We weten het inmiddels allemaal wel: de hele dag zittend werken is niet gezond. Los van het feit dat beweging gezond is, is vooral het feit dat je lichaam de hele dag in dezelfde houding zit een probleem. Vooral als die houding niet optimaal is. Voor de juiste zithouding, moet je een ergonomische bureaustoel kopen. Maar hoe zorg je ervoor dat je met een ergonomische stoel ook daadwerkelijk ‘gezond’ zit aan je bureau? We bespreken een aantal factoren om op te letten.

Best Posture For Desk Job Online Sale, UP TO 60% OFF | www.editorialelpirata.com

Heuphoek van 100°

De juiste heuphoek is van belang bij zittend werk. Een hoek van 100° is ideaal. De heup staat daarbij net iets hoger dan de knie. Waarom geen kniehoek van 90°? Omdat bij een hoek van 100° het bekken en de wervelkolom een natuurlijkere en neutralere houding aannemen. Daarmee wordt de kans op het ontstaan van klachten kleiner. Ga in ieder geval zeker niet te laag zitten, want de neemt je rug een ronde vorm aan. Dat kan voor pijn zorgen én je darmen afknellen. Een te hoge zithouding kan je beenzenuwen afknellen, waardoor je slapende benen kunt krijgen.

Zitdiepte

De juiste zitdiepte is ook een factor in het voorkomen van lichamelijke klachten. Bij een te diepe zitting, ga je onderuitzakken. Dan gaat je rug bollen en kun je moeilijker opstaan en verzitten. Bovendien is de juiste heuphoek zo niet mogelijk. Zorg ervoor dat je nog een platte hand tussen de binnenkant van je knieholte en de zitting kunt plaatsen voor de juiste zitdiepte met de juiste ondersteuning.

Rughoek

se7en-bureaustoel

Om voor de juiste heuphoek te kunnen zorgen, is ook de juiste hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar hebben van belang. Zorg ervoor dat de rughoek tussen de 95° en 105° is ten opzichte van de zitting van je bureaustoel. Ander ga je onderuit zitten en treden er afschuifkrachten op die je de hele tijd moet tegengaan.

Actieve zithouding

Ergonomisch zitten tijdens het werken betekent niet uitsluitend stilzitten in een bureaustoel met lendensteun. In plaats daarvan kun je namelijk ook kiezen voor een bureaustoel die een actieve zithouding stimuleert. De Swopper van Aeris is een bureaustoel die daarvoor zorgt. In feit is het een flexibele kruk die je helpt om meer te bewegen tijdens het zitten. Hierdoor kun je rugklachten en nekklachten verminderen wanneer je lang achter elkaar zittend werkt.

Een ergonomische bureaustoel biedt pas uitkomst als je hem goed gebruikt. Neem daarom bovenstaande tips serieus om de kans op lichamelijke klachten door het zittend werken zo veel mogelijk te verkleinen.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *