juiste levenspartner, zijn kinderen zijn geweldig, hij had geluk toen hij die baan kreeg, enz.

Waarom lijken sommige mensen alles mee te hebben? Waarom lijken altijd dezelfde mensen veel geluk in het leven te hebben?

Soms zijn we geneigd om te denken dat sommige mensen gewoon geluk hebben of dat geluk buiten onze invloedssfeer valt.

Ik geloof dat je, net als Tony, constant geluk kunt aantrekken.

De waarheid over geluk

klavertje-vier

Ray Kroc, de man die met McDonald’s wereldwijd succes behaalde, geloofde niet in geluk.

Hij werkte vele jaren als verkoper voordat hij de gebroeders McDonald vond. Het is gemakkelijk te denken dat Ray geluk heeft gehad omdat hij die broers heeft ontmoet.

Maar Kroc heeft buitengewoon hard gewerkt om honderden McDonald’s-filialen in de VS te openen. De gebroeders McDonald hadden dat visioen niet, maar hij had het wel.

En de rest is geschiedenis. 

Ray Kroc vergrootte zijn geluk door hard te werken en door slimmer te gaan denken.

Dit betekent dat geluk gewoon het resultaat van jouw acties is. Met andere woorden, je kunt geluk afdwingen door de juiste gewoonten aan te nemen. Zelf bij een online casino nederland legaal kan je het afdwingen wanneer je bijvoorbeeld meer tijd investeert in het leren van pokeren.

De kansen in jouw voordeel laten kantelen

Dr. Richard Wiseman, auteur van het boek met de titel De geluksfactor zei dat mensen niet met geluk of pech worden geboren en dat je de juiste instelling moet hebben om geluk te hebben.

Wiseman hield met meer dan 400 vrijwilligers intensieve interviews en voerde vele experimenten uit. In een experiment dat tien jaar duurde, onderzocht de Britse psycholoog Wiseman het gedrag van twee groepen mensen: zij die zichzelf als gelukkig beschouwen en zij die dat niet doen. Hij kwam tot de conclusie dat geluk iets is dat geleerd kan worden.

“Gelukkige mensen proberen gewoon dingen. Mensen die veel tegenslagen ervaarden, leden aan verlamming door analyse. Ze zouden niets doen totdat ze alles hadden bestudeerd en het moment om te handelen er niet meer was. Ze profiteren niet van de voordelen van leren door te doen. Ik ben een grote fan van klein beginnen, veel projecten proberen, zien wat er werkt en wat niet en itereren op basis van feedback.” – Richard Wiseman.

De waarheid is dat jij door de gewoonten van succesvolle mensen te leren jouw geluk kunt vergroten. Jij kunt ook jouw ‘geluksscore’ verbeteren door de gewoonten, die zij hebben aangenomen om doeltreffendheid te bereiken, aan te nemen.

Hier zijn enkele manieren om de kansen in jouw voordeel te laten kantelen.

9 manieren om jouw geluk te vergroten

1. Geloof dat je geluk hebt

fit-man-water

Hoe vreemd het ook klinkt, als je gelooft dat je geluk hebt, is de kans groter dat je ontvankelijk voor de kansen om je heen bent. Geloven dat je geluk hebt, verandert je perspectief. Probeer op te letten wanneer je echt geluk hebt, pauzeer dan even en erken het. Al snel zul je beseffen dat je meer geluk hebt dan je dacht.

2. Wees duidelijk over jouw doelen en spreek ze ook uit

Waarom moet je duidelijk over jouw doelen zijn? Omdat het je bewuster maakt van de kansen om je heen, die verband houden met deze doelen. En als jij jouw doelen aan mensen om je heen kenbaar maakt, zullen ze je waarschijnlijker kansen bieden, die voor jou en jouw doelen relevant zijn. Houd jouw doelen in het achterhoofd, misschien in een notitieboekje gekrabbeld of opgeslagen in een tool zoals bijvoorbeeld Weekplan en bekijk ze regelmatig.

3. Sta open voor kansen

Soms kloppen er kansen aan je deur, maar ben je te bang om de deur open te doen. Soms moet je bereid zijn om uit je comfortzone te stappen om het geluk in je leven te accepteren.

4. Omring jezelf met de juiste mensen

meeting-koffie-man-vrouw

Gelukkige mensen hebben de juiste mensen in hun persoonlijke netwerk. Maak actief contact met mensen, die je kunnen helpen om succes te behalen:

  • Zoek mentoren of coaches.
  • Word lid van of organiseer mastermind-groepen.
  • Ga naar bijeenkomsten.

Jouw vriendenkring bepaalt wie je bent. Als je omringd bent door onverschrokken mensen, is de kans groot dat je grotere uitdagingen aangaat.

5. Verhoog jouw Karma-score

Karma is diep geworteld in onder meer het hindoeïsme en het boeddhisme en stelt dat goede bedoelingen en goede daden bijdragen aan een goed karma en toekomstig geluk (terwijl slechte bedoelingen en slechte daden bijdragen aan een slecht karma). Dit is vergelijkbaar met de Gulden Regel of de wet van de wederkerigheid:

  • Behandel anderen zoals je wilt dat anderen jou behandelen (positieve of directieve vorm).
  • Wat men mij niet aan moet doen, wil ik ook andere mensen niet aandoen (negatieve of verbodsvorm).
  • Wat je anderen wenst, wens je jezelf toe (empathische of responsieve vorm).

Overweeg vrijwilligerswerk te gaan doen, zinvolle geschenken te geven en een goede vriend te zijn.

6. Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid is een spier, die je kunt trainen. Door dankbaarder te zijn, zul je geneigd zijn om het ook meer te uiten. Door het vaker te uiten, zullen anderen eerder dingen voor je willen doen omdat ze weten dat het echt gewaardeerd zal worden.

Als je je dankbaarheidsspier wilt oefenen, probeer dan dit: denk aan het einde van de dag, vlak voordat je in bed in slaap valt, aan 5 dingen waar je die dag echt dankbaar voor bent. Het kan een baan zijn die de rekeningen betaalt, een liefhebbend gezin dat je hart blij maakt, een vriend die je aan het lachen maakt.

7. Kom tot rust

man-springt

Als we gestrest en moe zijn, hebben onze ambities en optimisme de neiging om te krimpen en beginnen we ons op onze behoeften en onszelf te concentreren. Als we ontspannen en gelukkig zijn, breiden we uit naar buiten en zien we gemakkelijker kansen. Ik raad ten zeerste aan om mindfulness-meditatie te overwegen omdat het erg handig is en met een minimale tijdsinvestering resultaten oplevert.

8. Wees proactief

Neem de leiding over je leven en geef niet langer de schuld aan andere mensen voor je armoede, ongeluk of mislukkingen. Door proactief te zijn – in plaats van reactief – stop je de schuld en eis je je eigen kracht op om je leven te veranderen.

9. Kom opdagen

Je moet consequent op de juiste plaatsen verschijnen om geluk te laten gebeuren. Als je regelmatig naar de juiste bijeenkomsten gaat, ontmoet je de juiste mensen. Als je consequent komt opdagen en aan jouw zaak werkt, boek je vooruitgang.

Conclusie

Hoewel geluk per definitie iets is waar je geen controle over hebt, kun je wel een grote invloed hebben op hoeveel ‘geluk’ jij in jouw leven krijgt.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *