Heerlijk, je komt weer thuis na een lange werkdag of een avond sporten en bent toe aan ontspanning. De warmte van een sauna kan hierbij zorgen voor een ontspannend effect en je komt daarbij helemaal tot rust. Dat daarmee ongemerkt ook je gezondheid wordt gestimuleerd, maakt het een win-win situatie. Lees snel verder om achter de gezondheidsvoordelen van een sauna voor thuis te komen. 

Versterking immuunsysteem

Allereerst krijgt het immuunsysteem een boost. Het lichaam reageert op de hoge temperatuur in de sauna. De warmte zorgt voor het doden van bacteriën, virussen en parasieten. Wanneer je na een saunabezoek weer afkoelt, maakt het lichaam antistoffen aan. Hierdoor wordt het afweermechanisme opgebouwd, waardoor de kans op een verkoudheid of griep afneemt. Het regelmatig bezoeken van de sauna is daarbij wel belangrijk. Eén of twee keer per week is al genoeg voor een goede basis. Een sauna in huis is daarom ideaal.

Sneller herstel (spier)pijn

sporten-man-fit

De afnemende klachten van (spier)pijn is het tweede gezondheidsvoordeel. Na een flinke sportsessie wil het weleens voorkomen dat je de volgende dag moeilijk uit bed komt. Of heb je na een lange werkdag rugklachten opgelopen? Een bezoek aan de sauna kan deze klachten afnemen. Door de hoge temperatuur worden spieren en gewrichten opgewarmd. Deze warmte zorgt voor een verbeterde doorbloeding in het lichaam. Spieren reageren hierop en herstellen sneller. Wat nóg beter werkt is een infrarood sauna. De infraroodstraling dringt tot diep in de huid door, waardoor spieren nog heviger verwarmd worden. De pijn zal hierdoor sneller verdwijnen.

Huid voordelen

moderne-sauna

Tot slot kent een sauna ook voordelen voor de huid. Door de oplopende warmte doet het lichaam zijn best om zo snel mogelijk af te koelen, zodat de lichaamstemperatuur op peil blijft. De warmte wordt afgevoerd in de vorm van vocht. Je begint te zweten. Tijdens het zweten verwijden de bloedvaten en worden poriën geopend. De zweetreactie zorgt ervoor dat oude huidschilfers losraken van de huid. Na het losraken maakt het lichaam nieuwe huidlagen aan. Daarnaast zorgt het transpireren ook voor het verlies van overtollig talg en ander vuil. De huid wordt ‘schoongemaakt’. Door dit proces voelt de huid na een saunabeurt weer zacht en soepel aan. Naast dit reinigende effect heeft het zweten ook nog gezondheidsvoordelen voor de huid.

De huidstructuur en elasticiteit van de beschermlaag wordt versterkt. Hierbij geldt het principe: Hoe vaker je een sauna neemt, hoe sterker de huid hierdoor wordt.

Een regelmatig saunabezoek kent dus gezondheidsvoordelen. En wat is nu lekkerder dan een sauna bij huis die zorgt voor nog meer gemak en ontspanning? Er zijn veel specialisten in sauna’s die je graag helpen met het maken van een keuze van een sauna, zoals Rhodos specialist in sauna’s. Specialisten hebben vaak een uitgebreider assortiment, eindeloze mogelijkheden en het beste advies gegeven door ervaren medewerkers.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *