Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde natuurlijke extracten van bladeren, bloemen en stengels van planten.

De meest gebruikelijke manier om etherische oliën te gebruiken, is door ze in te ademen. Ze zijn zowel vanwege hun geweldige geur als vanwege hun therapeutische eigenschappen erg geliefd. Naast dat ze kunnen worden gebruikt in diffusers en luchtbevochtigers, kunnen ze ook met een dragerolie worden verdund en op de huid worden aangebracht.

Echte etherische olie heeft een breed scala aan geneeskrachtige en therapeutische eigenschappen. Door hun schimmelwerende, antibacteriële en antivirale eigenschappen zijn ze een uiterst nuttig product in jouw medicijnkastje.

Het is ook aangetoond dat ze een gezonde slaap kunnen bevorderen en hoofdpijn en andere pijn kunnen verlichten. Bovendien kunnen etherische oliën huidaandoeningen verbeteren, verkoudheid helpen behandelen en een gezonde spijsvertering bevorderen.

Hieronder bekijken we enkele manieren waarop je etherische oliën kunt gebruiken. We zullen ook hun voordelen behandelen en je tips geven om ze veilig te gebruiken.

Hoe etherische oliën met een diffuser te gebruiken

Geurwolkje-aroma-therapie

Bron: Geurwolkje.nl

Een aroma diffuser is een apparaatje dat etherische oliën in de lucht verdampt. Er zijn verschillende soorten aroma diffusers, die je hiervoor kunt gebruiken. Volg om veiligheidsredenen de instructies van de fabrikant.

Populaire soorten diffusers voor etherische olie zijn onder meer:

 • keramische diffusers
 • elektrische diffusers
 • kaarsen
 • lampringen
 • geurstokjes diffuser
 • ultrasone aroma diffuser

Adem gewoon in

De gemakkelijkste manier om in te ademen, is door een flesje pure etherische olie te openen en een paar keer diep adem te halen. Maar laat die onverdunde olie jouw huid niet raken.

Voor de stoommethode heb je een kom met heet water en een handdoek nodig. Zet de kom op een tafel en voeg er een paar druppels etherische olie aan toe. Leg een handdoek over je hoofd en de kom. Sluit je ogen en adem de stoom enkele minuten diep in. Herhaal dit een paar keer per dag.

Wanneer je etherische oliën in de lucht verdampt, denk dan aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kinderen of huisdieren in jouw omgeving. Sommige etherische oliën kunnen gevaarlijk zijn.

Droge verdamping

Deze methode vereist alleen een soort droog materiaal, zoals een watje of een lapje.

Voeg een paar druppels etherische olie toe aan het materiaal. Houd dit onder je neus en adem in of laat de geur op een natuurlijke wijze verspreiden.

Je kunt ook een paar druppeltjes aan de ventilatieopeningen in jouw auto, jouw overhemdkraag of jouw kussensloop toevoegen.

Hoe je etherische oliën op jouw huid gebruikt

olie-huid

Je kunt op verschillende manieren etherische oliën voor huidverzorging en massage gebruiken. Verdun etherische oliën met een dragerolie en breng het mengsel op je huid aan. Volg een recept of jouw intuïtie om een mix voor een rollerflesje te maken, zodat jij jouw favoriete combinatie altijd bij de hand hebt.

Concentreer je op gebieden met spierpijn, benauwdheid of spanning. Je kunt de olie ook voorzichtig op drukpunten, zoals je slapen, je polsen of het derde oog wrijven. Je kunt de oliën ook gebruiken om je voeten te masseren en een paar druppels rond je neus te doen.

Een andere optie is om etherische olie aan je favoriete cosmetische producten toe te voegen, zoals toners, serums en crèmes om spierpijn te verminderen. Maar zorg er altijd voor dat je de etherische olie eerst in een dragerolie verdunt.

Hoe etherische olie in bad of onder de douche te gebruiken

badkamer-modern-cream

Hoewel het het beste is om vanwege warmte en vochtigheid etherische oliën buiten de badkamer op te bergen, zul je hier veel toepassingen voor vinden. Voeg een paar druppels etherische oliën aan je shampoo, conditioner en body wash toe.

Om tijdens het douchen etherische oliën in te kunnen ademen, doe je een paar druppels op de douchewanden en inhaleer je diep tijdens het douchen. Of doe een paar druppels verdunde etherische olie op een warm washandje, dat kan worden gebruikt voor inademing en om je lichaam zachtjes te exfoliëren.

Verdun een paar druppels etherische olie met een dragerolie voordat je deze aan jouw badwater toevoegt. Of gebruik etherische olie met een badzout of met een bubbelbadproduct.

Hoe etherische olie in een luchtbevochtiger te gebruiken

Als je ervoor kiest om etherische oliën aan jouw luchtbevochtiger toe te voegen, raadpleeg dan de instructies van de fabrikant. Sommige fabrikanten van ultrasone luchtbevochtigers raden het gebruik van etherische oliën af.

Om etherische oliën in een luchtbevochtiger te gebruiken, doe je een paar druppels in het waterreservoir. De olie zal van nature door de kamer vernevelen. Gebruik voor het beste resultaat een koele nevel en maak jouw luchtbevochtiger regelmatig schoon.

Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van etherische oliën

De kracht en de mogelijke risico’s van etherische oliën vereisen dat je ze met zorg gebruikt. Neem etherische oliën niet in.

Mensen die geen etherische oliën zouden moeten gebruiken zonder de aanbeveling van een arts, zijn onder meer:

 • oudere volwassenen
 • kinderen jonger dan 12 jaar
 • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven

Houd ook rekening met huisdieren in de omgeving. Sommige etherische oliën kunnen voor huisdieren gevaarlijk zijn.

Praat met een arts als je medicijnen gebruikt of etherische oliën gezondheidsproblemen, waaronder hoge bloeddruk, lage immuniteit of epilepsie, kunnen geven.

Neem met een gediplomeerd aromatherapeut contact op als je meer informatie over een individueel behandelplan wilt.

Gebruik een dragerolie

Meng etherische oliën altijd met een dragerolie van therapeutische kwaliteit. Vermijd oliën die zijn afgeleid van noten als je allergisch voor noten bent.

Gevoeligheden van de huid

Etherische oliën kunnen huidproblemen verergeren. Gebruik daarom geen etherische oliën in de buurt van gevoelige gebieden, zoals de ogen, oren en mond. Breng ze niet aan op een beschadigde, ontstoken of geïrriteerde huid.

Je kunt op mogelijke huidallergieën letten door een patchtest uit te voeren voordat je een drager of een etherische olie gebruikt. Om een patchtest uit te voeren, plaats je een kleine hoeveelheid van de verdunde olie op de binnenkant van jouw pols of achter jouw oor. Wacht 24 uur om te bekijken of er irritatie optreedt.

Bepaalde citrusoliën kunnen, wanneer de huid na gebruik aan zonlicht wordt blootgesteld, lichtgevoeligheid veroorzaken. Vermijd gebruik op delen van de huid, die binnen 12 uur aan de zon worden blootgesteld.

De voordelen van etherische olie

aroma-diffuser-geurwolkje

Bron: Geurwolkje.nl

Hoewel er meer onderzoek nodig is, hebben etherische oliën een schat aan bewezen gezondheidsvoordelen. Ze zijn een betaalbare, veelzijdige en handige manier om jouw gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Je kunt ze gebruiken om pijn en krampen te verlichten, de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren en huidaandoeningen te genezen. Ze verlichten ook congestie, bevorderen een gezond slaappatroon en verbeteren jouw humeur.

Hier zijn de voordelen van enkele populaire etherische oliën:

 • De kalmerende eigenschappen van lavendelolie maken het een nuttige olie om zowel emoties verbeteren als fysieke problemen, zoals lichte huidletsels, krampen en sinuscongestie te genezen. Het wordt ook gebruikt om hoofdpijn, angst en slapeloosheid te verlichten.
 • Tea tree. De voordelen van tea tree olie wegen ruimschoots op tegen de sterke medicinale geur. Deze olie is een hoofdbestanddeel van huidverzorging en helpt bij de behandeling van acne, schimmelnagels en wratten.
 • Pepermuntolie is een krachtige olie, die wordt gebruikt bij het verbeteren van de ademhalingsfunctie en het verlichten van sinuscongestie. Het heeft ook eigenschappen, die de spijsvertering helpen te verbeteren. De stimulerende geur van pepermunt kan misselijkheid verlichten en de hersenfunctie verbeteren.
 • Sinaasappelolie kan angst en stress verlichten. Deze etherische olie kan jouw zenuwstelsel kalmeren en een gezonde lymfestroom bevorderen. Dit is echter een etherische olie van citrusvruchten, die bij blootstelling aan zonlicht brandwondjes op de huid kan veroorzaken.
 • Citroenolie. Deze olie wordt gebruikt om de immuniteit, de bloedsomloop en de lymfestroom te stimuleren. De antibacteriële en antivirale eigenschappen maken het nuttig bij de behandeling van huidaandoeningen zoals insectenbeten, steenpuisten en puistjes. Net als sinaasappelolie kan citroenolie echter fotogevoeligheid op de huid veroorzaken.

Samengevat

Etherische oliën hebben een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid. De meest gebruikelijke manier om etherische oliën te gebruiken, is door ze in te ademen, hetzij rechtstreeks uit het flesje, hetzij door een diffuser of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Je kunt etherische oliën ook verdunnen met een dragerolie en deze dan rechtstreeks op jouw huid aanbrengen. Of je kunt creatief worden en het mengsel aan een douchegel, shampoo of badolie toevoegen.

Denk eraan om altijd voorzichtig te zijn met etherische oliën, vooral wanneer je ze voor het eerst gaat proberen. Let op de eventuele bijwerkingen en wees je bewust van hun kracht.

OOK INTERESSANT

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *