Je zou misschien verwachten dat een vulkanisch eiland in de buurt van de Sahara woestijn zijn deel aan gevaarlijke dieren en grillig weer heeft. In feite is Gran Canaria een van de veiligste vakantieoorden ter wereld en zijn de bezienswaardigheden in Gran Canaria het meer dan waard om ernaartoe te vliegen. Misdaad is zeldzaam, de wegen zijn veilig en het weer op Gran Canaria is ook vrij stabiel. De grootste gevaren op Gran Canaria zijn een verbrande huid en door alcohol veroorzaakte katers.

Terrorisme

De pers, en vooral de Nederlandse, heeft gemeld dat Spanje in hoge staat van paraatheid is wegens het gevaar van een terroristische aanslag. Gran Canaria, dat midden in de Atlantische Oceaan ligt en geen plaatselijke radicalen kent, is ongeveer zo veilig als je maar ergens in de wereld kunt krijgen.

In de resorts

tui-blue-suiteprincess-gran-canaria

De badplaatsen van Gran Canaria zijn over het algemeen veilig en vredig en de meeste problemen worden veroorzaakt door dronken bezoekers die met elkaar ruzie beginnen te maken. Dat gezegd hebbende, moet je altijd elementaire voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Bewaar waardevolle spullen in de kamerkluis, vooral als je op de begane grond zit of op een plaats waar je gemakkelijk op straat kunt komen.
  • Neem taxi’s als je dronken bent en terug naar je accommodatie moet. Je bent kwetsbaar als je dronken bent en naar huis loopt, vooral alleen en ’s avonds laat.
  • Laat geen waardevolle spullen onbewaakt achter op het strand terwijl je zwemt of eet.
  • Als je een spelletje drie bekers of gelijkwaardig straatgokken ziet, bedenk dan dat het illegaal is en dat er gegarandeerd mee geknoeid is. Speel mee en je zult verliezen.
  • Van balkons springen of hangen is gevaarlijk en doodt elk jaar mensen. Doe het dus alsjeblieft niet.

Verkopers

De beste manier om op Gran Canaria met alle straat verkopers om te gaan, van overijverige tot zonnebril verkopers, is door weg te lopen of ze volledig te negeren. Ze krijgen al gauw de hint en gaan verder. Heb je echter interactie met ze, dan blijven ze je lastig vallen.

Heb je op een kraslot een videocamera, gratis vakantie of dag in een park gewonnen? Gefeliciteerd, maar bedenk dat de prijs met voorwaarden komt en je vakantietijd kost om hem terug te krijgen, als hij al bestaat.

Verkeersregels

gran-canaria-weg-maspalomas

Sinds de invoering van flitspalen zijn de Canarische automobilisten aanzienlijk rustiger geworden. Sommigen stoppen zelfs bij zebrapaden. Hier zijn een paar plaatselijke eigenaardigheden waarvan je op de hoogte moet zijn.

  • Onthoud dat de Spanjaarden rechts rijden: Er is elk jaar wel een huurauto maniak die met zijn gezicht naar de verkeerde kant de snelweg oprijdt en chaos veroorzaakt.
  • Plaatselijke chauffeurs halen nog steeds in in blinde bochten op de bergwegen en piepen en zwaaien met hun handen als je treuzelt. Glimlach gerust en zwaai terug want ze voelen zich er schuldig door. Als je een rij auto’s achter je hebt, ga dan aan de kant en laat ze erlangs.
  • Blijf op rotondes op de buitenste rijstrook. Iedereen doet dat en het is gewoon makkelijker.
  • Als je een auto of bromfiets huurt op Gran Canaria inspecteer hem dan minutieus en draag de helm. Bedenk dat verkeersongelukken het grootste gevaar zijn voor toeristen waar ook ter wereld.

Geen gevaarlijke beestjes

Het enige giftige landdier op het eiland is een schuwe reuzenduizendpoot tot 10 centimeter lang met de toepasselijk sinistere naam Scolopendra morsitans. Hij leeft onder rotsen en in muren en komt alleen ’s nachts tevoorschijn.

Scolopendra morsitans

Als je op Gran Canaria een slang ziet zal het een geïntroduceerde Californische koningsslang zijn en volkomen ongevaarlijk. Er zijn er veel rond Telde en Valsequillo en ook bij Galdar. Je zult ze alleen zien als je gaat wandelen.

In zee

De zee rond het eiland kan ruw zijn en op verschillende stranden staan zeer sterke stromingen. Als er surfers in het water zijn, kijk dan uit want de golven zullen krachtig zijn. Op de meeste hoofdstranden zijn overdag strandwachten aanwezig.

Als je over rotsen zwemt kijk dan uit waar je je handen en voeten neerzet. Zee-egels en schorpioenvissen geven beide pijnlijke maar niet gevaarlijke steken. Af en toe komen zwermen kwallen (aguavivas in het Spaans, letterlijk ‘levend water’) met de getijden mee, vooral in de winter. Kijk op de hoofd stranden uit naar gele vlaggen met een afbeelding van een kwal erop. Als er genoeg zijn om je zorgen over te maken zie je ze op de oever liggen. De kwallen rond de eilanden geven een pijnlijke steek maar zijn niet dodelijk.

Er is nog nooit een aanval van een haai in de Canarische wateren geweest en er komen geen zeeslangen voor in de Atlantische Oceaan. Als je een zeeslangachtig wezen ziet is het ofwel een murene, die bijt als je hem prikt, ofwel een culebre, een ongevaarlijke gevlekte paling.

Wandelen

kliffen-strand-gran-canaria

Als je ’s winters in de bergen wandelt, veroorzaakt hevige regenval plotselinge overstromingen in de steile valleien. Als de dammen in de valleien vollopen komt het overtollige water als een gevaarlijke stortvloed vrij. Dit heeft in het verleden zowel plaatselijke als buitenlandse wandelaars gedood.

Het andere gevaar voor wandelaars is de zomerzon. Het wordt tot 45ºC in de heuvels tijdens sirocco of calima omstandigheden. Hierdoor droog je met het uur uit en is er weinig natuurlijk water beschikbaar. Wandel niet tijdens hete perioden in de zomer en neem altijd voldoende water mee voor je hele wandeling (minimaal een liter per uur).

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *